Remediile cu grindelia pot calma tusea

Grindelia este o plantă ale cărei frunze se folosesc pentru prepararea unor remedii împotriva tusei, bronșitei și inflamării sinusurilor.

Grindelia, cunoscută științific sub numele de Grindelia squarrosa, este o mică plantă bienală originară din America de Nord. De-a lungul timpului, a fost folosită tradițional ca plantă medicinală pentru tratarea unor boli precum astmul, bronșita sau erupțiile cutanate. Frunzele uscate și vârfurile înflorite ale plantei par să aibă efecte antiastmatice, antiinflamatoare, antispastice, expectorante și sedative. 

Beneficiile pentru sănătate ale grindeliei

Planta a fost folosită de mii de ani de către indienii nativi americani: fiind un relaxant muscular natural, grindelia a fost utilizată în mod tradițional drept remediu împotriva afecțiunilor astmatice și bronșice. Însă pentru multe persoane, grindelia s-a dovedit utilă și în tratarea unor probleme ale pielii.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Se pare că planta are un bun efect expectorant, care ajută la eliminarea mucusului, ceea ce o face un remediu natural util pentru atenuarea simptomelor răcelii obișnuite și gripei. 

De asemenea, grindelia pare să fie de folos în ceea ce privește soluționarea unor probleme pulmonare, cum ar fi bronșita, emfizemul și astmul, relaxând și deschizând căile aeriene. Acest lucru permite aerului să treacă liber prin plămânii persoanelor afectate. Cum remediul ajută și la eliminarea mucusului, respirația este și mai mult îmbunătățită. Grindelia acționează prin reducerea sensibilității terminațiilor nervoase din tuburile bronșice.

Grindelia s-a dovedit de folos și în gestionarea tusei. Mai ales în anotimpurile reci și uscate ale anului, când foarte multe persoane tușesc, se poate încerca un sirop de tuse care conține grindelia.

Și persoanele care au probleme cu ritmul cardiac pot încerca un remediu pe bază de grindelia, planta fiind recomandată pentru calmarea inimii prin scăderea ritmului cardiac. 

Grindelia este și un puternic compus antispastic, care calmează în mod eficient mușchii afectați de crampe. Această proprietate a plantei se poate dovedi utilă sportivilor care sunt predispuși la apariția crampelor musculare. Deși nu există multe cercetări științifice, pentru unele persoane, remediile cu grindelia au funcționat în atenuarea durerilor asociate cu artrita și la ușurarea durerilor de cap intense.

Se pare că grindelia este și un remediu antibacterian și antibiotic eficient, atacând și neutralizând bacteriile prezente în tractul urinar. 

Grindelia este utilizată și extern în tratamentul local al afecțiunilor pielii, cum ar fi arsuri, mușcături și înțepături de insecte, erupții cutanate, dermatită. Înainte de apariția corticosteroizilor, alergia la stejarul otrăvitor era tratată cu plante medicinale, printre care și grindelia, dar puține dintre acestea au fost investigate științific. Cercetări recente au indicat că aplicarea unei tincturi din muguri proaspeți de grindelia împotriva dermatitei cauzate de steajul otrăvitor a avut un efect imediat, diminuând pruritul. După ce tinctura de grindelia a fost amestecată într-un unguent pe bază de gălbenele, efectul calmant a fost și mai pronunțat.

Cum se administrează remediile cu grindelia

  • Dacă planta apare ca ingredient în siropurile de tuse, se vor respecta indicațiile de administrare de pe eticheta produsului (de obicei, se iau cam 10 ml de două-trei ori pe zi).
  • Dacă se ia sub formă de tinctură, se va administra maximum 3 ml de tinctură pe zi, diluată în apă. 
  • Când se administrează sub formă de ceai, peste 1 lingură de plantă uscată se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă 10 minute, se strecoară și se bea. Se pot consuma cel mult 3 căni de ceai de grindelia zilnic, după masă.

Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână în timpul folosirii remediilor cu grindelia, e indicat să mergi la medic.

Remediile cu grindelia nu sunt recomandate persoanelor sub 18 ani, din lipsă de studii clinice care să-i fi dovedit siguranța. De asemenea, nici femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să folosească remedii cu grindelia din același motiv. În rest, pentru adulți și vârstnici, grindelia nu a avut efecte secundare notabile. La persoanele mai sensibile, e posibil ca în urma administrării interne a remediilor cu grindelia să apară o iritare a mucoasei gastrice sau chiar diaree. Dacă se adminstrează doze mai mari decât cele recomandate, poate apărea și iritarea renală.

Grindelia a fost recunoscută în mai multe țări ca fiind un remediu pentru problemele tractului respirator superior, în condiții de siguranță. Oamenii de știință sunt de părere că, în absența unor date extensive despre efectele acestei plante, utlizarea cea mai sigură este pentru ușurarea tusei asociată cu răceala obișnuită.

Ce alte plante sunt utile împotriva tusei

Ghimbirul: acest rizom poate ușura o tuse uscată sau astmatică, deoarece are proprietăți antiinflamatorii. De asemenea, poate atenua greața. Un studiu sugerează că unii compuși antiinflamatori din ghimbir pot relaxa membranele căilor respiratorii, ceea ce ar putea reduce tusea. Cercetătorii au studiat în principal efectele ghimbirului pe celule umane și pe animale, astfel încât sunt necesare mai multe investigații. Împotriva tusei, se poate bea un ceai preparat din ghimbir și felii de lămâie. Atenție, o cantitate prea mare de ceai de ghimbir poate să cauzeze arsuri gastrice.

Nalba mare: planta poate ușura iritarea cauzată de tuse datorită conținutului ridicat de mucilagiu. Un mic studiu a arătat că un sirop de tuse pe bază de nalbă mare, cimbru și iederă atenuează tusea rezultată din răcelile obișnuite și infecțiile tractului respirator. După 12 zile de administrare a siropului, 90% dintre participanți au evaluat eficacitatea sa ca fiind bună sau foarte bună. Nalba mare se poate administra sub formă de ceai sau poate fi găsită ca ingredient în siropurile de tuse.

Cimbrul: această plantă are atât utilizări culinare, cât și medicinale și este un remediu obișnuit pentru tuse, dureri în gât, bronșită și probleme digestive. Un studiu a constatat că un sirop de tuse pe bază de frunze de cimbru și iederă atenuează tusea mai eficient și mai rapid decât un sirop placebo la persoanele cu bronșită acută. Antioxidanții din plantă pot fi responsabili pentru beneficiile sale. Se poate administra sub formă de ceai sau ca sirop de tuse. 

Ulmul alunecos: la fel ca nalba mare, ulmul alunecos conține mucilagii care contribuie la tratarea tusei și la ușurarea durerilor în gât. Se poate administra sub formă de capsule, pudră sau ceai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Medicines Agency - Assessment report on Grindelia robusta Nutt., Grindelia squarrosa (Pursh) Dunal, Grindelia humilis Hook. et Arn., Grindelia camporum Greene, herba
https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-grindelia-robusta-nutt-grindelia-squarrosa-pursh-dunal-grindelia-humilis_en.pdf

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0