O singură pastilă de anticorpi ar putea elimina virusul HIV la nou-născuți [studiu]

Potrivit unui studiu¹ recent, realizat pe maimuțe, o singură doză de tratament pe bază de anticorpi poate preveni transmiterea HIV de la mamă la bebeluș.

Cheia reușitei, însă, este momentul la care este administrată acea doză unică. Cercetările arată că puii de macac abia născuți nu au dezvoltat forma de HIV specifică maimuțelor, SHIV, când au primit o combinație de doi anticorpi la 30 de ore după ce au fost expuși la virus.

Amânarea tratamentului până la 48 de ore, însă, a avut ca rezultat dezvoltarea SHIV la jumătate dintre puii de macac când li s-au administrat patru doze mai mici din același amestec de anticorpi. În comparație, studiul a arătat că maimuțele care au primit tratamentul standard pentru HIV (medicamente antiretrovirale) au rămas neinfectate când au început un regim de trei săptămâni cu terapia respectivă la 48 de ore de la expunere.

Rezultatele sunt promițătoare, consideră oamenii de știință implicați, deoarece acest lucru ar putea însemna că nou-născuții ale căror mame sunt infectate cu HIV ar putea să învingă virusul cu un tratament redus. 

Virusul HIV ar putea fi stopat printr-o doză unică de anticorpi

Prin acest studiu, este prima dată când o doză unică de anticorpi cu neutralizare de spectru larg administrați după expunerea la virus a dovedit că poate preveni infectarea cu SHIV la puii nou-născuți de primate non-umane. Cercetări anterioare arătaseră că patru doze de anticorpi administrate la 24 de ore după expunere previn infecția cu SHIV, cei 10 pui implicați în studiu neprezentând semne de infecție cu virusul în următoarele șase luni. Ambele studii au folosit o combinație de anticorpi, PGT121 și VRC07-523.

Noul studiu sugerează, de asemenea, că o perioadă mai scurtă de terapie antiretrovirală administrată după expunerea la virus ar putea preveni transmiterea HIV la nou-născuți. Copiii umani născuți din mame infectate cu HIV de obicei iau un amestec de multe medicamente (au un regim personalizat de administrare zilnică) pentru aproximativ șase luni înainte să fie retestați. 

Dacă testele sunt pozitive la acel moment, cel mai probabil vor avea nevoie să ia medicamente anti HIV pentru restul vieții. Dar acest studiu a arătat că puii primatelor non-umane nu prezentau infecție cu SHIV după terapia antiretrovirală menținută pe o perioadă de trei săptămâni și începută la 48 de ore după expunere.

Femeile infectate cu HIV urmează de obicei terapia retrovirală cu medicamente în timpul sarcinii pentru propria stare de sănătate, dar și pentru a preveni transmiterea virusului la fătul care se dezvoltă. Cu toate acestea, uneori, transmiterea virusului are loc oricum. Atunci, bebelușilor născuți din mame seropozitive li se administrează terapia antiretrovirală pentru a preveni infectarea pe mai departe.

Totuși, acest „cocktail” de medicamente poate avea multe efecte secundare în ceea ce privește dezvoltarea ulterioară a copilului. Anticorpii, însă, nu sunt toxici și pot fi modificați să reziste mai mult timp în organism, situație care reduce frecvența tratamentului. Acest lucru i-a condus pe cercetători să exploreze potențialul lor de a înlocui sau suplimenta terapia antiretrovirală pentru nou-născuții cu mame seropozitive ca și pentru adulții seropozitivi, în general.

Ca pas următor, cercetătorii implicați în acest studiu intenționează să observe dacă diferiți anticorpi sau o combinație de anticorpi și terapie antiretrovirală ar putea avea eficiență și mai mare. De asemenea, încearcă să stabilească dacă anticorpii pe care i-au evaluat chiar elimină virusul sau doar îl împiedică să se înmulțească.

Persoanele infectate cu HIV pot duce o viață aproape normală

Virusul HIV reduce eficiența sistemului imunitar de a combate infecțiile care atacă organismul. Progresele în medicina modernă permit persoanelor infectate cu HIV să aibă un stil de viață activ și să aibă o speranță de viață aproape normală. O persoană care se află în terapie antiretrovirală trebuie să fie compliantă, să respecte cu strictețe regimul de medicație pentru a avea rezultate bune. 

Virusul HIV se transmite prin fluide corporale (spermă sau secreții vaginale în timpul actului sexual) sau prin sânge. Dacă virusul avansează (când, de exemplu, o persoană nu știe că este infectată cu HIV și nu primește tratament), poate ajunge la un stadiu terminal cunoscut sub numele de SIDA. 

Această boală crește riscul de infecții care pun serios sănătatea în pericol. Aceste infecții se prelungesc și acționează cu forță în cazul persoanei bolnave de SIDA, deși, dacă ar afecta o persoană sănătoasă, ele ar fi combătute ușor de sistemul imunitar. Totuși, o persoană care a dezvoltat SIDA se poate întoarce la starea anterioară, de persoană care doar este infectată cu HIV, dacă respectă tratamentul recomandat de medici.

 

 

 

Bibliografie:
1 Studiul „Single-dose bNAb cocktail or abbreviated ART post-exposure regimens achieve tight SHIV control without adaptive immunity”, apărut în Nature Communications (2020). DOI: 10.1038/s41467-019-13972-y, autori: Mariya B. Shapiro et al.
https://medicalxpress.com/news/2020-01-dose-antibodies-hiv-newborns.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
https://www.medicalnewstoday.com/articles/17131.php#takeaway

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0