Un remediu împotriva mahmurelii dovedește beneficii pentru ficat [studiu]

Un supliment alimentar împotriva mahmurelii nu numai că ajută la calmarea durerilor de cap, dar și declanșează schimbări profunde care protejează ficatul, arată un nou studiu.

Studiul¹ realizat de Universitatea Southern California se concentrează pe dihidromiricetină (DHM), cunoscută și sub denumirea de ampelopsină, un remediu împotriva mahmurelii pe bază de plante. Se știa că ampelopsina ajută organismul să metabolizeze alcoolul mai repede, dar, prin acest studiu, cercetătorii spun că au descoperit că remediul activează o cascadă de mecanisme care șterg alcoolul din organism foarte repede. 

Rezultatele susțin utilitatea lui ca supliment alimentar pentru a compensa efectele acute legate de alcool, precum și riscurile pe termen lung. În plus, autorii studiului spun că substanța are aplicații mai largi pentru a ajuta oamenii să facă față alcoolismului și leziunilor hepatice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tulburările legate de consumul de alcool constituie cea mai frecventă formă de dependență de substanțe nocive. La nivel global, consumul de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și nu există un agent terapeutic eficient pentru alcoolism care să nu aibă efecte secundare majore. Consumul excesiv de alcool este și o cauză semnificativă a bolilor cronice ale ficatului, reprezentând aproape jumătate dintre decesele asociate cu ciroza in SUA.

Dihidromiricetina ajută organismul să proceseze mai ușor alcoolul

DHM este derivată din fructele arborelui Hovenia dulcis, originar din Japonia, Coreea și Asia de Sud-Est. Pentru a înțelege mai bine ce face acest remediu în interiorul organismului, oamenii de știință au supus 36 de șoareci la o dietă cu alcool timp de două luni, crescând treptat dozele până la 30% din consumul total de alimente pentru o medie de 39,4 g/kg etanol pe zi per șoarece. Apoi, animalelor le-a fost evaluat ficatul în ceea ce privește vătămarea și markerii de stres.

Cercetătorii s-au concentrat asupra ficatului, deoarece atunci când o persoană bea alcool, acesta circulă prin fluxul sanguin. Deși afectează creierul, alcoolul este metabolizat în primul rând de ficat, care este afectat în mod semnificativ de nivelurile ridicate pe termen lung. Oamenii de știință spun că este ca și cum ai călca pe un ac: creierul te anunță că te doare locul respectiv. În timpul unei mahmureli, ceața din creier este o reacție acută la ceea ce se întâmplă în corp.

Printre alte efecte semnificative, cercetătorii implicați în studiu au descoperit că ampelopsina:

  • A stimulat ficatul pentru a produce mai multe enzime care descompun etanolul
  • A crescut eficiența enzimelor, permițându-le să transforme etanolul în forme mai simple pe care organismul le poate elimina mai ușor.
  • A redus acumularea de lipide (grăsimi) în țesutul hepatic. Dozele mari de alcool pot afecta negativ metabolismul ficatului, ceea ce duce la acumularea de grăsimi, creșterea stresului și eventuala progresie către boli ale ficatului, cum ar fi ciroza.
  • A redus agenții inflamatori numiți citokine. Consumul excesiv de alcool duce la eliberarea de citokine în ficat, ceea ce contribuie la deteriorarea celulară a acestuia și a altor organe.

Aceste descoperiri susțin utilitatea dihidromiricetinei ca supliment alimentar pentru a reduce leziunile hepatice induse de etanol prin modificări ale metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolizării etanolului și suprimarea răspunsurilor inflamatorii, se menționează în studiu. Această linie de cercetare sugerează că DHM acționează pe mai multe căi pentru a promova sănătatea ficatului și a contracara vătămarea indusă de etanolul, consideră cercetătorii.

Rezultatele ajută la explicarea modului în care DHM funcționează ca tratament împotriva mahmurelii. Ficatul transformă alcoolul într-o aldehidă cu proprietăți precum formaldehida, care contribuie la instalarea durerilor de cap și a senzației de greață. Deoarece este nevoie de aproximativ o oră pentru ca organismul să metabolizeze o băutură, o noapte în care se consumă mult alcool determină ficatul să continue să elimine substanțele chimice care îi fac pe consumatori să se simtă rău atât de mult timp.

Dihidromiricetina ar putea fi utilă în restaurarea funcției hepatice

Consumul prea mare de alcool este o problemă serioasă pentru adulții tineri, în special pentru studenți. Aproximativ 37% dintre studenți beau prea mult - cinci sau mai multe băuturi cu o singură ocazie în cazul bărbaților sau patru sau mai multe băuturi în cazul femeilor - și aproximativ 10% se angajează în acest viciu timp de 5 sau mai multe zile pe lună. Consumul excesiv de alcool contribuie în mod semnificativ la creșterea riscului de boli hepatice corelate cu alcoolul la vârste tinere. Băutul excesiv are costuri sociale și economice mari, conducând la boli de inimă, hipertensiune arterială, sarcini neplanificate, violență și accidente rutiere. 

DHM ar putea fi de folos persoanelor care merg la medic cu semne timpurii de avertizare pentru leziuni hepatice. Substanța ar putea fi folosită pentru a contribui la restaurarea și prelungirea funcției hepatice și la întârzierea apariției bolii hepatice în așteptarea unui transplant. DHM s-ar putea dovedi util și pentru pacienții cu transplant de ficat pentru a ajuta noul organ să funcționeze mai bine, astfel încât aceștia să se poată bucura de o calitate mai bună a vieții.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - Hangover drug shows wider benefits
1. Studiul „Dihydromyricetin Protects the Liver via Changes in Lipid Metabolism and Enhanced Ethanol Metabolism”, apărut în Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 2020; DOI: 10.1111/acer.14326, autori: Joshua Silva et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0