Semnele de cancer se ascund în risc crescut de atac de cord și AVC

Un studiu1 arată un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral la pacienții aflați la câteva luni distanță de diagnosticul de cancer.

Adulții vârstnici care au dezvoltat celule canceroase sunt mai predispuși să sufere un infarct miocardic sau accident vascular cerebral în lunile premergătoare diagnosticului de cancer. Riscul este stabilit în comparație cu persoanele care nu au dezvoltat celule canceroase în aceeași perioadă. Acesta este rezultatul unui studiu realizat recent în Statele Unite ale Americii. 

Studiul este cel mai mare de acest fel și reprezintă o evaluare sistematică a evenimentelor de dinaintea diagnosticului de cancer. Cancerul de plămâni și cancerul de colon sunt cele mai asociate cu riscul ridicat de infarct și accident vascular cerebral cauzate de cheaguri de sânge. Același este și cazul cancerelor avansate dar încă nedepistate. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De cele mai multe ori cancerul evoluează lent, deci pot trece multe luni sau chiar ani până când pacientul este diagnosticat. În tot acest timp, celulele canceroase ar putea afecta mecanismele biologice ale organismului, printre care și activitatea tromboembolică. Datele cercetătorilor arată că riscul de infarct și accident vascular cerebral crește cu aproximativ 5 luni înainte de diagnosticul de cancer și atinge nivelul maxim chiar înainte de diagnostic. De vină pentru acest risc ar putea fi efectele cancerului asupra apariției trombozelor, sau cheagurilor de sânge. 

Cercetătorii au folosit baza de date a sistemului american de asigurări Medicare. Aceștia au analizat retrospectiv analizele pacienților de peste 67 de ani recent diagnosticați cu cancer de plămân, sân, uter, prostată, vezică, colon, pancreas, stomac și limfom non-Hodgkin. Împreună, aceste cancere reprezintă două treimi din totalul diagnosticelor de cancer din Statele Unite ale Americii. 

Studiul a analizat datele a aproximativ 750.000 de pacienți din cadrul sistemului de asigurări Medicare, și a comparat rezultatele pacienților cu cancer cu grupul de control timp de un an înaintea diagnosticului. Datele arată că riscul de infarct și accident vascular cerebral a crescut cu până la 70% în anul de dinaintea diagnosticului de cancer, cu perioada de vârf chiar în luna de dinaintea diagnosticului. Cu mai mult de 5 luni înaintea diagnosticului, riscurile erau similare la ambele grupuri. 

Acest lucru înseamnă că pacienții care urmau să fie diagnosticați cu cancer aveau de 5 ori mai multe riscuri de infarct și accident vascular cerebral decât grupul de control (aproximativ 2000 de pacienți versus 400). Analizate separat, riscul de infarct a fost mai ridicat decât riscul de accident vascular cerebral. Analizele secundare care au calculat riscul afecțiunilor tromboembolice arteriale au confirmat datele preliminare, mai ales tromboembolismul arterial care afectează picioarele sau mezenterul. 

Datele confirmă corelația dintre riscul crescut de boli cardiovasculare și cancer, delimitând perioada exactă dintre risc și diagnostic. Concluzia studiului este că celulele canceroase cresc riscul de tromboembolism arterial. Deci persoanele care au deja risc de boli cardiovasculare ar trebui să fie la zi cu screeningurile (testele de depistare) pentru cancer, specific mamografiile și colonoscopiile. Iar dacă au avut un infarct miocardic sau accident vascular cerebral, ar trebui să analizeze simptomele de malignitate, precum anemia inexplicabilă sau pierderile bruște de greutate.

Cercetătorii sunt acum în proces de a studia pacienții cu tromboembolism. Aceștia presupun că celulele din sânge sau biomarkerii imagistici ar putea să servească drept indicii pentru cancerul încă nedescoperit. Pentru moment, cercetătorii recunosc că este nevoie de mai multe studii în acest domeniu, și că momentan nu se cunoaște o cauză exactă a tromboembolismului cauzat de celulele canceroase. Din această cauză, nu se cunosc nici alte metode de prevenție sau încetinire a acestui proces.

De obicei, factorii care cresc riscul de boli cardiovasculare sunt factori de mediu. Factorii de mediu care favorizează apariția infarctului sau accidentului vascular cerebral sunt: fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul și  sedentarismul. 

Și factorii genetici joacă un rol, deși redus statistic. Malformațiile cardiace congenitale, afecțiunile ereditare, etnia sau sexul sunt cauze pentru bolile cardiovasculare independente de stilul de viață al pacientului. De cele mai multe ori, bătrânii au risc mai crescut de boli cardiovasculare, dar bărbații le pot dezvolta mai devreme decât femeile și în număr mai mare. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși nu se cunoaște încă o metodă concretă de prevenție a cancerului, bolile cardiovasculare determinate de factorii de mediu pot fi încetinite sau uneori chiar eliminate prin schimbarea stilului de viață. De aceea este foarte important să ai o viață activă, să renunți la fumat și consumul excesiv de alcool, zahăr, grăsimi saturate și sare, și să ai grijă și de aspectele psihologice, respectiv relațiile familiale și managementul stresului.



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul ”Arterial thromboembolic events preceding the diagnosis of cancer in older persons”, publicat în Blood, în 2018, autori: Babak B. Navi, Anne S. Reiner, Hooman Kamel et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0