Cum iei corect temperatura copilului, in functie de varsta?

Toți copiii fac, din când în când, febră. Temperatura crescută a corpului este un semn că organismul luptă cu o infecție. De regulă, febra nu reprezintă un pericol, însă atunci când este foarte mare, poate fi vorba despre o problemă mai gravă și e necesar ajutor medical de urgență.

Ce tipuri de termometre există și pe care să îl alegi

În farmacii vei găsi o gamă variată de termometre. Cel mai eficient este, însă, cel digital.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Termometrul cu mercur

Cu toate că în farmacii nu se mai găsesc termometrele cu mercur, în unele familii acestea mai sunt încă păstrate. Evită să iei temperatura copilului cu un asemenea termometru – se poate sparge în orice moment, iar mercurul este extrem de toxic. 

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca toți părinții să folosească numai termometre digitale. Specialiștii recomandă să înlocuim termometrele vechi cu unele moderne, digitale, care nu ne expun pe noi sau pe copii vreunui risc.

Termometrul digital

Acesta este extrem de rapid și precis. Totodată, este singurul termometru recomandat de medicii pediatrii. Citește instrucțiunile de pe ambalaj, pentru a știi cum să îl folosești.

Termometrul digital poate fi folosit pentru a lua temperatura din mai multe locuri:

  • Rectal – metoda este recomandată pentru copiii mai mici de 3 ani, pentru că are cele mai precise rezultate.
  • Oral – ideală pentru copiii mai mari de 4-5 ani, care cooperează și lasă termometrul să stea nemișcat în gura până temperatura este luată.
  • La axilă – nu oferă rezultate foarte precise, însă este o metodă ce poate fi folosită când e suspectată febra, pentru o primă impresie. Va fi întotdeauna confirmată temperatura indicată în urma folosirii unei alte metode de a lua temperatura – pe cale orală sau rectală.
     

Termometrul cu infraroșu

Acesta este rapid și ușor de folosit, întrucât tot ce trebuie să faci este să ții termometrul orientat către fruntea copilului, fără măcar să o atingi. În felul acesta se reduce răspândirea germenilor. Temperatura este luată din partea frontală și laterală a frunții copilului. Deși pare mult mai facil, acest termometru are, însă, două mari dezavantaje: este scump și nu oferă întotdeauna rezultate precise, întrucât poate fi influențat de o serie de factori precum temperatura din cameră.

Termometrul electronic de ureche

Și acest termometru funcționează tot pe bază de infraroșu și identifică temperatura din canalul urechii. Problema acestui tip de termometru constă în faptul că forma atipică a canalului urechii sau ceara din ureche pot influența rezultatele. 

Un alt lucru important care trebuie menționat este că acest tip de termometru nu trebuie utilizat la bebelușii mai mici de 6 luni și trebuie plasat corespunzător în urechea copilului pentru a obține o citire precisă. De altfel, dacă folosești un astfel de termometru, ai grijă să nu apeși puternic atunci când îl introduci în urechea copilului.

Cum se utilizează fiecare tip de termometru

Metoda potrivită depinde de vârsta copilului. Și este important ca măsurarea să fie precisă. De exemplu, măsurarea temperaturii rectale este cea mai bună modalitate de a obține o citire exactă pentru copiii sub 2 ani. Dar celor mai mulți copii nu le place să li se ia temperatura în acest fel. Deși măsurarea temperaturii sub axilă nu este la fel de precisă, va anunța dacă copilul are febră. Dacă da, îi poți lua apoi temperatura rectală pentru o citire precisă. 

Termometrul digital, metoda rectală

Metoda rectală este cea mai bună opțiune pentru bebelușii sub 3 luni și poate fi folosită atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mici. Introducerea unui termometru în zona rectală a copilului trebuie făcută cu atenție și blândețe.

Începe prin a lubrifia termometrul cu o cremă pe care o folosești de regulă pentru zona intimă a copilului. Întinde copilul pe o suprafață plană, pe spate, cu picioarele ridicate până la piept. Introdu termometrul în anusul copilului, cu blândețe. Ține  termometrul până când emite un sunet, apoi citește temperatura indicată. 

Următorul pas este să dezinfectezi termometrul cu alcool după fiecare utilizare. Asigură-te că acest termometru nu este niciodată folosit pentru o a lua temperatura orală.

Atenție: nu lua temperatura rectală la copiii mici cu leucemie sau alte tipuri de cancer! De asemenea, evită această metodă la alți copiii cu sisteme imunitare slăbite, cum ar fi transplantul de organe, HIV sau siclemia.

Termometrul digital, metoda orală

Poți apela la această metodă dacă micuțul are peste 4 ani și dacă stă nemișcat suficient de mult pentru ca această metodă să fie eficientă. Pornește mai întâi termometrul, apoi pune-l sub limba copilului. Termometrul trebuie să fie plasat spre partea din spate a gurii copilului și ținut constant pe loc în timpul citirii. Asigură-te că buzele copilului sunt strânse în jurul termometrului. Ar trebui să aștepți aproximativ 30 de minute după ce copilul a mâncat înainte de a utiliza această metodă.

