Somnul neregulat crește riscul apariției bolilor de inimă la vârstnici [studiu]

Un tipar neregulat al somnului poate fi factor de risc pentru bolile cardiovasculare, independent de factorii de risc tradiționali și de cantitatea ori calitatea somnului.

Oamenii de știință ne avertizează de multă vreme că somnul are o mare importanță pentru sănătatea noastră generală. E important ca, dacă nu dormim bine, să căutăm soluții pentru rezolvarea acestei probleme, cum ar fi administrarea unor suplimente alimentare care să conțină extract de valeriană și hamei, passiflora sau melatonină.

Cercetările au arătat că, fără somn suficient, toate aspectele sănătății noastre sunt afectate, de la funcționarea cognitivă la imunitate. Dar chiar și persoanele care dorm un număr suficient de ore în fiecare noapte se pot confrunta cu riscuri sporite pentru sănătate dacă somnul lor este neregulat - adică dacă dacă orele de culcare și de trezire diferă mult de la o zi la alta sau dacă se trezesc noaptea de multe ori.

Un nou studiu¹ realizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston arată că persoanele care au tipare de somn foarte neregulate au un risc mai mare de a se confrunta cu evenimente cardiovasculare decât cele cu somn mai regulat. Autorii studiului, care și-au raportat concluziile în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, subliniază importanța unei bune igiene a somnului.

Dacă ne gândim la intervenții care ar putea preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, cei mai mulți dintre noi am spune, probabil, că trebuie să adoptăm o alimentație sănătoasă și să facem exerciții fizice, consideră oamenii de știință, și mai puțini ar fi aceia care ar lua în calcul și un somn bun.

Chiar și atunci când vorbim despre somn, avem tendința să ne concentrăm asupra duratei - câte ore doarme o persoană în fiecare noapte - dar nu asupra neregularității somnului și a impactului pe care îl are mersul la culcare la ore diferite de la o noapte la alta sau asupra dormitului fragmentat, în reprize, mai spun aceștia.

Tiparele neregulate de somn, asociate cu risc de boli cardiovasculare

Savanții au analizat datele de la 1.992 de participanți cu vârste între 60 și 70 de ani, fără probleme cardiovasculare la momentul începerii studiului. Participanții erau de etnii diverse, inclusiv afro-americani și chinezi americani, toate datele provenind din studiul multi-etnic al aterosclerozei.
Echipa de cercetători a reușit să facă o hartă a tiparelor de somn ale participanților, deoarece aceștia au fost de acord să poarte fiecare un actigraf - un dispozitiv de urmărire a activității purtat pe încheietura mâinii - pe o perioadă de 7 zile. Acest lucru le-a permis investigatorilor să obțină informații despre rutinele de somn ale participanților, durata somnului și orele de trezire. Oamenii de știință au avut, de asemenea, acces la informațiile de monitorizare a sănătății participanților, care acopereau o perioadă medie de 4,9 ani.

În acea perioadă, un număr de 111 participanți au experimentat diferite evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Echipa de cercetare a observat că participanții care au afișat cele mai neregulate tipare de somn - cei care aveau diferențe de două sau mai multe ore în durata somnului pentru fiecare noapte - au avut o creștere de două ori mai mare a riscului de probleme cardiovasculare, în comparație cu cei care aveau diferențe de o oră sau mai puțin.

Chiar și după ajustarea pentru alți factori de risc pentru probleme cardiovasculare, anchetatorii au observat că asocierea între tiparele de somn neregulat și evenimentele cardiovasculare a rămas semnificativă. Această ajustare pentru factorii de risc știuți pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea, colesterolul mărit, diabetul etc. au explicat doar o mică parte dintre asocierile între neregularitatea somnului și riscul de afecțiuni cardiovasculare, afirmă cercetătorii implicați în studiu.

Cu toate acestea, cercetarea actuală a avut anumite limitări. Anchetatorii explică acest lucru prin faptul că această cohortă, la ale cărei date au avut acces, a fost relativ mică, iar timpul de urmărire nu a fost suficient de lung pentru a face ca legătura dintre tiparele de somn și riscul cardiovascular să fie una de necontestat. Cu toate acestea, ei mai spun că, în cazul în care studiile ulterioare vor confirma rezultatele lor, va fi interesant de aflat dacă modificarea tiparelor de somn ale unei persoane ar putea reduce riscul de apariție a problemelor cardiovasculare.

Regularitatea somnului este un comportament modificabil, concluzionează cercetătorii, adăugând că, în viitor, ar dori să exploreze această idee, și anume dacă schimbarea modului de somn, cum ar fi mersul la culcare la aceeași oră în fiecare noapte ar putea reduce riscul unei persoane de a se confrunta cu evenimente cardiovasculare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Irregular sleep may increase risk of cardiovascular problems
https://www.medicalnewstoday.com/articles/irregular-sleep-may-increase-risk-of-cardiovascular-problems
JACC - Sleep Irregularity and Risk of Cardiovascular Events
https://www.onlinejacc.org/content/75/9/991
1. Studiul „Sleep Irregularity and Risk of Cardiovascular Events: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis”, apărut în Journal of the American College of Cardiology Volume 75, Issue 9, March 2020 DOI: 10.1016/j.jacc.2019.12.054, autori: Tianyi Huang, Sara Mariani, Susan Redline

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0