Infecțiile respiratorii, afecțiunile principale pentru care sugarii ajung la medic în primele 12 luni de viață [studiu]

Infecțiile sunt motivul principal pentru care sugarii au nevoie de un consult medical sau de îngrijire la spital, potrivit unui nou studiu¹.

Cercetarea, condusă de Institutul de Cercetări pentru Copii Murdoch (MCRI) și publicată în Journal of Pediatrics Child Health , a constatat că 72,4 % dintre sugari au ajuns la un consult la medicul de familie și 10,4 % dintre copii au fost aduși la secția de urgență din cauza unei infecții, bolile respiratorii fiind cea mai frecventă problemă.

Dr. Rebecca Rowland, de la MCRI, a declarat că puține studii au abordat până acum rata incidenței, factorii de risc și utilizarea serviciilor de sănătate în ceea ce privește infecția la sugar, menționând că aceste date vor contribui la strategiile de prevenire legate de sănătatea publică, de planificare a sistemelor de sănătate și de alocare a resurselor.

Infecțiile în rândul sugarilor, influențate de mai mulți factori

Infecțiile prezente în rândul sugarilor pun o povară semnificativă asupra asistenței medicale primare, afirmă cercetători, iar cuantificarea acestei sarcini și înțelegerea factorilor asociați ar putea ajuta la direcționarea resurselor și a eforturilor de prevenire.

Cercetarea a implicat 1.074 de familii în studiul pentru copii Barwon, un studiu major realizat la Barwon Health în colaborare cu MCRI și Universitatea Deakin. Datele despre infecție au fost colectate din rapoartele părinților și ale medicilor de familie din dosarele spitalului la vârsta de una, trei, șase, nouă și 12 luni.

Potrivit oamenilor de știință, studiul a constatat că expunerea maternă la antibiotice în timpul sarcinii, existența unor frați mai mari, ratele reduse de alăptare și statul la creșă au fost asociate cu infecții în rândul copiilor.

Antibioticele pot salva viața în caz de infecții bacteriene în general și, de asemenea, în timpul sarcinii, astfel încât mesajele cheie sunt promovarea utilizării adecvate a antibioticelor în timpul sarcinii și, de asemenea, alăptarea sugarului cel puțin în prima lună de viață. Acești factori ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor și la scăderea spitalizărilor din această cauză.

În medie, sugarii care au fost alăptați cel puțin patru săptămâni au prezentat cu 30% mai puține infecții generale. Studiul a descoperit o legătură între prezența la creșă pentru orice perioadă de timp între una și 40 de săptămâni și infecția generală, dar cercetătorii au subliniat impactul în general pozitiv al creșei și grădiniței asupra dezvoltării copilului, familiei și societății.

În medie, sugarii cu frați în vârstă de doi până la șase ani au avut mai multe infecții generale, iar cei cu frați cu vârste între 10 și 21 de ani au avut un risc crescut de gastroenterită. La nivel global, infecțiile sunt responsabile de aproape cinci milioane de decese în rândul copiilor preșcolari.

Profesorul David Burgner de la MCRI a declarat că infecțiile respiratorii, cum ar fi gripa, la Spitalul Regal pentru Copii, au scăzut dramatic în timpul pandemiei de COVID-19, indicând importanța unei bune igiene a mâinilor în limitarea răspândirii infecției, precum și a unei absorbții crescute a vaccinului antigripal.

Unul dintre puținele avantaje ale pandemiei de COVID-19 a fost accentul pus pe igiena mâinilor în condiții potențial infecțioase, cum ar fi în timpul îngrijirii copiilor și în timpul acțiunilor desfășurate în centrele comerciale, concluzionează autorii studiului. Acest lucru nu a contribuit doar la limitarea răspândirii COVID-19 la adulți, ci și la diminuarea bolilor copilăriei care tind să apară pe timpul sezonului rece.

Ce poți face pentru a-ți proteja bebelușul de boli infecțioase?

Una dintre cele mai bune modalități de a evita infecțiile este să fii pregătit, mai ales dacă bebelușul tău prezintă un risc ridicat.

Spală-te bine pe mâini

Spălarea mâinilor deseori este cu adevărat importantă în lupta împotriva infecțiilor. Când alte persoane intră în contact cu bebelușul tău, roagă-le să se spele pe mâini înainte sau oferă-le un gel dezinfectant cu 70% alcool, cum este Guard X. Nu îți face griji de ce părere vor avea oamenii dacă le ceri să facă acest lucru, cei apropiați vor înțelege și vor dori să te ajute în a-ți proteja bebelușul.

Utilizează șervețele de unică folosință

Aruncarea șervețelelor folosite ajută la reducerea riscului de infecții pe suprafețe. Folosește un șervețel nou de fiecare dată când trebuie să ștergi nasul sau ochii bebelușului și nu folosi același șervețel pe diferite părți ale feței, pentru a evita răspândirea infecției. Asigură-te că și cei din jurul bebelușului strănută sau tușesc în șervețele pe care apoi le aruncă.

Păstrează curat mediul de trai al bebelușului

Curăță regulat jucăriile, scaunele înalte și blaturile de lucru, deoarece microbii pot trăi până la 48 de ore pe suprafețe. Asigură-te că orice produs de curățare antibacterian este sigur de utilizat în preajma copiilor.

Ține-l departe de persoane care nu se simt bine

Nu este posibil să împiedici copilul să intre în contact cu toate infecțiile, dar e bine să încerci să eviți contactul cu alți adulți și copii cu simptome asemănătoare răcelii (cum ar fi secreții nazale, strănut sau senzație generală de rău), sau care au avut stomacul deranjat.

Nu fuma lângă copil

Fumatul este nociv nu doar pentru sănătatea fumătorului, ci și pentru a celor din jur. Bebelușii și copiii sunt mai vulnerabili la efecte, iar bebelușii născuți prematur și cei cu plămâni fragili pot fi grav afectați de fumul de țigară. S-a constatat că fumul de țigară agravează simptomele multor boli în cazul copiilor mici. Chiar și fumul care intră în mobilă, haine, păr și în mediul general al bebelușului va avea în continuare un impact negativ asupra sănătății lui, chiar dacă nu fumezi în imediate apropiere a copilului.

Nu ezita să le spui necunoscuților să nu-ți atingă copilul

Când o mamă iese pe stradă cu un bebeluș, acesta tinde să atragă atenția multor oameni. Dacă cineva încearcă să atingă copilul, nu-ți fie teamă să îi spui să nu facă acest lucru. Poți discuta cu persoana la modul politicos, ferind ușor copilul și spunându-i că o rogi să îl privească fără atingeri, deoarece în această perioadă copilul este mai vulnerabil la infecții.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Burden of infection in Australian infants
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpc.15174
1. Studiul „Burden of infection in Australian infants”, apărut în Journal of Pediatrics and Child Health (2020) 23 September 2020 DOI: 10.1111/jpc.15174, autori: Rebecca Rowland et al.
Bliss - How can I help my baby avoid infections?
https://www.bliss.org.uk/parents/about-your-baby/common-infectious-illnesses/how-can-i-help-my-baby-avoid-infections


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-tuse-seaca}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0