Termometrul digial, metoda la axile

Pune vârful termometrului într-o axilă uscată și ține cotul pe piept. Termometrul trebuie ținut până când emite un sunet (aproximativ 10 secunde). Vârful termometrului trebuie să rămână acoperit de piele. Copilul are febră dacă temperatura axilei este peste 37,2 ° C. Dacă ai vreo îndoială, ia-i copilului temperatura rectală sau orală.  

Termometrul electronic de ureche

Termometrele electronice pentru urechi tind să fie ușor de utilizat și sunt eficiente în măsurarea temperaturii copilului. Citește cu atenție prospectul înainte de a utiliza acest termometru. Poziționează termometrul corect în urechea copilului. Așteaptă cel puțin 15 minute înainte de a lua temperatura copilului dacă acesta a fost afară, pentru că asta poate afecta cititrea corectă a temperaturii.

Termometrul cu infraroșu

Mulți părinți preferă să folosească un termometru pentru frunte decât alte metode. Citește cu atenție prospectul înainte de a încerca această metodă. 

Cum se ia temperatura copilului, în funcție de vârstă

Am stabilit deja că medicii recomandă termometrul digital, acum să vedem care este metoda recomandata de măsurare a temperaturii în funcție de vârsta celui mic:

  • Copilul mai mic de 6 luni – se va lua temperatura pe cale rectală. Termometrul va fi folosit conform indicațiilor oferite de producător, care se regăsesc pe ambalaj. Dacă micuțul tău are febră de 38 de grade sau chiar mai mare, are nevoie urgentă de îngrijiri medicale.
  • Copilul de 6 luni – 4 ani – principala metodă este tot cea rectală. Se poate lua, la copiii mai mari de 1 an, și temperatura la nivelul axilei, însă rezultatele sunt mai puțin precise.
  • Copilul mai mare de 4 ani – termometrul digital poate fi folosit pentru a se lua temperatura orală, dacă micuțul cooperează. Dacă însă copilul tușește sau nu poate ține gura închisă din cauza că are nasul înfundat și trebuie să respire pe gură, se recomandă metoda rectală sau la axilă.

Când spunem că copilul are febră

O temperatură „normală” variază în funcție de vârsta copilului, activitatea și ora din zi. Febra reprezintă o temperatură de 38 grade Celsius sau mai mare. Acesta este un semn că organismul luptă cu o boală. 

Copilul are febră în următoarele situații:

  • Dacă temperatura rectală sau cea identificată la nivelul frunții/ urechii prin infraroșu este de 38 de grade sau mai mare.
  • Dacă temperatura orală este de 37,8 grade sau mai mare.
  • Dacă temperatura la nivelul axilei este de 37,2 grade sau mai mare.

E cazul să mergi cu cel mic la medic în următoarele situații:

  • Copilul este mai mic de 3 luni și are temperatura rectală de 38 de grade sau mai mare.
  • Copilul de 3-6 luni are o temperatură de 38,9 grade sau mai mare.
  • Copilul de 6-24 luni are temperatura mai mare de 38,9 grade timp de 1 zi sau mai mult.
  • Copilul are febră și simptome asociate – greață, vărsături, dureri, tuse.

Este normal ca temperatura copilului să urce și să scadă atunci când are febră. 

Dacă copilul are vârsta cuprinsă între 0-12 luni și are febră, mergi la medicul de familie cât mai curând posibil.

Dacă copilul are peste 12 luni și are febră, nu mai amâna vizita la medicul de familie dacă febra durează mai mult de 4 zile sau dacă ești îngrijorat din orice alt motiv. De asemenea, ar trebui să consulți medicul de familie dacă copilul:

  • arată mai bolnav decât înainte – de exemplu, copilul este mai palid, mai letargic și mai slab
  • are unele probleme de respirație
  • este somnoros
  • pare ușor deshidratat, refuză să bea lichide sau plânge mai rar
  • se plânge de o înțepenire a gâtului ori de o ușoară durere de cap  
  • are vărsături sau diaree
  • suferă o durere uşoară sau disconfort.

Sună imediat medicul pediatru dacă micuțul tău:

  • are 2 luni sau mai puțin, cu o temperatură rectală de 40 °C în mod repetat
  • arată foarte bolnav, este neobișnuit de somnolent sau este foarte agitat
  • a stat într-un loc foarte cald, cum ar fi o mașină supraîncălzită
  • are alte simptome, cum ar fi o rigiditate a gâtului, dureri severe de cap, durere severă în gât, durere severă de ureche, o erupție cutanată inexplicabilă sau vărsături sau diaree repetate
  • are probleme cu sistemul imunitar, cum ar fi siclemie sau cancer sau ia steroizi

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:  
Seattle Children's Fever - How to Take the Temperature
https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/fever-how-to-take-the-temperature/
American Academy of Pediatrics - How to take your child’s temperature
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/How-to-Take-a-Childs-Temperature.aspx
National Library of Medicine - How to take a child’s temperature
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819919/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0