Bolile cronice în copilărie, asociate cu risc de boli mentale ulterioare [studiu]

Copiii cu afecțiuni de sănătate pe termen lung pot avea un risc mai mare decât copiii sănătoși de a suferi de boli mentale în adolescență, potrivit unor cercetări recente.

În acest nou studiu¹, publicat în revista Development and Psychopathology, copiii despre care s-a raportat că au probleme cronice de sănătate au prezentat rate mai mari de boli mentale la vârsta de 10 ani, iar acele probleme de sănătate au continuat să fie asociate cu o sănătate mentală precară la vârstele de 13 și respectiv de 15 ani.

Copiii cu boli cronice riscă să dezvolte afecțiuni mentale mai târziu

Pentru a efectua studiul, cercetătorii au examinat un eșantion de aproximativ 7000 de copii, pentru a investiga apariția tulburărilor de sănătate mentală, inclusiv anxietate și depresie. Detaliile despre boala cronică s-a bazat pe mărturiile mamelor care au evaluat starea de sănătate a copilului lor la vârstele de 10 și de 13 ani. Întrucât afecțiunile cronice sunt definite ca acele boli care nu pot fi vindecate, dar pot fi ținute sub control prin medicamente și alte terapii (și, deci, poate fi vorba doar de o activitate redusă a bolii) această măsură a inclus copiii care aveau probleme de sănătate minore.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetătorii au descoperit că acei copii cu afecțiuni cronice de sănătate aveau un risc de aproximativ două ori mai mare ca la 10 și la 13 ani să prezinte o tulburare de sănătate mentală față de grupul de control (copiii raportați de mamele lor ca fiind „sănătoși, fără probleme”). La 15 ani, copiii cu probleme cronice de sănătate aveau cu 60% mai multe riscuri să prezinte astfel de tulburări.

Autorul studiului, Dr. Ann Marie Brady, de la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că, deși legătura dintre problemele cronice de sănătate și problemele de sănătate mentală în copilărie a fost făcută în diverse studii anterioare, lucrarea de față oferă cele mai puternice dovezi de până în prezent asociate cu anii de copilărie târzie și de adolescență timpurie. Diferențele pe care afecțiunile cronice le fac în ceea ce privește sănătatea mentală sunt îngrijorătoare și primul impact poate fi observat chiar înainte de adolescență, în copilăria târzie, afirmă cercetătoarea.

Pentru a investiga mai în amănunt acest tipar, a fost analizat și un subgrup de copii cu boli cronice: cei care au fost diagnosticați cu astm. Simptomele de astm sunt în general ușoare și bine controlate. Cu toate acestea, cercetările au revelat faptul că acești copii astmatici au prezentat un tipar similar, având și ei o rată mai mare de tulburări mentale la vârstele de 10, 13 și 15 ani decât copiii sănătoși.

Bullyingul, mai nociv pentru copiii cu boli cronice

De asemenea, studiul a analizat ce factori suplimentari ar putea avea o o influență în ceea ce privește legătura dintre afecțiunile cronice și tulburările mentale. Eșantionul a fost preluat dintr-un studiu concentrat pe copiii anilor '90, care conține, de asemenea, informații adunate de la părinți și copii despre alte probleme, inclusiv funcționarea familiei, prieteniile copiilor, nivelurile lor de activitate, bullyingul (comportamentul ostil) din partea colegilor și absenteismul de la școală corelat cu probleme de sănătate. 

După ce s-a analizat care dintre acești factori ar putea contribui la ratele de boli mentale în rândul copiilor cu boli cronice, s-a descoperit că intimidarea din partea colegilor și absentismul școlar corelat cu problemele de sănătate au apărut ca fiind factorii suplimentari cei mai importanți pentru copiii cu probleme de sănătate mentală. Absentismul școlar asociat cu problemele de sănătate a fost identificat ca fiind cel mai consistent factor care ar putea prezice problemele de sănătate mentală care ar putea să apară de-a lungul timpului.

Dr. Brady a concluzionat că bolile cronice perturbă viața normală a copiilor, iar acest lucru poate să le afecteze dezvoltarea și starea de bine. Chiar și copiii cu astm (o afecțiune cronică tratabilă cu destul de mare ușurință și mai puțin incapacitantă decât alte boli) au avut rate mai mari de tulburări mentale decât copiii sănătoși din studiul actual. 

Dacă acei copii cu afecțiuni cronice sunt mai predispuși să lipsească de la școală sau să se confrunte cu bullyingul din partea colegilor, această situație poate înrăutăți lucrurile pentru ei. Se recomandă, astfel, ca părinții copiiilor care suferă de boli cronice, precum și profesorii acestora să acorde o atenție sporită relațiilor pe care cei mici le au cu colegii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Science Daily - Chronic illness in childhood linked to higher rates of mental illness
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200504114117.htm
1. Studiul „Chronic illness in childhood and early adolescence: A longitudinal exploration of co-occuring mental illness”, apărut în Development and Psychopathology, 2020 DOI: 10.1017/S095457942000020, autor: Ann Marie Brady

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0