Testul ETiC: este abuzul in copilarie un indicator al starii de sanatate la viata adulta?

Vorbeam recent intr-un alt articol despre importanta experientelor pin care trece un copil in timpul primilor ani de viata si de urmele pe care violenta le lasa asupra oragnismului sau, pe termen lung. Mentionam ca doar 1 din 10 adulti din Romania considera ca nu este normal sa iti lovesti copilul, si recunoastem ca de foarte multe ori auzim adulti care spun "lasa ca si eu am luat bataie cand eram mic si acum sunt ok".

 

Este o abordare complet gresita, in special fiindca nu realizam ca multe dintre problemele de sanatate mentala sau fizica pe care le avem se datoreaza poate si unor experiente traumatice din copilarie. De exemplu, peste 90% din totalul persoanelor care au o reteta pentru antidepresive au avut mai mult de 4  experiente traumatice (batai, violenta) in copilarie. Surprinzator este si ca 11% dintre cei diagnosticati cu afectiuni ale ficatului au avut similar, mai mult de 4 de astfel de experiente. Asadar, trebuie sa ne gandim ca undeva in subconstient, toate lucrurile pe care le traim in copilarie ne influenteaza intr-un fel sau altul viata de adult.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testul ETic (Experienţe Traumatice în Copilărie)  a stat la baza unui studiu extrem de vast, realizat acum 20 de ani, pe 17.500 de respondenti, cu privire la corelatia dintre abuzul la varsta copilariei si starea de sanatate la varsta adulta. Este vorba de studiul realizat de Center for Disease Control and Prevention si Kaiser Permanente din Statele Unite ale Americii. Acest studiu a demonstrat ca experientele traumatice din copilarie reprezinta un risc major pentru dezvoltarea armonioasa a creierului, a sistemului imunitar, a sistemului endocrin, etc. Un numar mare de experiente traumatice in copilarie tripleaza riscul de boli cardiace si reduce speranta de viata cu 20 de ani.

 

Te incurajez sa iti faci si tu testul, urmand pasii urmatori:

  1. pentru fiecare răspuns cu ‚DA’, vei acumula un punct
  2. la final, vei aduna toate punctele si vei obtine scorul ETiC

Acesta reprezinta doar o ghidare generala: iti ofera informatii cu privire la unul dintre factorii de risc, neluand in considerare alti factori care influenteaza starea de sanatate. 

Inaintea implinirii varstei de 18 ani:

1. Au existat situatii frecvente in care un parinte sau un alt adult din casa sa iti adreseze injurii, sa te insulte, sa te demoralizeze, sa te umilească sau sa se fi comportat în vreun fel care sa iti induca teama ca vei fi agresat fizic?

Nu = 0;

Da=1

2. Au existat situatii frecvente in care un parinte sau un alt adult din casa sa te impinga, sa te loveasca, sa arunce cu ceva in tine sau sa te loveasca atat de tare incat sa fi ramas cu semne sau rani?

Nu=0;

Da=1

3. Au existat vreodata situatii in care un parinte sau o persoana cu cel putin 5 ani mai in varsta sa te atinga cu tenta sexuala sau sa fi incercat sa aiba contact sexual cu tine?

Nu=0;

Da=1

4. Ai simtit vreodata ca nimeni din familia ta nu te considera important, nu te iubeste sau nu te sustine?

Nu=0;

Da=1

5. Ai simtit vreodata ca nu ai suficienta mancare, sau a trebuit sa porti haine murdare, sau ca nu aveai pe cineva care sa te protejeze?

Nu=0,

Da=1

 
6. Au fost parintii tai vreodata despartiti sau divortati?

Nu=0;

Da=1.

7. S-a aflat vreodata mama ta in situatia de a fi impinsa, lovita, bruscata, batuta, palmuita sau amenintata cu o arma alba sau de foc?

Nu=0;

Da=1.

8. Ai locuit vreodata cu cineva care avea probleme cu alcoolul sau cu drogurile?

Nu=0.

Da=1.

9. Ai avut vreodata vreun membru al familiei care sa fi suferit de depresie, de boli mintale sau a incercat sa se sinucida?

Nu=0;

Da=1.

10. Ai avut vreodata vreun membru al familiei care sa fi facut inchisoare?

Nu=0;

Da=1.

TOTAL: ______


Scorul EtiC VERSUS

Scorul EtiC VERSUS 0
ETiC
1
ETiC
2
ETiC
3
ETiC
4-10
ETiC
Alcoolism 2% 6% 10% 12% >16%
Antidepresive 30% 50% 60% 70% >90%
Violenţă domestică 2% 4% 5% 6% >11%
Fumat 6% 7% 9% 11% >13%
Depresie cronică 10% 18% 22% 30% >35%
Incercări de suicid 2% 3% 5% 10% >18%
Boli cardiovasculare 3,5% 4% 4,5% 5% 6%
Boli de ficat 5% 6% 8% 10% >11%
Contact sexual timpuriu (15 ani) 5% 12% 15% 18% >26%
Dificultăţi în desfăşurarea muncii 6% 9% 11% 15% >18%
Abuz de droguri 1% 3% 4% 5% >8%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

World Vision Romania a pus la punct un raport care trage semnale de alarma in privinta modului in care este privita "bataia" in randul parintilor de la noi din tara.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Oana Cuzino este ambasador oficial al campaniilor World Vision Romania.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0