Mituri și întrebări frecvente despre alăptare

Când ești însărcinată sau imediat după naștere, prietenii și familia îți pot oferi câteva sfaturi despre alăptare. Dar, este posibil ca acestea să nu fie întru totul adevărate. Multe femei care alăptează nu pun la îndoială ce le spun prietenii lor mai experimentați și membrii familiei și se pot simți confuze. De aceea, ar fi bine să fii la curent cu cele mai frecvente mituri și întrebări despre alăptare, ca să iei cele mai bune decizii cu privire la această etapă importantă din viața nou-născutului.

Cele mai frecvente mituri despre alăptare

Mit: Nu ai suficient lapte matern dacă sânii nu cresc în timpul sarcinii
Răspuns: Fals

Se întâmplă foarte rar ca o proaspătă mămică să nu aibă suficient lapte. Doar un procent mic de femei care au probleme cu alăptarea spun că sânii lor nu s-au modificat ca mărime în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, femeile cu sâni mici și cele ale căror sâni nu par să crească în timpul sarcinii pot avea totuși foarte mult lapte matern. Dacă simți că nu ai suficient lapte, există multe modalități prin care poți stimula lactația. Un prim lucru pe care trebuie să-l faci este să alăptezi la cerere. Prolactina este hormonul care asigură secreția de lapte. Aceasta ajunge prin sânge la sâni,  unde stimulează celulele secretoare de lapte. Nivelul de prolactină din sânge crește în timpul suptului și se menține ridicat în jur de 30 de minute după alăptare. De aceea, este important să alăptezi de fiecare dată când bebelușului îi este foame și nu după un program stabilit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Consumă ceaiuri sau ia pastile pentru stimularea lactației. Galactagogele sunt substanțe care ajută la creșterea rezervei de lapte. Acestea se găsesc în schinduf, chimen, ciulin, frunze de zmeur, fenicul, anason și pot fi consumate sub formă de ceaiuri sau capsule. Ca o ultimă soluție, la recomandarea medicului, poți lua și pastile pentru susținerea lactogenezei.

Mit: Este normal ca alăptarea să fie dureroasă
Răspuns: Fals

Multe mame simt disconfort în primele zile după naștere, când învață să alăpteze. Însă, cu ajutorul unui consultant în alăptare, de exemplu, bebelușul poate fi atașat corect la sân. Astfel, sfârcurile nu vor mai fi dureroase și nici nu se vor mai crăpa. Prin urmare, alăptarea devine dureroasă doar când atașarea la sân a copilului nu este corectă.

Mit: După naștere, bebelușul trebuie să stea departe de mamă, pentru ca mama să se odihnească
Răspuns: Fals

Mulți medici, dar și multe asistente și moașe încurajează adesea practicarea orei magice sau „skin-to- skin” imediat după naștere. Practic nou-născutul se așază dezbrăcat şi cu pielea uscată (şters, nu spălat) pe abdomenul mamei şi este lăsat așa timp de o oră, în contact neîntrerupt, piele pe piele, cu mama sa. Această practică face parte din standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale UNICEF. Potrivit oamenilor de știință, nou-născuţii aşezaţi imediat după naştere pe pielea mamei reușesc să se atașeze spontan la sân, iar pentru mamă, această procedură declanșează rapid lactația, ajută la eliminarea rapidă a placentei și chiar se reglează tensiunea arterială imediat după naștere.

Mit: În timpul alăptării, mama ar trebui să adopte o dietă echilibrată
Răspuns: Adevărat

Mamele care alăptează trebuie să aibă o dietă echilibrată. În general, nu este necesară schimbarea obiceiurilor alimentare. Bebelușii sunt expuși preferințelor alimentare ale mamelor lor din momentul în care se află în pântece. Dacă o mamă percepe că bebelușul ei reacționează la un anumit aliment pe care îl consumă, cel mai bine este să consulte un specialist.

Mit: Nu vei putea alăpta dacă nu o faci imediat după naștere
Răspuns: Fals

Este mai ușor să alăptezi dacă faci asta în prima oră după nașterea bebelușului, deoarece reflexele unui copil sunt foarte puternice în acel moment. Dar și dacă începi să alăptezi după câteva ore, ai toate șansele ca bebelușul să stea la sân. Totuși, este posibil ca în acest caz să ai nevoie de un consultant calificat în alăptare, așa că cere ajutor dacă nu reușești să atașezi bebelușul la sân.

