Conjunctivita la copii: simptome, tratament & preventie

Conjunctivita este inflamația conjunctivei, adică a țesutului care acoperă partea albă a ochiului la exterior, precum și interiorul pleoapei. În general, aceasta este cauzată de un virus, însă poate fi cauzată și de o infecție bacteriană, de o substanță iritantă sau de o alergie. Copiii sunt extrem de expuși acestei afecțiuni, conjunctivita infecțioasă fiind contagioasă.

Conjunctivita este o boală pe care o fac adesea copiii mici aflați în colectivitate cum ar fi grădinița sau școala, deoarece stau mult timp împreună și folosesc la comun diverse obiecte. În plus, cei mici pot fi dificil de convins să se spele pe mâini de fiecare dată când se murdăresc sau să nu își atingă ochii cu mâinile murdare.

Conjunctivita este o infecție oculară minoră care, deși poate arăta ca și cum ar fi ceva grav, de obicei nu pune probleme deosebite, cu tratamentul potrivit. Dacă cel mic dă semne de conjunctivită, trebuie dus la medicul pediatru pentru că, deși unele tipuri de conjunctivită se pot vindeca singure, altele au nevoie de tratament cu antibiotice sau cu alte medicamente.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze conjunctivită

Cauzele conjunctivitei diferă în funcție de natura afecțiunii:

Conjunctivita infecțioasă

Conjunctivita infecțioasă este cauzată de un virus sau de o bacterie și este contagioasă. Copilul poate dezvolta această formă de conjunctivită în urma contactului direct cu: secreții oculare sau nazale ale unei persoane infectate, degetele sau obiectele infectate, apă sau un prosop contaminat. Este frecvent întâlnită, cum spuneam, mai ales la copiii de grădiniță.

Conjunctivita iritantă

Conjunctivita iritantă nu este contagioasă și apare pe fondul sindromului de ochi uscat ori al expunerii la un iritant precum clorul din piscină sau fumul.

Conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică este cauzată de expunerea la un alergen și nu este contagioasă. Această afecțiune apare în asociere cu alte simptome specifice alergiilor precum strănutul și congestia nazală. Expunerea la polen, iarbă și alți alergeni din aer cauzează conjunctivită alergică sezonieră, iar conjunctivita alergică perenă este declanșată de alergenii din interior, cum ar fi praful, sporii de mucegai și mătreața din blana animalelor.

Simptome conjunctivită la copii

Conjunctivita are aceleași simptome la copii și la adulți. În cazul în care copilul este prea mic și încă nu știe să vorbească, părintele trebuie să fie foarte atent la modificările care se petrec la nivel ocular, pentru a depista conjunctivita cât mai devreme.
Iată cum se manifestă conjunctivita la copii:

  • Înroșirea unuia sau a ambilor ochi
  • Înroșirea pleoapei
  • Inflamarea pleoapei, care capătă un aspect pufos
  • Lăcrimarea involuntară
  • Secreție albă, galbenă sau verzuie, care poate căpăta aspectul unei cruste pe timpul nopții
  • Mâncărimi în zona ochilor (poți observa cum cel mic se freacă la ochi continuu)
  • Senzația de nisip în ochi, disconfort accentuat
  • Sensibilitate la lumină
  • De regulă, simptomele pot să persiste de la 2-3 zile până la 3 săptămâni

Tratament conjunctivită la copii

Medicul va stabili, în urma examinării fizice, diagnosticul de conjunctivită, precum și tipul acesteia. În funcție de tipul de conjunctivită cu care copilul are de-a face, se va recomanda un tratament adecvat.

Tratament conjunctivită virală

Conjunctivita de natură virală, de pildă, se tratează de la sine, nu există un tratament care să accelereze vindecarea. Poți, însă, să cureți ochii celui mic în mod regulat, cu un tifon curat și umezit. Compresele calde pot fi, de asemenea, folosite pentru reducerea simptomelor.

Tratament conjunctivită bacteriană

Pentru conjunctivita bacteriană, însă, se folosește antibioticul sub formă de picături de ochi. Atunci când copilul este foarte mic și nu acceptă picăturile, se poate alege o cremă cu antibiotic pentru ochi.

Tratament conjunctivită alergică

Conjunctivita alergică este tratată cu un antihistaminic, dar și cu comprese reci.

Tratament conjunctivită iritantă

În cazul conjunctivitei iritante, spălarea ochilor și folosirea unor picături de tip lacrimi artificiale vor fi suficiente pentru combaterea problemei.

Atenție, dacă părintele nu observă îmbunătățirea stării copilului după trei zile de tratament, îl va duce din nou la medic.

Cum poți reduce riscul de trasmitere a conjunctivitei copilului către alte persoane?

Atunci când copilul primește diagnosticul de conjunctivită infecțioasă, părintele trebuie să facă tot posibilul pentru a evita transmiterea acestei afecțiuni și altor persoane, deoarece membrii familiei și copiii cu care interacționează cei mici la joacă sunt expuși infectării.

Iată cum poți reduce riscul de transmitere a virusului sau bacteriei:

  • Spală-ți mâinile cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde după ce aplici tratamentul ocular celor mici, apoi îndeamnă-i și pe copii să se spele pe mâini de fiecare dată după ce pun mâna la ochi.
  • Folosește de fiecare dată o dischetă demachiantă nouă sau o bucată nouă de tifon atunci când cureți ochii copilului – curățarea trebuie făcută începând din colțul intern al ochiului (de lângă nas), către colțul extern.
  • Nu permite nimănui să folosească același prosop pe care îl folosește copilul afectat de conjunctivită.
  • Nu îți duce copilul la înot până când conjunctivita nu e vindecată - când nu mai există secreții oculare, copilul nu mai este contagios.
  • În cazul în care conjunctivita este virală, îl poți duce pe cel mic în colectivitate imediat ce începi tratamentul recomandat de medic. Pe de altă parte, în situația în care conjunctivita este de natură bacteriană, îl vei putea duce la grădiniță sau la școală la o zi sau două după ce a început tratamentul cu antibiotice.

Cum se previne conjunctivita la copii?

Conjunctivita infecțioasă este foarte contagioasă, așa că învață-i pe copii să se spele bine pe mâini cu apă și săpun și să nu se frece la ochi dacă au mâinile murdare. 

În cazul în care părinții știu că cel mic este predispus la conjunctivită alergică, e indicat să țină ferestrele și ușile închise în zilele în care nivelul de polen este mare și să îi pună copilului o mască facială atunci când dau cu aspiratorul prin casă sau, și mai bine, un membru al familiei să îl ducă undeva afară până se termină curățenia. 

Conjunctivita iritantă poate fi prevenită doar prin evitarea cauzelor iritante.

Screening-ul pentru boli cu transmitere sexuală și tratarea femeilor însărcinate poate preveni multe cazuri de conjunctivită la nou-născuți. O femeie însărcinată poate avea bacterii neprietenoase în canalul de naștere chiar dacă nu prezintă simptome, motiv pentru care screening-ul prenatal este important.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stanford Children’s Health - Conjunctivitis in Children
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=conjunctivitis-in-children-90-P02078
Caring for Kids - Pinkeye (Conjunctivitis) 
https://caringforkids.cps.ca/handouts/health-conditions-and-treatments/pinkeye


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0