Conjunctivita la copii: simptome, tratament & preventie

Conjunctivita este inflamatia conjunctivei, adica a tesutului care acopera partea alba a ochiului la exterior, precum si interiorul pleoapei. In general, aceasta este cauzata de un virus, insa poate fi cauzata si de o infectie bacteriana, de o substanta iritanta sau de o alergie. Copiii sunt extrem de expusi acestei afectiuni, conjunctivita infectioasa fiind contagioasa.

Simptome conjunctivita la copii

Conjunctivita are aceleasi simptome la copii, ca si la adulti. Daca cel mic nu vorbeste inca, parintele trebuie sa fie foarte atent la modificarile ce se petrec la nivel ocular, pentru a depista conjunctivita cat mai devreme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cum se manifesta conjunctivita la copii:

 • Inrosirea unuia sau a ambilor ochi
 • Inrosirea pleoapei
 • Inflamarea pleoapei, care capata un aspect pufos
 • Lacrimarea involuntara
 • Secretie alba, galbena sau verzuie, care poate capata aspectul unei cruste pe timpul noptii
 • Mancarimi in zona ochilor – poti observa ca cel mic se freaca incontinuu la ochi
 • Senzatia de nisip in ochi, disconfort accentuat
 • Sensibilitate la lumina

De regula, simptomele persista de la 2-3 zile pana la 3 saptamani.

Cauze conjunctivita

Cauzele conjunctivitei difera in functie de natura acesteia.

Conjunctivita infectioasa este cauzata de un virus sau o bacterie si este contagioasa. Copilul poate dezvolta aceasta forma de conjunctivita in urma contactului direct cu: secretii oculare sau nazale ale unei persoane infectate, degetele sau obiectele infectate, apa sau un prosop contaminat.

Conjunctivita alergica este cauzata de expunerea la un alergen si nu este contagioasa. Aceasta apare in asociere cu alte simptome specifice alergiilor precum: stranut, congestie nazala.

Conjunctivita iritanta nu este contagioasa si apare pe fondul sindromului de ochi uscat ori a expunerii la un iritant precum clorul din piscina sau fumul.

Tratament conjunctivita la copii

Medicul va stabili, in urma examinarii fizice, diagnosticul de conjunctivita, precum si tipul acesteia. In functie de tipul de conjunctivita cu care copilul are de-a face, se va recomanda un tratament.

Conjunctivita virala, de pilda, se trateaza de la sine, nu exista un tratament care sa accelereze vindecarea. Poti insa sa cureti ochii celui mic in mod regulat, cu o carpa curata si umeda. Compresele calde pot fi, de asemenea, folosite pentru ameliorarea simptomelor.

Pentru conjunctivita de natura bacteriana insa, se foloseste antibioticul sub forma de picaturi de ochi. Atunci cand copilul este foarte mic si nu accepta picaturile, poti alege o crema cu antibiotic pentru ochi.

 

 

Conjunctivita alergica este tratata cu un antihistaminic, dar si cu comprese reci.

In cazul conjunctivitei iritante, spalarea ochilor si folosirea unor picaturi de tip lacrimi artificiale vor fi suficiente pentru combaterea problemei.

Cum poti reduce riscul ca cel mic sa transmita altor copii conjunctivita

Atunci cand copilul primeste diagnosticul de conjunctivita infectioasa, parintele trebuie sa faca tot posibilul pentru a evita transmiterea acestei afectiuni si altor persoane.  Membrii familiei si copiii cu care interactioneaza cei mici sunt expusi infectarii.

Iata cum poti reduce riscul de transmitere a virusului/ bacteriei:

 • Spala-ti mainile dupa ce aplici tratamentul ocular celor mici, apoi indeamna-i si pe copii sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce pun mana la ochi
 • Foloseste de fiecare data o discheta demachianta noua atunci cand cureti ochii – curatarea trebuie facuta incepand din coltul intern al ochiului (de langa nas), catre coltul extern
 • Nu permite nimanui sa foloseasca acelasi prosop pe care il foloseste copilul afectat de conjunctivita
 • Nu iti duce copilul la inot pana cand conjunctivita nu e vindecata– cand nu mai exista secretii oculare, copilul nu mai e contagios
 • Daca conjunctivita e virala, il poti duce pe cel mic in colectivitate imediat ce incepi tratamentul recomandat de medic. Pe de alta parte, daca conjunctivita e bacteriana, il vei putea duce la gradinita/ scoala abia la 24 de ore dupa ce a inceput tratamentul cu antibiotice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0