Vâscul, remediul natural al iernii

Vâscul face parte din familia numită Viscaceae, care cuprinde mai multe specii din această plantă. Vâscul European, cunoscut și ca vâscul alb, după denumirea sa științifică Viscum album, este cultivat pentru frunzele, rădăcina și fructele sale, pentru prepararea de extracte cu scop medicinal, ceaiuri și uleiuri esențiale. De asemenea, vâscul este o plantă decorativă îndrăgită, folosită cu precădere în timpul sărbătorilor de iarnă, în mai multe țări din lume.  

Beneficiile vâscului pentru sănătate

Beneficiile vâscului, deși mai puțin cunoscute, sunt multiple. Așadar, planta de vâsc este folosită, în remedii naturiste, pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, atenuarea stresului și a anxietății, dar și pentru stimularea sistemului imunitar, pentru a lupta mai eficient împotriva răcelilor și a infecțiilor respiratorii. În anumite regiuni ale lumii, este folosit și ca tratament complementar pentru împotriva cancerului. 

1. Adjuvant pentru atenuarea stresului și a anxietății

Stresul și anxietatea recurentă pot impacta în mod negativ atât calitatea vieții, cât și sănătatea. Potrivit mai multor cercetări1, vâscul poate ajuta în calmarea senzației de anxietate și în atenuarea nivelului de stres. De asemenea, studii clinice2 sugerează că vâscul poate fi un remediu eficient în reducerea depresiei și a anxietății resimțite de către pacienții bolnavi de cancer. În plus, extractul de vâsc poate fi folosit ca remediu pentru problemele de somn, inclusiv insomnie, dar și pentru îmbunătățirea calității somnului. Numeroșii compuși din structura chimică a vâscului promovează eliberarea unor neurotransmițători importanți, cum ar fi dopamina, care contribuie la obținerea unui somn odihnitor. 

2.  Remediu complementar pentru cancer

În prezent, vâscul este unul dintre cele mai intens studiate remedii naturiste, ca terapie alternativă pentru persoanele bolnave de cancer. Cercetări actuale sugerează că vâscul ar putea stimula sistemul imunitar suficient de mult pentru ca acesta să lupte împotriva răspândirii celulelor canceroase. De asemenea, după cum am precizat mai devreme, vâscul poate contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer, prin ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate. În plus, vâscul ar putea aduce îmbunătățiri și în ceea ce privește starea de slăbiciune și de oboseală, precum și pierderea apetitului și starea de greață, reacții adverse asociate cu tratamentul pe bază de chimioterapie. 

3. Remediu pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Ateroscleroza este o afecțiune asociată cu hipertensiunea cronică, precum și cu alte boli ce pot duce la probleme cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și cele de rinichi. Proprietățile antioxidante ale vâscului pot fi de ajutor, în aceste cazuri, îmbunătățind circulația sângelui și protejând inima și vasele de sânge. 

4. Tonic pentru sistemul imunitar

Sezonul rece vine la pachet cu răceli, gripă și infecții respiratorii, iar vâscul este bogat în proprietăți antioxidante, antibacteriene și antivirale, deci poate fi atât remediu, cât și măsură profilactică împotriva acestui tip de afecțiuni. Deși, în prezent, nu există suficient de multe cercetări efectuate pe subiecți umani, cercetătorii sugerează că vâscul ar putea avea proprietăți curative și calmante în ceea ce privește anumite afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul.  

5. Antiinflamator natural

Vâscul este un antiinflamator natural și este folosit, ca remediu naturist, în ameliorarea simptomelor mai multor boli cronice inflamatorii, printre care se numără și artrita reumatoidă. De altfel, vâscul este folosit de secole, sub formă de tinctură sau unguent, pentru atenuarea proceselor inflamatorii, atât interne, cât și externe.  Cercetătorii sunt de părere că extractul de vâsc ar putea chiar și să amelioreze anumite afecțiuni gastrointestinale cu fond inflamator și să contribuie la o digestie normală. 

