Paralizia Bell: cauze, simptome & tratament

Paralizia Bell, denumita si paralizie faciala, este caracterizata de paralizia sau slabiciunea severa a muschilor de pe o parte a fetei.

 

Cu toate ca poate fi infricosatoare, pacientii care sufera de aceasta afectiune isi revin, de obicei, in totalitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele acestei afectiuni se manifesta brusc, dimineata, cand pacientul se trezeste subit cu muschii de pe o parte a fetei complet paralizati. Mai mult decat atat, partea de fata afectata de paralizia Bell are un aspect “cazut” din cauza ca muschii se lasa complet. Productia salivara, a lacrimilor, precum si clipitul pot fi afectate de aceasta forma de paralizie faciala.

Oamenii au tendinta de a se gandi la un accident vascular cerebral imediat ce se trezesc cu fata paralizata, insa daca muschii fetei sunt singurii afectati, sunt sanse mari sa fie vorba doar despre paralizia Bell.

Cauze paralizia Bell

Nervii faciali sunt cei care controleaza muschii de la nivelul fetei si urechilor. Acesti nervi trec printr-un orificiu ingust din creier catre fata. Atunci cand nervul facial este inflamat, fie va pune presiune pe osul obrazului, fie se va strecura cu greu prin orificiul deja ingust. Astfel, invelisul protector al nervului va fi afectat, ceea ce inseamna ca semnalele transmise de la creier catre muschi nu vor fi transmise asa cum trebuie, determinand slabirea sau paralizia muschilor faciali.

Cauza exacta pentru care se petrece acest lucru este inca necunoscuta. Unii specialisti banuiesc ca ar putea fi cauzata de infectia cu virusul herpes, care declanseaza inflamarea nervului. Si alte virusuri precum Epstein Barr, rujeolic, citomegalovirus, virusul gripal de tip B sau Coxsackie pot declansa aceasta forma de paralizie.

Simptome paralizia Bell

Simptomele paraliziei Bell pot debuta la o saptamana sau doua dupa ce pacientul a suferit o raceala, o infectie la nivelul urechii sau o infectie oculara.

Cel mai evident simptom al acestei afectiuni consta in paralizarea muschilor de pe o parte a fetei. Rareori paralizeaza muschii intregii fete.

Alte simptome ale paraliziei Bell sunt:

  • Dificultati la mancat/ baut
  • Inabilitatea de a avea expresii faciale
  • Uscaciunea oculara/ a gurii
  • Dureri de cap
  • Sensibilitate la sunet
  • Iritatie la nivelul ochiului de pe partea afectata.


Imediat ce apar aceste simptome, cere ajutor medical. Paralizia Bell nu se autodiagnosticheaza si nu se poate trata pe cont propriu, mai ales ca poate fi confundata cu afectiuni ce iti pot pune viata in pericol, precum accidentul vascular cerebral ori tumorile cerebrale.

Factori de risc paralizia Bell

Paralizia Bell poate fi favorizata de unele situatii precum:

  • Sarcina
  • Diabetul
  • Infectia pulmonara
  • Istoric in familie in ceea ce priveste paralizia Bell

Diagnosticare paralizia Bell

Medicul va efectua o examinare fizica, dar si anamneza inainte de a pune diagnosticul. Pot fi necesare analize de sange (care cauta semnele unei infectii in organism), precum si un RMN sau o tomografie computerizata.

 

 

Tratament paralizia Bell

De cele mai multe ori, simptomele paraliziei Bell se imbunatatesc de la sine, fara tratament. Poate insa sa dureze cateva saptamani sau chiar luni pana cand muschii faciali isi recapata forta.

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, medicul poate recomanda corticosteroide pentru reducerea inflamatiei, medicamente antivirale sau antibacteriene (care pot trata infectia virala/ bacteriana ce a declansat paralizia Bell), calmante (daca exista dureri), dar si picaturi de ochi pentru hidratarea oculara si combaterea iritatiei.

Masajul terapeutic poate accelera recuperarea pacientului, asa ca este adesea recomandat de medici.

Acasa, pacientul poate folosi comprese calde pentru a ameliora durerile, daca este cazul.

Exercitiile faciale pot contribui si ele la recuperarea musculaturii fetei, asa ca pot fi practicate pe masura ce muschii isi recapata treptat puterea.

In general, pacientii care sufera de paralizia Bell au un prognostic bun. Pot aparea si complicatii, insa acestea nu sunt frecvente.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0