Și ochii trebuie protejați iarna!

Te acoperi bine cu eșarfă și pulovăr și treci la un hidratant mai bogat pentru piele, dar cât de multă atenție acorzi ochilor? Aerul uscat și vântul aspru sunt printre iritanții care pot duce la senzația de usturime, arsură, mâncărime și vedere încețoșată. 

Din fericire, poți adopta câteva obiceiuri simple pentru a te proteja. Urmează acești șase pași  pentru a-ți păstra ochii sănătoși în această iarnă.

Poartă ochelari de soare

Indiferent că este vorba de o simplă plimbare în parc sau practici un sport de iarnă, atunci când ești înconjurat de zăpadă, ochii tăi trebuie să dispună de protecție împotriva luminii intense reflectată de aceasta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poartă ochelarii de soare polarizați, cu protecție UV 100%. Aceștia sunt esențiali pentru sănătatea ochilor tăi pe timp de iarnă. Sunt recomandate perechile de ochelari cu reflexie sau cu lentile închise la culoare pentru zilele cu soare puternic și ochelari cu lentile în nuanțe pastelate pentru zilele în care soarele își face mai greu apariția. Lumina soarelui reflectată pe zăpadă poate arde efectiv corneea în timpul iernii. De fapt, zăpada reflectă până la 80 la sută din lumina UV a soarelui, așa că ești expus la aceleași raze nocive de două ori. Iar dacă schiezi, faci snowboard sau participi la orice activitate de iarnă la altitudini mari, trebuie să fii deosebit de atent. Expunerea la radiații UV crește cu 4-5% la fiecare 300 de metri altitudine peste nivelul mării.

Folosește un umidificator sau picături lubrifiante

Aerul rece și uscat îți poate irita ochii, iar sursele de căldură interioare elimină, de asemenea, umiditatea din aer, ceea ce poate duce la o senzație de arsură și la vedere încețoșată. De multe ori, credem că este vorba de o alergie sau infecție, dar sunt doar lacrimi naturale care se usucă. Este recomandat să aerisești cât mai des camerele sau să folosești un umidificator. Atunci când ești la volan, ai grijă ca încălzirea să nu îți bată în față. De aceea, cel mai bine ar fi sp o direcționezi la picioare. Folosește picături lubrifiante. Ele au rol de umidificare și lubrifiere a suprafeței oculare, protejându-te de particule străine sau chiar de microbi care ar putea cauza infectii. Totodată , stimulează activitatea glandelor lacrimale și previn evaporarea rapidă a lacrimilor.

Bea multă apă

Atunci când este cald afară bei multe lichide, dar este la fel de important să rămâi hidratat și iarna, pentru a ajuta la prevenirea ochilor uscați. Un aport de apă suficient zilnic poate face o diferență uriașă, mai ales dacă obișnuiești să stai mult în aer liber.

Mănâncă mai mult pește

Cercetările 1 arată că ceea ce mănânci îți afectează și ochii. O dietă bogată în acizi grași de tip Omega 3 te-ar putea ajuta să atenuezi senzația de uscăciune a ochilor. Acizii grași Omega-3 sunt un tratament eficient pentru sindromul ochilor uscați, potrivit unei recenzii recente provenite de la șapte studii publicate în Medical Science Monitor. Macroul, tonul, somonul, hamsiile și păstrăvul sunt toate surse excelente ale acestor acestor acizi grași, esențiali pentru sănătate.

Ține-ți mâinile departe

Mâncărimile, senzația de arsură și iritațiile asociate ochilor uscați te pot tenta să îți freci ochii, dar nu trebuie să faci acest lucru, indiferent de perioada din an. Deși s-ar putea să crezi că acest lucru îți va oferi o oarecare ușurare, rezistă totuși tentației. Să îți freci ochii este ca și cum te-ai scărpina de la o mușcătură de țânțar. Nu face decât să înrăutățească lucrurile și să îți provoace mai multă iritare. Acest obicei favorizează și apariția infecțiilor, pentru că există o mulțime de bacterii pe mâini. 

Fă pauze de la calculator

Dacă ziua ta ideală înseamnă să îți petreci ore întregi uitându-te la calculator pe Netflix, în timp ce afară ninge, asigură-te că faci pauze regulate: timpul crescut petrecut în fața computerului poate face ca ochii să devină mai uscați și iritați. Încearcă așadar să faci pauze dese, și timp de câteva minute să faci o altă activitate. Poți să faci următorul exercițiu: la fiecare 20 de minute ia-ți ochii de la computer și uită-te la ceva aflat la o distanță de cel puțin 2 metri timp de 20 de secunde.
 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto Shutterstock 
Bibliografie: 

1 Studiul „Omega-3 Essential Fatty Acids Therapy for Dry Eye Syndrome: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Studies”, Aihura Liu, Jian Ji, 6 sept.2014
https://www.everydayhealth.com/pictures/keep-eyes-healthy-this-winter/
https://www.eschenbach-sehhilfen.com/fr-FR/267/actualites/show/99/Des-yeux-en-bonne-sante-en-hiver-

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0