O proteină din sistemul muscular ar putea trata leziunile nervoase

Un nou studiu1 ar putea fi primul pas către o metodă de tratare a leziunilor nervoase.

De obicei, fibrele nervoase deteriorate ale sistemului nervos central din creier, nervul optic și măduva spinării nu au capacitatea de a se regenera. Unul dintre motivele principale este că fibrele nervoase nu produc proteinele necesare pentru regenerarea lor sau nu produc suficient de multe proteine de acest fel. 

O echipă din Statele Unite ale Americii a demonstrat că, în anumite condiții, se formează o proteină în celulele nervoase rănite ale sistemului nervos central care au fost găsite până acum doar în celulele musculare. În experimentele lor, proteina LIM musculară a promovat regenerarea nervilor deteriorați.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Leziunile sau bolile nervilor din sistemul nervos central determină dizabilități pe viață, cum ar fi paraplegia (paralizia membrelor inferioare, cel mai adesea), cauzată de o deteriorare a măduvei spinării, sau orbire, în urma leziunii nervului optic. Nu există încă metode de terapie pentru leziunile nervoase, din cauză că fibrele nervoase (axonii) fie nu produc deloc proteine care sunt esențiale pentru regenerarea lor, fie nu produc suficient. 

O metodă nouă de regenerare a nervilor ar consta în identificarea proteinelor de acest fel și declanșarea producției lor folosind terapia genică. Echipa de cercetători a făcut un pas important către acest obiectiv, deoarece au descoperit că proteina LIM musculară, care joacă un rol crucial în mecanismele inimii, este produsă și în celulele nervoase ale sistemului nervos central, în anumite condiții.

Oamenii de știință au demonstrat că producția de LIM în neuroni poate fi indusă dacă aceștia sunt stimulați artificial să crească fibre nervoase. În acest proces, proteinele s-au adunat în vârfurile fibrelor în creștere, unde au stabilizat structurile în așa-numitele conuri de creștere, care joacă un rol esențial în regenerare. Aceasta a fost prima dovadă că LIM are un rol fiziologic și în alte țesuturi în afară de mușchi.

Atunci când cercetătorii au blocat funcția proteinei sau i-au suprimat producția, capacitatea celulelor nervoase de a crește axoni a fost semnificativ redusă. Dacă, în schimb, cercetătorii au inițiat terapia genică pentru a determina celulele nervoase deteriorate să producă proteina LIM, axonii respectivi au arătat o creștere semnificativă a capacității lor de regenerare. La șoarecii de laborator testați, creșterea axonului la nivelul nervului optic rănit a fost astfel încurajată considerabil în comparație cu șoarecii care nu au fost supuși terapiei.

Cercetătorii speră să reducă astfel urmările leziunilor neuronale ale creierului sau măduvei spinării provocate de un accident vascular cerebral, spre exemplu. Mai este însă nevoie de multe teste pentru a determina un plan de acțiune eficient și a pune bazele terapiei genetice de regenerare.

Cum apar leziunile nervoase?

Leziunile nervoase determină multe tipuri de afecțiuni, în funcție de localizarea nervilor. Cele trei tipuri principale de leziuni ale nervilor sunt: 

  1. Neurapaxia - leziune la nivelul tecii de mielină, dar în care axonul nu este afectat. Este cea mai puțin severă formă și relativ ușor de inversat. Se manifestă drept o paralizie ușoară temporară, iar pacientul are senzația de furnicături sau căldură în zona afectată și durere moderată spre medie. Apare în urma unor traumatisme minore, precum vătămările din timpul practicării sporturilor sau somnul într-o poziție nefirească pentru coloana cervicală (torticolis).
  2. Axonotmesis - teaca de mielină este secționată și axonul este afectat, însă țesutul conjunctiv rămâne intact. Regenerarea este posibilă, dar într-un timp mai îndelungat, de la câteva săptămâni la câteva luni. O cauză a acestor leziuni pot fi fracturile, de exemplu fractura de umăr care va afecta mobilitatea brațului și senzațiile la nivelul pielii. 
  3. Neurotmesis - structura nervoasă este distrusă complet, cu mici șanse de regenerare. Este cea mai gravă formă de leziune nervoasă iar șansele de regenerare apar numai în urma unei intervenții chirurgicale de reatașare a nervilor. Poate să apară în urma unui traumatism grav, cum ar fi secționarea accidentală a unui membru.

Neuropatia periferică este un alt tip de leziune a nervilor, specifică zonei periferice (abdomen și picioare). Poate să apară în urma traumatismelor asupra coloanei vertebrale lombare sau din cauza diabetului sau sclerozei multiple. Pacientul va resimți senzații de amorțeală, furnicături și atrofierea mușchilor, urmând să piardă funcția picioarelor.

Scleroza multiplă este o boală cronică a creierului și măduvei spinării (sistemul nervos central). În cazul sclerozei multiple, sistemul imunitar atacă teaca protectoare care acoperă fibrele nervoase (mielină) și provoacă probleme de comunicare între creier și restul corpului. Diferențele dintre scleroză multiplă și neuropatia periferică cauzată de diabet stă în zona nervilor afectați. În prima situație, nervii lezați sunt în creier sau măduva spinării, pe când în cazul diabetului, leziunile apar mai întâi în picioare și mâini și urcă spre trunchi. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul în ambele cazuri sunt în principal simptomatice (antiinflamatoare, anticonvulsive, antidepresive), dar pot include și plasmafereză în cazuri grave. Procedura de plasmafereză presupune o transfuzie de plasmă pentru pacientul afectat, care va scădea concentrația elementelor dăunătoare din sânge.



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Studiul ”Muscle LIM Protein Is Expressed in the Injured Adult CNS and Promotes Axon Regeneration.”, publicat în Cell Reports, în 2019, autori: Levin E., Leibinger M., Gobrecht P., Hilla A., Andreadaki A., Fischer D.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0