6. Remediu complementar în tratamentul diabetului

Vâscul are un istoric bogat ca remediu natural împotriva hiperglicemiei, iar studii efectuate pe animale3 sugerează că acesta ar putea reduce nivelul de glucoză din sânge și stimula producția de insulină la nivelul celulelor pancreatice. 

Cu toate acestea, este nevoie de studii mai ample pentru o mai bună înțelegere a rolului vâscului în echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, la oameni. 

Reacții adverse și contraindicații

Atunci când este utilizat conform recomandării medicului și/sau conform prospectului, vâscul nu prezintă reacții adverse. Cu toate acestea, în cazul unei doze prea mari, ar putea apărea simptome precum stare de greață, vărsături, diaree, hipotensiune și stare de amețeală. Este important de notat că vâscul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Consultă-te cu medicul curant înainte de a lua un supliment pe bază de vâsc, mai ales dacă urmezi un tratament cu prescripție medicală. 

Vâscul poate interacționa în mod negativ cu o serie de medicamente, printre care se numără anticoagulantele, antidepresivele, medicamentele pentru inimă și pentru tensiune. Nu în ultimul rând, de reținut este că numai vâscul European este folosit în mod therapeutic, deci orice altă specie de vâsc nu trebuie consumată, deoarece poate da vărsături, crize convulsive și chiar deces. 

Doza recomandată și modalități de preparare

Metoda recomandată de a consuma vâsc este în funcție de indicațiile medicului curant, preferabil sub formă de supliment alimentar, ceai, unguent sau tinctură gata preparate. Dacă dorești să îți prepari singură ceai de vâsc, este important de reținut că nu se recomandă mai multe de 9 grame de vâsc pe zi, chiar și sub formă de infuzie. Pentru prepararea ceaiului de vâsc, e suficient să adaugi 1-2 lingurițe de vâsc uscat la 250 ml de apă fiartă. Durata de infuzare este între 5 și 7 minute și nu se recomandă mai mult de 1-2 căni pe zi. 

Atunci când consume un produs pe bază de vâsc, fii foarte atentă la indicațiile din prospect sau din ghidul de utilizare. Reține că nu e nevoie de cantități mari pentru a beneficia de proprietățile curative ale acestei plante. Există numeroase suplimente alimentare și remedii homeopatice disponibile pe piață, așadar optează pentru un produs de calitate, de la un producător de încredere, pentru a nu avea parte de neplăceri sau de reacții adverse. 

Nu în ultimul rând, dacă remarci orice fel de simptom neobișnuit în urma consumului de vâsc, este important să renunți la supliment și să discuți cu medicul despre aceste simptome, dacă nu se ameliorează. Deși, după cum am precizat, nu există reacții adverse în urma consumului regulamentar de vâsc european, atunci când cantitatea depășește doza recomandată, pot apărea anumite neplăceri.  

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Therapeutic efficacy of Artemisia absinthium against Hymenolepis nana: in vitro and in vivo studies in comparison with the anthelmintic praziquantel, publicat în Cambridge Core, în iunie 2017, autori: E.V.N. Beshay
Link: https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-helminthology/article/therapeutic-efficacy-of-artemisia-absinthium-against-hymenolepis-nana-in-vitro-and-in-vivo-studies-in-comparison-with-the-anthelmintic-praziquantel/D5D84BB8E7A01A7CE1D952A7F1C2B398 
2. Studiul Influence of Viscum album L (European Mistletoe) Extracts on Quality of Life in Cancer Patients: A Systematic Review of Controlled Clinical Studies, publicat în Integrative Cancer Therapies, în aprilie 2018, autori: Gunver S. Kienle et al.
Link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1534735410369673 
3. Studiul Effect of Mistletoe (Viscum album) Extract on the Blood Glucose, Liver Enzymes and Electrolyte Balance in Alloxan Induced Diabetic Rats, publicat în American Journal of Biochemistry and Molecular Biology, în 2013, autori: C.C. Onunogbo et al.
Link: https://www.scialert.net/abstract/?doi=ajbmb.2013.143.150 


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0