Folosirea telefonului inainte de culcare creste riscul de obezitate al copilului

Tot mai multi copii adorm cu ochii la ecranul telefonului mobil, uitandu-se la videoclipuri pe Youtube sau jucandu-se. Ei bine, pe langa daunele produse la nivelul ochilor, folosirea telefonului seara, inainte de culcare, are si alte efecte daunatoare pentru cei mici.

In medie, ne petrecem o treime din viata dormind sau macar incercand sa facem asta. Calitatea si durata somnului sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, insa este cu atat mai importanta pentru copii si adolescenti, care se afla in plina dezvoltare fizica si mintala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lipsa somnului in randul copiilor si adolescentilor este asociata cu performante scolare slabe, sistem imunitar slabit, depresie, anxietate si obezitate. Ideal ar fi ca elevii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani sa doarma intre 9 si 11 ore pe noapte.

Ei bine, pe langa calitatea somnului, un studiu arata ca importante sunt si activitatile de dinaintea acestuia. Un studiu facut recent de oamenii de stiinta arata ca folosirea telefoanelor mobile inainte de culcare afecteaza calitatea somnului, mai ales daca lumina este stinsa in momentul in care este utilizat telefonul.

Copiii care stau cu ochii in telefon dupa ce sting lumina in camera, seara, dorm mai putin si se trezesc mai obositi dimineata, comparativ cu copiii care nu mai folosesc telefonul dupa ce intra in dormitor. Studiile facute pana acum au aratat deja ca somnul insuficient creste riscul de obezitate, depresie si sistem imunitar vulnerabil in randul celor mici.

Studiul acesta a fost facut pe un esantion de 6616 copii si a aratat ca peste 70% dintre acestia folosesc cel putin un dispozitiv cu ecran digital in ora de dinainte de culcare. Dintre acestia, 31% au dormit mai prost decat cei care nu folosesc asemenea dispozitive. Insa daca dispozitivul a fost folosit cu lumina din camera stinsa, riscul de somn neodihnitor a crescut cu pana la 147%.

Un alt studiu, facut de cercetatorii de la Universitatea Brown, arata ca mai putin de 6 ore de somn profund pe noapte, in zilele de scoala, creste riscul de a avea un indice de masa corporala peste limitele admise la maturitate. E nevoie de studii suplimentare pe aceasta tema, care sa analizeze in detaliu legatura dintre orele de somn si predispozitia pentru ingrasare.

Cum sa iti determini copilul sa adoarma seara, fara telefon

Renunta la obiceiul de a-ti adormi copilul lasandu-l sa se uite la videoclipuri pe telefon, pentru ca este extrem de daunator atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Pentru a-ti ajuta copilul sa adoarma mai usor, creeaza o rutina – iata un exemplu de rutina de adormit copilul:

  • Fa-i o baie relaxanta celui mic
  • Imbraca-l in pijamale
  • Spala-i dintisorii
  • Citeste-i o poveste la culcare
  • Ofera-i un pupic de noapte buna.


Pornind de la aceasta rutina, poti personaliza propria rutina, astfel incat sa fie pe placul copilului tau.

Pentru copiii mai mari, este suficient ca parintele sa il insoteasca in camera sau pana la usa camerei, sa ii spuna noapte buna, sa ii ofere o imbratisare si sa ii ureze noapte buna.

Dispozitivele cu ecrane digitale vor fi oprite cu cel putin 1 ora si jumatate inainte de culcare. In acest timp, in casa se poate asculta muzica in surdina, se pot citi povesti, se pot purta discutii, dupa care toata lumea isi face baie, se imbraca in pijamale si se culca. In acest timp, bineinteles ca nici parintii nu vor folosi telefoanele, tabletele sau alte dispozitive similare.

Cum se reduce riscul de obezitate al copilului

Pentru reducere riscului de obezitate al copilului, se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, asigurarea unei diete echilibrate, insuflarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, precum si odihna din belsug.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Night-time screen-based media device use and adolescents sleep and health-related quality of life”, publicat pe sciencedirect.com, autori: Michael O. Mireku, Mary M. Baker, Juliam Mutz, Iroise Dumontheil, Michael S.C. Thomas, Martin Roosli, Paul Eliott, Mirelle B. Toledano
  • Studiul “The association between time in bed and obesity risk in young adults”, publicat pe ncbi.nlm.nihgov, autori: Chantelle N. Hart, Jessica LaRose, Joseph L. Fava, Brittany James si Rena N. Wing
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0