Keratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii

Ne dorim o piele moale și netedă indiferent de vârstă, numai că o varietate de factori - de la factorii de mediu, precum poluarea, până la alimentația nesănătoasă și anumite afecțiuni - își pot pune amprenta asupra aspectului pielii.

Una dintre aceste afecțiuni este keratoza foliculară sau pilară. Deși la prima vedere aceasta deranjează doar din punct de vedere estetic, impactul pe care aceasta îl are este mult mai profund, pentru că poate influenta stima de sine, mai ales că afectează aproape 50-80% dintre adolescenți și aproximativ 40% dintre adulți. Chiar dacă afecțiunea este cronică, poate fi controlată prin aplicarea constantă de produse potrivite de îngrijire.

Care sunt cauzele keratozei pilare?

Keratoza pilara este o afecțiune comună a pielii, care se caracterizează prin papule rotunde, aspre, rugoase la atingere.  Motivul apariției acestor papule este excesul de celule moarte în jurul firului de păr, care nu reușește să ajungă la suprafața pielii.  Din acest motiv, keratoza pilara mai este cunoscută și sub denumirea de keratoza foliculară sau pielea „de găină”. 

Aceste papule apar pe anumite zone caracteristice ale corpului, în special brațe, coapse, fese sau față. Deși nu este definită nicio etiologie clară, keratoza pilara este adesea descrisă în asociere cu alte afecțiuni cutanate, cum ar fi ihtioza vulgară (o afecțiune a pielii uscate care apare din cauza mutațiilor genei filagrinei), xeroză (piele uscată) și, mai rar, cu dermatită atopică 1.

Keratoza pilară este mai frecventă în sezonul rece, când pielea tinde să fie mai uscată, dar și la tranziția dintre anotimpuri, din cauza variațiilor de temperatură. 

Boala afectează stima de sine 

Deși este inofensivă din punct de vedere medical, insecuritățile și stima de sine scăzută sunt principalele lupte pe care le au persoanele diagnosticate cu această boală.  Când simptomele apar pe părți ale corpului care sunt clar vizibile, keratoza pilara poate provoca probleme legate de stima de sine și ceea ce debutează ca o problemă cosmetică poate deveni una psihologică.

Din cauza acestei afecțiuni, mulți pacienți sunt  îngrijorați de aspectul pielii lor și acest lucru chiar îi determină să rateze aspecte fundamentale ale vieții, deoarece nu se simt confortabil din cauza acestei afecțiuni a pielii.

În timp ce papulele pot părea mici și doar ușor vizibile pentru alții, pentru persoana diagnosticată cu această afecțiune, acestea pot părea că acoperă o zonă mai mare de piele. Chiar dacă, în sezonul rece, cu ajutorul îmbrăcămintei se poate acoperi zona cu probleme, în lunile de vară devine mai greu să ascunzi pielea afectată. Din păcate afecțiunea nu este tratabilă, ci doar aplicarea unor creme sau loțiuni speciale pot îmbunătăți aspectul pielii, dacă sunt aplicate cu regularitate.

Semne și simptome ale keratozei pilare

Așa cum am precizat mai sus, keratoza pilara se caracterizează prin papule de mici dimensiuni, care tind să aibă culoarea pielii sau roșii pe pielea deschisă și maro pe pielea închisă la culoare. Cu excepția unor posibile mâncărimi, keratoza pilară nu doare, însă se poate înrăutăți. Simptomele keratozei pilare se agravează în condiții de umiditate scăzută (de exemplu, iarna) și tind să se îmbunătățească atunci când umiditatea este mai mare (de exemplu, vara). 

Diagnosticul și tratamentul keratozei pilare

Nu există teste pentru depistarea keratozei pilare. În schimb, diagnosticul se face de obicei după examinarea pielii de către medicul dermatolog.  Se consideră că afecțiunea este genetică, posibil hormonală și, de obicei, manifestările se estompează până la 30 sau 40 de ani.  

Primul pas pentru gestionarea pielii keratinizate este igiena personală. Când simptomele sunt ușoare, acestea pot fi îmbunătățite considerabil prin folosirea unor produse destinate îngrijirii pielii aspre, uscate, cu rugozități, predispuse la keratoza pilară.

Pentru a curăța pielea de rugozități,  trebuie să folosești un gel exfoliant sau un gel de curățare care să te ajute să exfoliezi pielea cu blândețe. Mizează pe produse care au în compoziție acid salicilic, ceramide și acid hialuronic, pentru că acestea nu afectează  bariera protectoare a pielii. 

Pielea uscată poate agrava keratoza pilară. De aceea, aplicarea unei creme hidratante este mai mult decât necesară. Optează pentru un produs care are în compoziție acid salicilic, uree, acid hialuronic, ceramide. Ureea echilibrează nivelul de hidratare a pielii, pentru că are caracter higroscopic, previne cheratinizarea excesivă și este un ingredient benefic pentru pielea uscată, având proprietăți antimicrobiene. Acidul salicilic acționează ca un antiinflamator, iar acidul hialuronic și ceramidele hidratează și mențin elasticitatea pielii. De altfel, din compoziția produsului pe care-l folosești nu ar trebui să lipsească acidul beta-lipohidroxi (LHA), un derivat al acidului salicilic, care exfoliază delicat celulele moarte de pe suprafața pielii. Produsul pe care-l folosești ar trebuie să fie o formulă non-grasă, care se absoarbe rapid în piele și care asigura hidratarea pielii pe parcursul întregii zile. 

Pentru cele mai bune rezultate, este important să aplici pe piele doar loțiuni sau creme care nu conțin parfumuri și coloranți. 

Pe lângă produsele pe care le folosești, pentru atenuarea keratozei pilare, trebuie să faci și câteva modificări în rutina de îngrijire a pielii: 

●    Folosește un gel de duș blând și ai grijă să faci doar dușuri călduțe, nu fierbinți. 
●    După duș, tapotează pielea cu un prosop din bumbac, moale, apoi, aplică o cremă hidratantă. 
●    Evită să porți haine strâmte.

Chiar dacă nu există niciun tratament care să vindece această afecțiune și aceasta poate să aibă perioade de remisiune, poate fi controlată prin respectarea unor reguli de îngrijire a pielii și aplicarea constantă de produse, cu ingrediente benefice. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Keratosis pilaris: a common follicular hyperkeratosis” publicat în Cutis; Cutaneous Medicine for the Practitioner, 2008 Sep;82(3):177-80, autori Sharon Hwang , Robert A Schwartz
DermNet NZ -Keratosis pilaris
https://dermnetnz.org/topics/keratosis-pilaris/
Mayo Clinic - Keratosis pilaris
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-20351149
American Academy of Dermatology Association - Keratosis pilaris: diagnostic and treatment
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/keratosis-pilaris-treatment

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0