Hepatita C la copii: cauze, simptome si tratament

Dintre copiii care sunt diagnosticati cu hepatita C, un procent de 4-10% sunt infectati prin transmiterea virusului de la mama, in timpul sarcinii, iar restul contacteaza virusul C si dezvolta o infectie de natura cronica.

Daca bebelusii sunt infectati in timpul nasterii, preadolescentii sunt infectati prin folosirea la comun cu o persoana infectata cu virusul C, a unor obiecte de uz personal precum aparatul de ras sau a instrumentelor pentru manichiura si pedichiura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Adolescentii sunt infectati cu acest virus in timpul raporturilor sexuale neprotejate intretinute cu un bolnav de hepatia C sau prin injectarea drogurilor cu un ac folosit deja de altcineva.

Simptome hepatita C la copii

Copiii rareori au simptome atunci cand sunt infectati cu virusul de hepatita C, insa pot aparea simptome precum:

  • Oboseala cronica
  • Urina si materii fecale inchise la culoare
  • Ochi ingalbeniti, paloarea pielii
  • Dureri articulare
  • Pierderea apetitului, greata, voma

Cum este diagnosticata hepatita C la copii

Daca este vorba despre un copil infectat cu virusul C in timpul nasterii, de la o mama purtatoare a acestui virus, medicii vor astepta pana cand cel mic implineste 18 luni pentru a ii pune diagnosticul. Asta pentru ca in corpul copiilor pot fi anticorpi pentru virusul hepatiei C, care nu permit punerea unui diagnostic precis.

Dupa implinirea celor 18 luni, copiilor li se pot face analize de sange pentru depistarea virusului C. Totodata, sunt facute si ecografii pentru monitorizarea ficatului. In cazuri mai serioase, se poate face chiar o biopsie la nivelul ficatului, pentru stabilirea unui diagnostic, dar si a unui tratament eficient.

Modalitatile moderne de testare permit prevelarea unei probe de saliva care anunta prezenta anticorpilor pentru Hepatita C si implicit o probabila infectie.

Daca este vorba despre un copil mai mare, medicul poate pune intrebari care sa ajute la stabilirea unui diagnostic corect. In cazul in care este vorba despre un preadolescent sau chiar un adolescent, parintele trebuie sa monitorizeze activitatea acestuia si sa ii comunice medicului informatii ce pot fi de folos. Este obligatoriu sa ii spui medicului daca iti banuiesti copilul ca este consumator de droguri sau ca si-a inceput viata sexuala – aceste aspecte ajuta la diagnosticare, dar si la prevenirea raspandirii virusului.

Cum se trateaza hepatita C la copii

Copiii infectati cu virusul C la nastere, avand o mama bolnava, se pot trata de la sine. Pana la implinirea varstei de 2 ani, copilului i se poate administra tratament pentru ajutarea organismului sa lupte cu infectia. Daca boala nu dispare pana la implinirea varstei de 2 ani, este vorba despre o hepatita cronica. Aceasta va fi tratata corespunzator abia dupa ce micutul va implini varsta de 3 ani. Tratamentul medicamentos se va concentra, pana la acel moment, pe limitarea raspandirii virusului in organism, dar si pe scaderea in volum a ficatului marit.

Ca si in cazul adultilor, hepatia C poate fi tratata si la copii, insa e nevoie de tratament de lunga durata si de un stil de viata sanatos.

Stil de viata pentru copiii cu hepatita C

Copilul bolnav de hepatita C trebuie sa consume multe alimente sanatoase precum: fructe, legume, produse lactate sarace in grasimi, peste si carne slaba. Discuta cu medicul despre dieta celui mic.

 

 

De asemenea, hidratarea are un rol esential in functionarea fiatului asa ca trebuie sa il determini pe copil sa consume lichide.

Odihna este importanta pentru persoanele diagnosticate cu hepatita C, asa ca asigura-te ca cel mic doarme suficient.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca copilul este in perioada preadolescentei sau a adolescentei, explica-i tot ce trebuie sa stie despre aceasta boala. Convinge-l, daca este necesar, ca nu are voie sa consume alcool pentru ca acesta accelereaza deteriorarea ficatului si impiedica vindecarea.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0