Cele mai frecvente întrebări despre alăptare

1. Proaspetele mame mai pot alăpta dacă bebelușul primește lapte praf?

Da, ele pot alăpta în continuare. Pentru ca bebelușul să nu refuze sânul, este foarte important să i se ofere sânul copilului cât mai des posibil. Poate fi util pentru mame să consulte un specialist în alăptare pentru stabilirea unui plan pentru ca aceasta să continue alăptarea.

2. Pot să alăptez dacă sunt bolnavă?

În funcție de tipul de boală, mamele pot continua să alăpteze atunci când sunt bolnave. Trebuie doar să se asigure că vor primi un tratament corect și că se vor odihni, că vor mânca și că se vor hidrata suficient. În multe cazuri, anticorpii pe care corpul mamei îi produce în timpul bolii vor fi transmiși și bebelușului, construindu-și astfel propriul sistem de apărare.

3. Pot să iau medicamente dacă alăptez?

Este important ca înainte de a urma un tratament medicamentos să discuți cu medicul și să citești foarte bine prospectul medicamentului. Sunt foarte multe medicamente care pot fi luate în alăptare, fără să aibă efecte asupra lactației sau asupra bebelușului. 

4. Este mai greu să înțarci un bebeluș dacă alăptezi mai mult de un an?

Nu există dovezi că este mai dificil ca bebelușul să se înțarce după un an, dar există dovezi că alăptarea până la doi ani este benefică atât pentru mamă, cât și pentru copil. Toate mamele și bebelușii sunt diferiți și trebuie să determine împreună când se va opri alăptarea.

5. Dacă mă întorc la muncă, trebuie să înțarc bebelușul?

Multe mame continuă să alăpteze după ce se întorc la serviciu. Acestea alăptează dimineața, înainte de a pleca la muncă și seara, după serviciu. Dacă decizi să-i oferi bebelușului un substitut de lapte, este încă foarte bine să continui alăptarea ori de câte ori bebelușul cere. 

6. Pot să alăptez dacă nasc prin cezariană?

Da, poți să alăptezi imediat după operația de cezariană. Reține și că poți alăpta imediat chiar dacă ți s-a făcut epidurală. 

7. Dacă bebelușul are scaune moi, pot să alăptez?

Da. Pentru început, trebuie să știi că,, în general, copiii alăptați au în mod normal scaune moi, pe care părinții le confundă deseori cu diareea.

Dacă micuțul are mai multe scaune moi într-o zi decât de obicei sau scaune apoase poate fi vorba de diaree. Diareea poate apărea din cauza congestiei nazale, a dinților, a unui virus sau a antibioticelor și, de asemenea, ca reacție la modificările din dieta mamei.

Dacă copilul are diaree, de obicei, acesta nu va dura foarte mult și se va rezolva de la sine. Cu toate acestea, este important să urmăreștii culoarea, frecvența și consistența scaunelor, deoarece una dintre consecințele diareei poate fi deshidratarea. Bebelușii sunt mai susceptibili să se deshidrateze, așa că observă dacă bebelușul are ochii sau gura uscate, urinează rar, este irascibil sau letargic. Asigură-te că alăptezi des dacă bebelușul are diaree pentru a-l hidrata corespunzător. În cazul în care scaunele copilului sunt moi, cu sânge, mucus sau dacă apare și voma, ia legătura cu medicul pediatru cât mai repede.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

8. Pot să alăptez dacă am hepatita B?

Toți sugarii născuți din mame infectate cu virusul hepatitei B ar trebui vaccinați contra hepatitei B în cel mult 12 ore de la naștere. A doua și a treia doză de vaccin trebuie administrate conform schemei de vaccinare. Bebelușul trebuie testat după finalizarea seriei de vaccinuri, pentru a determina dacă vaccinul a funcționat și dacă sugarul nu este infectat cu hepatita B prin expunerea la sângele mamei în timpul nașterii. Cu toate acestea, nu este necesară întârzierea alăptării până când sugarul este complet imunizat. Riscul de transmitere a virusului hepatitei B de la mamă la copil prin alăptare este neglijabil dacă sugarii născuți din mame care au hepatita B primesc vaccinul hepatitic B în primele ore de la naștere, susțin specialiștii. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Very well family -The Facts Behind 9 Breastfeeding Myths
https://www.verywellfamily.com/top-myths-about-breastfeeding-431811
UNICEF - Busted: 14 myths about breastfeeding
https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/14-myths-about-breastfeeding
Parents - 7 Facts About Breastfeeding After a C-Section
https://www.parents.com/pregnancy/giving-birth/cesarean/5-facts-about-breastfeeding-after-a-c-section/
Centers for Disease Control and Prevention - Hepatitis B or C Infections
https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/hepatitis.html#:~:text=Is%20it%20safe%20for%20a,within%2012%20hours%20of%20birth.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0