Majoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

Sistemul endocrin înglobează glandele endocrine din corp, glande responsabile pentru secretarea diverșilor hormoni necesari în buna funcționare a organismului, el acționând ca o rețea de comunicare între sistemul nervos și funcțiile de reproducere, metabolice, imunitare și comportamentale. Importanța sistemului endocrin pentru sănătatea și funcționarea în parametri normali a corpului uman este extraordinar de mare, prin urmare el trebuie protejat de factorii dăunători.

Impactul negativ al microplasticelor din recipientele alimentare pe care le folosim zilnic este deja cunoscut, însă noi cercetări leagă, în mod direct, microplasticele de diverse dereglări ale sistemului endocrin. Un articol de cercetare, realizat de National Institute of Environmental Health Sciences, oferă o perspectivă mai clară asupra substanțelor chimice eliberate de materialele plastice, substanțe care au activitate estrogenică ce poate interfera cu estrogenul produs, în mod natural, de corp.

Impactul negativ al chimicalelor estrogenice se poate manifesta prin efecte adverse asupra sănătății mamiferelor fetale și juvenile. Așadar, plasticele vizate sunt cele din industria articolelor pentru bebeluși, precum biberoane, suzete, tacâmuri și recipiente alimentare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Munca de cercetare de la baza articolului sus-numit demonstrează faptul că cea mai mare parte din articolele alimentare din plastic, destinate bebelușilor, eliberează substanțe chimice cu activitate estrogenică, inclusiv produsele marketate drept BPA-free (bisfenol A - substanță chimică aflată în compoziția materialelor din plastic policarbonat și rășină epoxidică, cunoscută pentru impactul negativ asupra sănătății, în special asupra sănătății sistemului nervos, al glandei prostatice și al circulației arteriale). Mai mult, pe parcursul cercetării s-a constatat că unele produse cu eticheta BPA-free eliberează o cantitate mai mare de substanțe chimice estrogenice față de cele care conțin BPA.

Perturbatorii endocrini

Perturbatorii endocrini reprezintă totalitatea substanțelor care interferează cu sistemul hormonal uman și care pot afecta în mod negativ metabolismul, creșterea, calitatea somnului și starea de spirit. Pe lângă substanțele chimice cu activitate endocrină eliberate de materialele plastic, alți perturbatori endocrini sunt pesticidele, metalele sau aditivii cu rol contaminant din produsele alimentare și cele cosmetice (precum clasa parabenilor).

Efectele negative ale acestor substanțe au fost îndelung studiate, printre cele mai pregnante fiind scăderea fertilității atât la femei, cât și la bărbați, cancerul testicular la bărbați și creșterea predispoziției la malformații congenitale la fetuși. În ceea ce privește digresiunile de comportament, perturbatorii endocrini au fost legați de anumite tulburări neurocomportamentale, precum dislexia, dizabilitatea intelectuală și chiar ADHD-ul.

Contactul cu perturbatorii endocrini din microplastice este, din păcate, extrem de facil. Astfel, putem asimila substanțele chimice estrogenice eliberate de microplastice prin contact direct cu pielea, ingestie, respirație. Ele se află în recipientele din plastic din care mâncăm, în cutiile de creme de îngrijire corporală, șampoane și săpunuri lichide. Expunerea repetată la perturbatorii endocrini generează efecte negative de cursă lungă, care apar târziu - de aceea, în anumite situații de boală, în special de natură hormonală, cauzele sunt necunoscute.

Acțiuni la nivel european

 
 

Din fericire, Uniunea Europeană acționează atât pe plan de cercetare, cât și de reglementare a produselor care conțin perturbatori endocrini, prin depistarea substanțelor/compușilor nocivi și interzicerea acestora în producția de obiecte din plastic destinate consumului larg. Printre substanțele chimice nocive vizate, în prezent, de către UE se numără bisfenolul A (BPA) - interzis în crearea hârtiei termice și în majoritatea tipurilor de plastic alimentar, printre care biberoane și produse destinate hrănirii bebelușilor. Restricții au fost adoptate și pentru ftalații din plasticele de consum alimentar, mai precis grupele de ftalați DEHP, DBP, DIBP și BBP. Acestea au un grad de toxicitate crescută și sunt clasificați drept perturbatori endocrini. Lista de substanțe cu potențial de pericol pentru sistemul endocrin este în permanentă creștere, iar Uniunea Europeană depune eforturi considerabile pentru ca cele mai nocive dintre acestea să fie scoase din uz.

Ce poți face pentru a te proteja?

  • Nu folosi vase, pahare și tacâmuri din plastic, ci îndreaptă-te spre cele de sticlă, porțelan și oțel inoxidabil.
  • Alege detergenți de vase și de haine marcate ca fiind bio, având în componență ingrediente care să nu fie periculoase pentru sănătate.
  • Cumpără produse cosmetice și de îngrijire (mai ales cele pentru uz frecvent, precum săpunul, gelul de duș și crema de față) cu cât mai puține ingrediente chimice și cu mai multe ingrediente naturale în compoziție.
  • Consumă cât mai puține alimente procesate și cu aditivi alimentari în favoarea celor mai puțin procesate.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222987/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331
https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu/ro/endocrine-disrupters-and-our-health

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0