Stadiile Hepatitei C – Faza Cronica – simptome și evolutie

Aproximativ 70-85% dintre cei infectați cu virusul hepatitei C nu vor reuși să elimine în mod natural virusul din organism. Faza cronică a hepatitei C se consideră a fi după trecerea perioadei de 6 luni în care o persoană poartă virusul hepatitei C.    

După diagnosticarea cu hepatită C cronică, boală poate progresa foarte diferit, în funcție de fiecare organism în parte. Durează în jur de 20 de ani că cicatricile și leziunile severe ale ficatului să progreseze în ciroză, existând cazuri în care ciroză evoluează în mai puțin de 10 ani. 

  
Unele persoane observă simptome încă din timpul primelor 6 luni – în fază acută – iar altele nu vor experimenta nici un simptom timp de până la 20 de ani. 
  
Virusul hepatitei C este cunoscut prin faptul că provoacă leziuni la nivelul ficatului prin inflamație, cicatrici, și ciroză. Studiile recente au arătat faptul că virusul hepatitei C poate afecta, de asemenea și alte funcții și organe din corp, și anume: celulele sanguine, funcționarea creierului, sistemul circulator și sistemul imunitar. În prezent, se crede că atât infecția cu virusul hepatitei C cât și răspunsul sistemului imunitar la acest virus afectează celulele din ficat cauzand  moartea celulelor hepatice sănătoase, inflamație în ficat, cicatrici, și o extindere a ficatului. Hepatomegalia, adică extinderea ficatlui, apare la peste 60% dintre persoanele care suferă de hepatită C cronică. 
  
Un ficat funcțional sănătos conține un grup de celule sub formă de stea, care reglează fluxul de sânge prin ficat, reține vitamină A și ajută organismul să descompună grăsimi. Inflamația cauzată de prezența hepatitei C cronice declanșează diverse reacții în celulele stelate. Aceste reacții încep procesul care duce la fibroză, această fiind o afecțiune cauzată de reacția organismului la deteriorarea ficatului.  
   
Organismul uman reacționează la celulele hepatice infectate și inflamate prin eliberarea semnalelor chimice, activând deplasarea globulelor albe în ficat și în zonă de infecție și inflamație. Globulele albe din afară ficatului se unesc cu globule albe specializate pentru a neutraliza și îndepărta virusurile dăunătoare, bacteriile, paraziții, sau tumorile din interiorul ficatului. Activitatea din celulele albe din sânge produce semnale chimice suplimentare care determină celulele stelate să producă fibre de colagen (țesut cicatricial) între celule. 
   
Producerea țesutului cicatricial de către organism, este încercarea lui de a reduce răspândirea infecției la alte celule și zone ale corpului. Infecția, inflamația și rană sunt vindecate, iar țesutul cicatrizat este în cele din urmă dizolvat înapoi în corp atunci când acest proces funcționează corespunzător. În ficat, celulele stelate care au fost activate de infecție, inflamație, sau rănire pentru a produce fibre de colagen vor muri, iar țesutul cicatrizat revine înapoi la țesut normal, adică la un ficat sănătos. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Atunci când cineva suferta de hepatită C cronică, viteza de creștere a țesutului cicatricial în jurul celulelor hepatice este prea mare iar corpul nu reușește să dizolve în mod corespunzător celulele stelate și fibrele de colagen. Creșterea țesutului cicatricial în jurul celulelor hepatice se numește fibroză și cauzează inflamații suplimentare, declanșând o producție mai mare de celule stelate și colagen. În această situație fibroză se agravează ducând în cele din urmă la ciroză.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt subiect ce ar trebui luat în considerare în declanșarea fibrozei sunt radicalii liberi.  Acestia sunt substanțe chimice cu putere mare de reacție. Atunci când cineva este sănătos, celulele se protejează singure de aceste substanțe chimice. Însă în cazul hepatitei C cronice, se generează prea mulți radicali liberi iar aceștia nu mai pot fi controlați. În această situație apare pericolul de vătămare a țesutului hepatic și a celulelor. 
  
Persoanele care suferă de hepatită C cronică pot fi afectaete de radicalii liberi din mai multe motive: 
Inflamația cronică este de multe ori cauza producerii unui număr prea ridicat de radicali lberi 
Atunci când radicalii liberi atacă, vatameaza sau chiar ucid celulele, ei pot altera în mod chimic grăsimea din celulele ficatului, iar reacția naturală a organismului la deteriorarea suplimentară a celulelor va duce la avansarea fibrozei. 
Radicalii liberi pot interacționa de asemenea și cu alte substanțe chimice din ficat iar atunci când funcția hepatica este afectată, are loc o supraîncărcare a reacțiilor chimice. Această supraîncărcare poate provocă daune suplimentare celulelor și poate duce la fibroză avansată, iar mai târziu la ciroză.   

Ficatul este renumit pentru capacitatea să de a se regenera. Din acest motiv poate fi curios faptul că acesta nu se poate vindeca singur în cazul infecției cronice cu hepatită C. Hepatită C cronică deteriorează celulele și în plus, inflamația provocată de combaterea infecției va deteriora în continuare celulele. Ulterior apăr cicatricile, fapt care duce la fibroză, această continuând să producă daune repetitive. Chiar dacă ficatul are capacitatea de a se vindecă singur, acesta nu poate ține pasul cu hepatită C cronică, neavând timpul și spațiul necesar să se vindece înainte că ciclul de reparare a celulei să se repete. 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0