Tumorile osoase cu celule gigante - simptome, diagnostic & tratament

Tumora osoasa cu celule gigante, cunoscuta si sub denumirea de osteoclastom, este o tumora benigna, cu evolutie agresiva locala si cu potential scazut de metastazare (sub 2%).

Aceasta recidiveaza in peste 50 % dintre cazuri, iar invazia tesutului conjunctiv creste acest risc. Se intalneste relativ rar, reprezentand sub 10% din totalul tumorilor osoase. Sub 5% dintre tumorile cu celule gigante metastazeaza pulmonar, iar 1-3% dintre aceste tumori se transforma in tumori inalt agresive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tumora cu celule gigante este o tumora eterogena ce este alcatuita din 3 populatii celulare distincte. Pe de o parte, celulele stromale gigante care sunt veritabile celule neoplazice si au origine osteoblastica. Pe de alta parte, celulele histiocitare mononucleare si celulele gigante multinucleate, care reprezinta populatia de celule nontumorale din componenta tumorii.

Simptome tumori osoase cu celule gigant

In general, pacientii prezinta durere si limitarea functionalitatii articulatiilor de proximitate a tumorii. In anumite situatii, se intalneste edemul zonei afectate, mai ales la tumorile cu evolutie cronica. Nu de putine ori, pacientii sunt total asimptomatici, pana cand acestia dezvolta o fractura pe os patologic. In general, aceste tipuri de tumori se dezvolta la nivelul epifizelor oaselor lungi.

Diagnosticare tumori osoase cu celule gigant

Diagnosticul este intotdeauna anatomopatologic.

Din punct de vedere imagistic, la radiografia osoasa standard, tumorile cu celule gigante sunt leziuni litice localizate la nivel epifizeal si cu dezvoltare catre suprafata articulara a oaselor afectate. Aspectul radiologic tipic este de "balon de sapun".

 

 

Pentru aprecierea exacta a extensiei intramedulare sau la nivelul tesuturilor moi, rezonanta magnetica nucleara (RMN) ramane examenul de electie, in timp ce examenul computer tomograf (CT) identifica eventualele metastaze.

Se poate realiza si biopsia, in vederea stabilirii diagnosticului. Mostra de tesut osos este prelevata si apoi examinata la microscop.

Tratament tumori osoase cu celule gigant

Principalul mijloc terapeutic consta in excizia in bloc a formatiunii tumorale sau in chiuretajul intralezional pentru tumori bine delimitate.

Aproape intotdeauna Denosumab, un anticorp monoclonal indreptat catre receptorul activator al factorului nuclear kappa B, frecvent exprimat in tumorile cu celule gigante, reprezinta standard terapeutic in tumorile nerezecabile sau metastatice. Utilizarea acestuia in scop neoadjuvant, in tumori cu potential rezecabil, reprezinta subiectul doar al trialurilor clinice. Nu este pe deplin stabilita durata terapiei neoadjuvante.

Radioterapia poate obtine un control local satisfacator, de aproximativ 80% la 5 ani. Cu toate acestea, radioterapia creste riscul de transformare a tumorii cu celule gigante intr-un sarcom de grad inalt si care necesita rezectie de urgenta. Din acest motiv, recurgerea la radioterapie trebuie intotdeauna discutata in cadrul echipei multidisciplinare si trebuie sa reprezinte o optiune doar atunci cand interventia chirurgicala este inacceptabila din cauza morbiditatii si atunci cand Denosumab este ineficient sau contraindicat.

Recuperarea dupa tratamentul pentru tumorile osoase

Relatia dintre medic si pacient este foarte importanta atat in perioada tratamentului, cat si dupa incheierea acestuia. Medicul va supraveghea pacientul pe perioada recuperarii, astfel incat sa observe daca apar modificari si sa intervina rapid. Radiografiile si analizele de sange se vor face o data la cateva luni dupa administrarea tratamentului, astfel incat sa se depisteze daca tumorile au fost sau nu indepartate complet.

Perioada de recuperare difera de la un pacient la altul, in functie de diversi factori, precum dimensiunile tumorii sau localizarea exacta a acesteia.

Sprijinul familiei si al prietenilor este foarte important pentru pacient in aceasta perioada. Un psiholog poate ajuta pacientul sa faca fata mai usor situatiei in care se afla.

Tumorile osoase pot fi recurente, de aceea pacientul trebuie sa fie atent daca apar simptome ce pot indica revenirea cancerului. Intr-o asemenea situatie, medicul trebuie informat rapid, astfel incat sa ia masurile necesare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0