Antibioticele, inutile pentru copiii cu raceli si dureri in gat

O noua cercetare de peste hotare a ajutat la reducerea prescrierii de antibiotice (care nu erau necesare, de-altfel) copiiilor din zonele rurale ale Chinei.

O colaborare intre oamenii de stiinta din Marea Britanie, Canada si China a ajutat la reducerea prescrierilor excesive de antibiotice la copiii din zonele rurale ale Chinei, potrivit unei cercetari publicate la sfarsitul lunii octombrie 2017 in revista Lancet Global Health.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Copiilor din unele zone ale Chinei li s-au dat antibiotice, de cele mai multe ori fiind administrate intravenos, pentru a trata o raceala, o infectie in gat sau o infectie a urechii, insa medicamentele nu sunt eficiente impotriva bolilor bazate pe virusuri, scrie sciencedaily.com.

Folosirea inadecvata a antibioticelor este un factor de risc major in ceea ce priveste dezvoltarea unor super-microorganisme care ajung sa fie rezistente la medicamente.

Un proiect elaborat de oamenii de stiinta pentru a reduce prescrierea antibioticelor la copiii cu infectii ale tractului respirator superior a inregistrat rezultate imbucuratoare: folosirea antibioticelor s-a redus la jumatate.

Colaborarea cercetatorilor a adus laolalta spitalele din doua zone rurale din China, cat si oficialii si academicienii chinezi, britanici si canadieni.

Scopul lor a fost de a elabora si de a evalua un sistem de "administrare antimicrobiana" care ar putea fi folosit in alte parti ale sistemului de sanatate chinez si care le-ar oferi astfel medicilor increderea de a spune "nu" cererilor de tratamente inadecvate cu antibiotice.

Programul acesta de administrare a fost testat pe un grup de spitale dintr-o provincie din China. O mare cerere de antibiotice in unele zone din China vine din partea parintilor si bunicilor care au copii cu infectii ale tractului respirator superior, cum ar fi dureri in gat sau dureri de ureche. Acesti copii primeau adeseori antibioticele pe cale intravenoasa. Insa racelile, majoritatea durerilor in gat si cele mai multe infectii ale urechilor sunt cauzate de virusuri si nu de bacterii, iar un tratament cu antibiotice nu este necesar si este ineficient.

John Walley, profesor la Universitatea din Leeds, unul dintre cei care au participat la aceasta cercetare, spune ca medicii care lucreaza in spitalele acestea sunt supusi unei mari presiuni din partea parintilor, pentru a prescrie antibiotice copiilor care au infectii la nivelul tractului respirator superior. Medicii simt ca, daca ei nu le prescriu antibiotice micutilor, parintii lor vor merge in alta parte si vor obtine tratamentul dorit. Acestea sunt niste decizii foarte dificile pentru medicii chinezi. De pilda, ei pot avea in fata un copil foarte bolnav si nu au o paleta larga de rezultate de la teste pe care sa se bazeze. Asa ca trebuie sa faca o judecata clinica in legatura cu riscurile pe care le implica faptul ca nu ar prescrie antibitice.

Academicienii canadieni, britanici si expertii chinezi au alcatuit o serie de recomandari clinice bazandu-se pe cele elaborate de autoritatile din domeniul sanatatii din Marea Britanie, pentru a-i ajuta pe doctorii chinezi sa decinda cand ar fi indicat sa prescrie antibiotice copiilor si acest set de recomandari sa ii alerteze in legatura cu semnalele de alarma ale unor boli mai grave.

Dupa o anumita perioada de timp, dupa ce medicii au fost instruiti in legatura cu modul in care trebuie sa le explice parintilor de ce antibioticele nu sunt necesare, cercetatorii au observat o reducere cu 48% in rata de prescriere a antibioticelor la copiii cu infectii ale tractului respirator superior.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0