Sarcina dupa 35 de ani: riscuri pentru viitoarea mama

Daca iti doresti sa ai un copil si ai trecut de 30 de ani, probabil ca te intrebi de ceva timp care sunt riscurile pe care le-ar putea avea o sarcina in cazul tau si nasterea la o varsta inaintata. In acest articol vei gasi raspunsurile care te intereseaza.

sarcina 35 ani

Expertii de peste hotare pun accentul acum pe varsta medie la care femeile devin mame, din cauza riscurilor care sunt asociate cu varsta viitoarelor mame, cum ar fi sarcini multiple si malformatii congenitale.

Care sunt riscurile asociate cu faptul ca sarcina este amanata pana dupa varsta de 35 de ani

Expertii spun ca este posibil ca femeile sa nasca bebelusi sanatosi si in decada a treia de viata, dar si dupa 35 de ani. Pragul acesta de 35 de ani este pur si simplu o varsta la care anumite riscuri devin mai demne de luat in seama, riscuri pe care medicii nu le pot trece cu vederea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar daca aceste riscuri devin ceva mai evidente sau importante dupa ce o femeie implineste 35 de ani, asta nu inseamna ca factorii respectivi vor avea un impact semnificativ asupra tuturor femeilor care au implinit 35 de ani sau care au depasit aceasta varsta.

De ce fertilitatea intra in declin?

La nastere, ovarele unei fetite au toate ovulele pe care aceasta le va avea vreodata. Pana la pubertate, jumatate dintre acestea nu vor mai fi, iar pe masura ce inainteaza in varsta, numarul de ovule continua sa se reduca. Totodata, ovulele inainteaza si ele in varsta, la fel ca persoana, asa ca ovulele mai mature nu sunt fecundate atat de usor.

Asadar, pe masura ce femeia inainteaza in varsta, sansele de a ramane insarcinata se reduc din cauza numarului mai scazut de ovule si din cauza calitatii reduse a acestor ovule.

Risc de pierdere a sarcinii (avort)

Riscul de avort spontan creste si el treptat, pe masura ce creste varsta viitoarei mame. O cercetare publicata in BMJ a aratat ca riscul de avort spontan este de aproximativ 8,9% pentru femeile cu varste intre 20 si 24 de ani, iar acest risc creste pana la 74,7% pentru femeile de 45 de ani si cele care au trecut de aceasta varsta. Calitatea ovulelor femeii ar fi responsabila de riscul mai mare de pierdere a sarcinii, cred oamenii de stiinta.

Riscurile genetice nu trebuie trecute cu vederea

Anumite riscuri genetice sunt prezente mai des in sarcina, pe masura ce femeia inainteaza in varsta - de exemplu, riscul de a avea un bebelus cu sindromul Down este creste din cauza varstei mamei.

Riscul ca un embrion sa aiba sindromul Down in saptamana 10 de sarcina este de 1 la 686 embrioni, la varsta de 30 de ani, si de 1 la 240 de embrioni, pana la varsta de 35 de ani.

Un studiu publicat in revista "Nature Communications" a investigat de ce mamele au un risc mai mare de a naste bebelusi cu malformatii congenitale, care sunt caracterizate de numarul anormal de cromozomi.

Cercetatorii au aflat ca procesul de recombinare genetica ar putea fi responsabil de riscul crescut de afectiuni precum sindromul Down. Ce inseamna? Recombinarea genetica este procesul in care perechile de cromozomi fac schimb de material genetic inainte de separare. Cercetatorii au descoperit astfel ca la mamele cu varste inaintate, procesul de recombinare poate fi tulburat, ceea ce poate duce la numere anormale de cromozomi in celulele sexuale sau in rearanjamentele cromozomale mari.

Riscul de a naste un copil mort

Acest risc este mai mare in cazul femeilor cu varste inaintate, in comparatie cu cele tinere. O analiza sistematica publicata in "Canadian Medical Association Journal" a aratat ca riscul de a naste un bebelus mort este de aproape 1,2 - 2,23 de ori mai mare in cazul femeilor cu varste inaintate. Mai mult, un alt studiu a aratat ca riscul de nastere a unui copil mort pare sa fie mai mare la persoanele care au primul lor copil si este chiar si mai mare in cazul femeilor care devin mame prima data la varsta de 35 de ani sau dupa aceasta varsta.

Ce alte riscuri sunt asociate cu o sarcina dupa 35 de ani

Cercetarile in ceea ce priveste complicatiile ce apar la femeile cu varste intre 35 si 40 de ani sau la cele de peste 40 de ani au scos la iveala anumite probleme. Oamenii de stiinta au identificat cresteri in ceea ce priveste riscul de diabet gestational, de placenta praevia, riscul ca bebelusul sa nu fie pozitionat asa cum trebuie in uter, riscul sa fie nevoie de operatie de cezariana de urgenta pentru a scoate bebelusul din uter, hemoragie postpartum, nastere inainte de termen, riscul ca bebelusul sa aiba greutatea scazuta la nastere si riscul ca unii bebelusi sa aiba o greutate prea mare la nastere.

Nu uita!

Femeile care au peste 35 de ani au nevoie de mai mult timp pentru a ramane insarcinate. Timpul necesar, in medie, de care un cuplu de peste 35 de ani are nevoie pentru a concepe un bebelus este de 1-2 ani, asa ca incearca sa fii optimista daca nu reusesti sa ramai insarcinata imediat. Mergi la medicul ginecolog pentru un diagnostic corect si pentru investigatiile necesare, pentru a depista eventualele probleme din timp.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/trying-to-conceive-after-age-35/
  • Studiul "Maternal age and fetal loss: population based register linkage study", publicat in BMJ in 2000, autori: Anne-Marie Nybo Andersen, Jan Wohlfahrt, Peter Christens, Jørn Olsen, Mads Melbye.
  • Studiul "Maternal age and risk of stillbirth: a systematic review", publicat in CMAJ, in 2008, autori: Ling Huang, Reg Sauve, Nicholas Birkett, Dean Fergusson, Carl van Walraven.
  • Studiul "Prenatal screening for open neural tube defects, Down's syndrome, and other major fetal disorders.", publicat in Seminars in Perinatology, in 1990, autor: Haddow JE.
  • Studiul "Escape from crossover interference increases with maternal age", publicat in 2015, in Nature Communications, autori: Christopher L. Campbell, Nicholas A. Furlotte, Nick Eriksson, David Hinds, Adam Auton.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0