Opioidele si alcoolul, un cocktail periculos

Potrivit unui nou studiu, consumul de alcool in timpul administrarii de analgezice opioide puternice poate declansa probleme respiratorii potential fatale, mai ales la persoanele in varsta.

„Din pacate, tot mai multe persoane decedeaza sau se prezinta la urgente dupa ce au abuzat de opioide eliberate pe baza de prescriptie, precum oxicodona, codeina sau tebaina, in timp ce au consumat alcool”, a declarat autorul studiului, dr. Albert Dahan.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Depresia respiratorie (atunci cand respiratia devine greoaie sau se opreste temporar) este o complicatie potential fatala a consumului de opioide. Am constatat ca alcoolul a accentuat efectele respiratorii nocive ale opioidelor” a spus Dahan. Dahan este directorul Anesthesia and Pain Research Unit (Unitatii de Cercetare privind Anestezia si Durerile) in cadrul Leiden University Medical Center (Centrului Medical al Universitatii Leiden) din Tarile de Jos.

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au examinat efectul combinarii oxicodonei, analgezic opioid, cu alcoolul asupra a 12 voluntari tineri, cu varstele intre 21 si 28 de ani, si asupra a 12 voluntari in varsta, intre 66 si 77 de ani. Niciunul dintre participanti nu mai luase opioide. Oxicodona, ingredient al medicamentelor cunoscute sub denumirea de OxyContin si Percocet, se prescrie la scara larga pentru tratarea durerii cronice.

 

 

Potrivit U.S. National Institute on Drug Abuse (Institutului National pentru Abuzul de Medicamente din Statele Unite), peste doua milioane de americani abuzeaza de opioide. 78 de persoane mor zilnic din cauza supradozelor de opioide, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Intre timp, cercetatorii au constatat ca de cele mai multe ori decesele implica si alte substante, precum alcoolul.

Autorii studiului au raportat ca o singura tableta de oxicodona luata cu o cantitate mica de alcool mareste riscul de depresie respiratorie. Voluntarii in varsta au fost mai predispusi decat cei tineri sa inregistreze episoade repetate in care li s-a oprit temporar respiratia. Studiul a fost publicat online pe 7 februarie in revista Anesthesiology (Anesteziologie).

„Speram sa sporim gradul de sensibilizare privind pericolul de prescriere de opioide, pericolul si mai mare de combinare a opioidelor cu alcoolul si faptul ca persoanele in varsta se confrunta cu un risc si mai ridicat de aparitie a acestui efect advers, potential fatal” a precizat Dahan intr-o editie a revistei.

„In cele din urma, oamenii trebuie sa stie ca nu este niciodata o idee buna sa combine alcoolul cu opioidele” a concluzionat acesta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0