Ce este parentingul autoritar si cum il poti pune in aplicare?

Stilul de parenting autoritar nu este unul nou, ci a fost dezbatut de psihologul Diana Baumarind inca din anii ’60. Anul acesta revine, insa, in lumina reflectoarelor, tot mai multe familii adoptand parentingul autoritar.

Parentingul autoritar implica setarea unor asteptari mari in ceea ce priveste performantele copilului, insa si oferirea unui sprijin emotional adecvat pentru ca cel mic sa reuseasca. Acest tip de parenting nu se bazeaza pe pedepse si supunere, dar nici pe lipsa regulilor si intelegerea copilului in orice situatie. Parentingul autoritar incearca sa gaseasca calea de mijloc si sa creeze un echilibru.

Cum se comporta parintii autoritari?

  • Asculta nevoile copiilor, incurajandu-i sa isi spuna parerea, insa stiu exact unde sa impuna limitele daca este cazul. Copilul nu trebuie sa fie tratat ca si cum nu ar conta parerea lui, ci trebuie sa fie ascultat cu interes, indiferent de lucrurile pe care le zice si de relevanta acestora.
  • Le valideaza emotiile celor mici – asta inseamna ca atunci cand copilul plange, nu trebuie sa ii impui sa nu mai planga sau sa il certi si mai tare pentru ca o face. Dimpotriva, trebuie sa ii arati empatie, spunandu-i ca ii intelegi supararea si ca e in regula sa planga pentru a isi descarca emotiile.
  • Ii incurajeaza pe cei mici sa isi exprime opiniile, insa ii provoaca la discutii pentru a vedea cum si le sustin.
  • Seteaza limite, asteptari si consecinte clare in ceea ce priveste comportamentul copilului. Exista reguli in casa, in masina, la scoala si in vacanta. Insa acestea vor fi de bun simt si vor fi explicate celui mic. Parintele autoritar nu trebuie sa spuna copilului sa faca ceva avand motivatia “pentru ca asa vreau eu”.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

  • Isi arata dragostea fata de copil, oferindu-i imbratisari, incurajari si consolare.
  • Respecta cu strictete regulile si nu permit abateri de la acestea – cand regulile sunt incalcate, apar pedepsele. In acest fel, copilul invata de mic ca orice actiune are o consecinta. Copilul nu va fi pedepsit intr-un mod care sa il rusineze sau sa ii faca rau, ci cu o lectie de viata. De pilda, daca cel mic loveste cu telefonul de pamant, nu il pedepsi, explica-i ca isi poate descarca furia altfel. Totodata, spune-i ca va primi inapoi telefonul cand te vei asigura ca poti avea din nou incredere in el. 


Parintele autoritar devine un exemplu pentru copilul sau, oferindu-i acestuia un model de urmat. Pe de alta parte, regulile stricte il disciplineaza pe copil si totodata il ajuta pe acesta sa inteleaga ce se doreste de la el.

Parentingul autoritar il incurajeaza pe cel mic sa devina independent, insa intre timp il educa in asa fel incat sa fie responsabil si sa isi asume faptele. Totodata, copilul crescut in acest stil va invata sa ia singur deciziile, stiind insa care sunt limitele impuse de parinti si respectandu-le.

Acest stil de parenting este recomandat parintilor care nu resesc sa descopere calea de mijloc intre disciplina si oferirea libertatii necesare pentru castigarea independentei. Incearca sa nu fii nici prea aspru, dar nici prea permisiv si fii intotdeauna atent la impactul pe care il are atitudinea adoptata de tine asupra comportamentului copilului. Daca esti multumit de ce observi, inseamna ca acest stil de parenting vi se potriveste atat tie, cat si copilului.

Mentine o relatie sanatoasa cu copilul si fa tot posibilul pentru a-i oferi educatia de care are nevoie. Rezerva-ti cateva minute pe zi pe care le vei petrece numai cu copilul, retrasi intr-un coltisor. In acest fel, indiferent de varsta pe care o are, copilul se va simti ocrotit si in siguranta, convingandu-se de faptul ca ii esti alaturi oricand.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0