Urinarea frecventă, simptom în cancerul ovarian

Medicii ne atrag atenția și ne îndeamnă să nu trecem cu vederea acest semn extrem de des întâlnit la persoanele care suferă de cancer ovarian. Doar 1% dintre femei știu că acesta este un mare semnal de alarmă. Când vine vorba despre tipurile de cancer frecvente în rândul femeilor, cancerul mamar primește foarte multă atenție. Cu toate acestea, este important să înveți și care sunt semnele cancerului ovarian.

Societatea Americană a Cancerului raportează că acest tip de cancer afectează peste 20.000 de femei din Statele Unite ale Americii în fiecare an, iar aproximativ 40 de femei mor în fiecare zi din cauza acestei boli necruțătoare. Dar potrivit unei noi cercetări care provine de la „Target Ovarian Cancer”, majoritatea femeilor nu știu să recunoască un semnal de alarmă major.

Această organizație britanică ce se ocupă de acte de caritate a chestionat 1000 de femei pentru a determina cunoștințele lor despre factorii de risc și despre factorii de protecție în legătură cu cancerul ovarian. Per total, doar 1% dintre femei știau că nevoia frecventă de a urina este un simptom al bolii, al cancerului ovarian.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce cancerul ovarian te face să urinezi mult?

„Nevoia de a urina mai des sau mai urgent decât în mod normal poate să apară din cauză că o masă de țesut din zona abdominală împinge organele din apropiere, împingând inclusiv vezica urinară”, explică Katherine Pinder, de la organizația Target Ovarian Cancer. Desigur, există multe alte motive pentru care apare nevoia de a merge la baie și de a urina mai des decât în mod normal: când crești consumul de apă, dacă ești însărcinată sau dacă suferi de o boală precum diabetul - toate acestea te pot face să simți nevoia de a urina mai des.

Dar este important și să fii conștientă de mica posibilitate că urinările tale frecvente să însemne ceva mult mai grav, în special dacă te confrunți și cu alte simptome comune ale cancerului ovarian, cum ar fi: balonare abdominală, pierderea poftei de mâncare și durere abdominală și/sau pelvină.

Dacă prezinți oricare dintre aceste simptome, este cel mai bine să îți faci o programare la medicul ginecolog, cât mai curând posibil. Și nu uita că acest cancer ovarian nu este singura formă de cancer care poate avea simptome neobișnuite.

Ani de zile, cancerul ovarian a fost considerat un „ucigaș tăcut”, însă acum este important să știi că nu trebuie să ignori niciun fel de simptome, nici chiar pe cele care ți se par aparent „banale”. Dacă știi care sunt simptomele, medicul tău va avea o șansă mai mare în a depista în stadiu incipient această boală.

Cele 4 semne esențiale

Cercetătorii au descoperit că există patru simptome principale ale cancerului ovarian. Pacientele se pot confruntă cu acestea chiar și în stadiile incipiente ale bolii:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • balonare
  • durere în pelvis sau în abdomen
  • dificultăți în timpul mâncatului sau faptul că apare rapid senzația de sățietate (te simți deja plină)
  • întotdeauna ai senzația că trebuie să urinezi (de urgență) sau ai senzația că trebuie să urinezi mai des (frecvența urinărilor îți dă de gândit).

Bineînțeles, multe alte afecțiuni (nu doar cancerul ovarian) pot cauza apariția acestor simptome. Este important să le analizezi, să te gândești dacă aceste semne sunt ceva neobișnuit pentru tine și să te gândești bine dacă aceste simptome se întâmplă mai des sau par să se agraveze.

Alte simptome ale cancerului ovarian

Există alte simptome care ar putea să însemne că pacienta are cancer ovarian:

  • scăderea în greutate, chiar și atunci când femeia nu încearcă să slăbească
  • umflare în zona abdomenului
  • durere de spate
  • modificări ale menstruației
  • durere în timpul sexului
  • constipație
  • femeia obosește cu ușurință și se simte obosită în mare parte din timp
  • arsuri gastrice sau stomac deranjat.
 
 

Nu uită că simptomele descrise cel mai frecvent de pacientele cu cancer ovarian sunt:

1. Durere abdominală sau durere pelvină (în partea de jos a abdomenului)
2. Senzația de preaplin (stomacul plin) după ce pacienta a mâncat o cantitate mică de mâncare
3. Nevoia de a urina mai des sau nevoia urgentă de a urina
4. Dimensiunea crescută a abdomenului sau balonare abdominală persistentă.

Desigur, uneori apar și simptome adiționale, iar pacientele cu cancer mamar au descris că au avut:

  • sângerări vaginale după menopauză sau sângerări între două menstruații 
  • modificări ale tranzitului intestinal
  • indigestie sau greață
  • durere lombară
  • durere în timpul contactului sexual sau sângerări după contactul sexual
  • scădere sau pierdere inexplicabilă în greutate
  • oboseală excesivă

Când să mergi la medic

Mergi la medicul de familie sau la medicul ginecolog dacă:
- te-ai simțit balonată în majoritatea zilelor, în ultimele 3 săptămâni
- ai alte simptome ale unui posibil cancer ovarian, care nu dispar de la sine (în special dacă ai peste 50 de ani sau ai un istoric medical al familiei ce include cazuri de cancer ovarian sau cancer mamar), pentru că este posibil să ai un risc mai mare în comparație cu alte femei.

Este puțin probabil să fie vorba de cancer, însă este cel mai bine să mergi la medic, pentru că acesta să verifice cauzele apariției simptomelor. Medicul tău va face niște teste simple pentru depistarea cancerului ovarian, pentru a vedea dacă ai sau nu această boală.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html
Ovarian Cancer Australia https://ovariancancer.net.au/know-ovarian-cancer/signs-and-symptoms/
WebMD - https://www.webmd.com/ovarian-cancer/what-are-ovarian-cancer-symptoms
The Național Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/symptoms/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0