Sideremia (fierul seric) - valori normale, creșteri și scăderi

Fierul are un rol important în transportul oxigenului către țesuturi. Cantitatea de fier prezentă în organismul uman variază în funcție de gen şi de vârstă.

Printre analizele de sânge uzuale care se recomandă a fi efectuate anual se numără și sideremia sau fierul seric. Unii medici nu trec această analiză în pachetul „de rutină”, ci o recomandă doar dacă rezultatele altor analize sunt anormale și persoana prezintă semne de anemie.

Care sunt simptomele nivelului anormal de fier

Carența de fier (anemia) include simptome precum oboseala cronică, amețeala, durerile de cap și slăbiciunea musculară. Pe măsură ce problema se agravează, pot să apară și alte simptome precum stare de iritare, dificultăți de concentrare, unghii exfoliate și pofte alimentare nefirești (poftă de a mânca gheață, de exemplu).

În cazul în care corpul produce prea mult fier, apar simptome precum dureri abdominale și articulare, închiderea la culoare a pielii, probleme cardiace, lipsă de energie, libido scăzut, pierdere în greutate și slăbiciune musculară.

Care sunt valorile normale ale fierului seric

Fierul seric se măsoară în micrograme pe decilitru (mcg/dL). Valorile normale ale fierului seric se situează în general între 60 și 170 mcg/dL. La bărbați, se consideră normale valorile situate între 70 și 175 mcg/dL, la femei între 50 și 150 mcg/dL, iar la copii între 50 și 120 mcg/dL.

Sideremia crescută

Nivelurile anormal de mari ale fierului seric pot însemna că persoana a consumat prea mult fier, vitamina B6 sau vitamina B12. Sideremia crescută poate indica:

•    Anemie hemolitică: corpul nu are suficiente globule roșii sănătoase
•    Afecțiuni ale ficatului: hepatită sau insuficiență hepatică
•    Intoxicație cu fier: dacă persoana a luat suplimente de fier peste doza recomandată
•    Încărcare cu fier: corpul persoanei reține în mod natural pera mult fier

Sideremia scăzută

Nivelul prea scăzut de fier seric poate însemna fie că persoana nu își ia suficient fier din alimentație sau că organismul nu îl absoarbe corespunzător. Femeile care au cicluri menstruale abundente se pot confrunta, de asemenea, cu niveluri scăzute de fier.
Sideremia scăzută ar putea fi un semn de anemie, de sarcină sau de hemoragie gastrointestinală.

Ce poate influența rezultatele

Multe medicamente pot afecta rezultatele acestei analize, de exemplu, anticoncepționalele. E recomandat să îi spui medicului ce medicamente iei pentru ca acesta să le ia în calcul când interpretează rezultatele. În unele cazuri în care acest lucru este posibil fără riscuri, medicul poate recomanda întreruperea medicației înainte de test.

Ce se recomandă după interpretarea rezultatelor

În funcție de rezultate, medicul poate recomanda și alte analize pentru a putea stabili un diagnostic. Dacă nivelul de fier seric este prea mic, medicul poate recomanda suplimente de fier sau schimbări în dietă.

Alimente bogate în fier

Anemia feriprivă, cea mai frecventă formă de anemie, apare de obicei la persoanele care nu au o alimentație echilibrată și nu consumă produse bogate în fier. În alimente există două forme de fier: hem și non-hem. Fierul hem este derivat din hemoglobină și se găsește în produse de origine animală (carne roșie, pește, pui). Organismul absoarbe cel mai mult fier din aceste surse. Vegetalele sunt surse de fier non-hem.

Copiii au nevoie de 8-10 mg pe zi, femeile până în 50 de ani de 18 mg pe zi, iar bărbații și femeile după menopauză de 8 mg. Femeile însărcinate, persoanele care suferă de insuficiență renală, ulcer, tulburări gastrointestinale (boala celiacă, colită ulcerativă) și cele care au trecut printr-o operație de micșorare a stomacului (chirurgie bariatrică) pot avea nevoie de mai mult fier.

Surse bune de fier hem (conțin 3.5 mg per porția de 85 g) sunt ficatul de vită și de pui, midiile și stridiile. 85 g de carne de vită gătită sau de sardine în conservă conțin 2.1 mg fier. Surse bune de fier non-hem (3.5 mg) sunt fasolea boabe gătită (o ceașcă) și tofu (o jumătate de ceașcă). Alte surse de fier non-hem, care conțin 2.1 mg fier sunt o jumătate de ceașcă de năut sau fasole roșie, o ceașcă de caise uscate, un sfert de ceașcă de germeni de grâu, un cartof copt de mărime medie, 30 g de semințe de dovleac sau de susan.

Pentru ca fierul să fie absorbit mai ușor de organism, se va consuma însoțit de alimente care conțin vitamina C (kiwi, citrice, ardei gras, roșii, broccoli, căpșuni).

 

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Serum Iron Test
https://www.healthline.com/health/serum-iron 
Web MD - Iron-Rich Foods
https://www.webmd.com/diet/iron-rich-foods#2

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0