Nucile verzi: proprietăți și beneficii

Cu toții ne amintim de savuroasa dulceață de nuci verzi, făcută de bunica, pe care o iubeam în copilărie. Puțină lume cunoaște, însă, multiplele proprietăți și beneficii pentru sănătate ale nucilor verzi și faptul că ele sunt folosite încă din Antichitate în scop curativ, în remedii locale, precum cataplasme și unguente, alături de tincturi și siropuri de consum zilnic. 

Ce proprietăți au nucile verzi

Nucile vrezi sunt bogate în nutrienți, și anume vitamine, minerale și acizi grași esențiali pentru buna funcționare a organismului. Așadar, nucile verzi conțin, din plin, fosfor, potasiu, calciu, fier, iod, zinc și seleniu, alături de vitaminele B, E și C. De reținut este că vitamina C se regăsește în nuci atât timp cât sunt crude, deci verzi, și se pierde din compoziția lor după uscare. De asemenea, nucile verzi conțin aproximativ 20% apă și acizi grași de tip Omega-3. 

Beneficii nuci verzi

Dacă în Evul Mediu se credea că nucile pot fi de leac în afecțiunile mintale, deoarece nuca seamănă, în formă, cu creierul uman, în prezent, cercetările susțin faptul că nucile pot fi utilizate ca stimulent al memoriei și se recomandă consumul acestora persoanelor care depun efort intelectual intens 1.  

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Zincul și seleniul conținut de nucile verzi sunt un remediu excelent pentru astenie, oboseală cronică, deficit de creștere și în tulburările sistemului nervos. În plus, acizii grași omega-3 și conținutul de vitamina E reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare, reduc colesterolul și stimulează sistemul imunitar.

Consumul frecvent de nuci verzi ajută și la întărirea vaselor de sânge, iar complexul de vitamine B, în special vitamina B1, susțin sănătatea sistemului muscular, al sistemului nervos și reglează nivelul glicemiei în organism. Tot datorită conținutului de vitamina B, prin consumul regulat de nuci verzi se poate crește pragul de toleranță la durerea musculară, survenită în urma efortului fizic. Nucile verzi susțin și tonusul fizic, deci servesc drept un excelent supliment pentru persoanele care merg la sală sau practică alte forme de sport. 

Un alt beneficiu al nucilor verzi este cel antidiareic, datorită conținutului de tanin, care are rol astringent, antiseptic și antibacterian. Taninul este eficient și în tratarea altor afecțiuni gastrointestinale, a celor hepatice, în reglarea căilor biliare și eliminarea negilor. De asemenea, taninul este folosit cu succes în atenuarea simptomelor de urticarie, alergii cutanate, faringite și laringite.  
 
Valori nutriționale pentru 100 grame nuci verzi

  • Calorii: 750
  • Glucide: 10.7 
  • Proteine: 17 
  • Grăsimi: 71.4 
  • Fibre: 10 
  • Sare: 0 
  • Zahăr: 0 


Densitatea calorică a nucilor verzi este ridicată, iar conținutul de grăsimi reprezintă 65,4%, așadar ele trebuie consumate în moderație. Cu toate acestea, este bine să integrezi o cantitate mică, în mod regulat, în dietă, deoarece nucile verzi se numără printre puținele alimente care conțin cantități considerabile din toți macronutrienții și micronutrienții necesari pentru funcționarea optimă a organismului uman. 

Mai mult, nucile sunt în special recomandate persoanelor vegetariene sau vegane, deoarece acestea pot fi un substitut bun pentru carne, datorită conținutului ridicat de proteine și acizi grași Omega-3

Remedii pe bază de nuci verzi 

1. Tinctură de nuci verzi

Tinctura obținută din nucile verzi, culese la jumătatea lunii iunie, este un remediu eficient pentru durerile de stomac și afecțiunile gastrointestinale, ale ficatului, ale bilei, dar și pentru buna circulație a sângelui. 

Mod de preparare și consum: vei avea nevoie de aproximativ 20 de nuci verzi, tăiate în 4. Acestea vor fi introduse într-un recipient din sticlă opacă, peste care se va turna un litru de alcool rafinat, de 60 de grade (se poate folosi și alcool de 90 de grade). Nucile trebuie acoperite de alcool cu cel puțin 3 degete peste.  

Amestecul se lasă la macerat aproximativ o lună, într-un spațiu cu lumină indirectă, după care se strecoară tinctura și se depozitează într-o sticlă curată, preferabil tot opacă. Se poate consuma câte o linguriță pe zi, ca tonic general, sau la nevoie, ca tratament adjuvant pentru afecțiunile enumerate mai sus. 

2. Lichior de nuci verzi 

Lichiorul de nuci verzi este un leac des utilizat în tratamentul imediat al indigestiei sau al tulburărilor de scaun, susține procesul normal de digestie și poate fi un remediu adjuvant în tratamentul afecțiunilor de glandă tiroidă, datorită conținutului bogat de iod și de vitamina C. Lichiorul de nuci verzi poate fi folosit și în tratamentul homeopatic al anemiei. Este recomandat și în tratamentul infecțiilor stafilococice sau streptococice. 

Mod de preparare și consum: Vei avea nevoie de 30 nuci verzi, medii spre mari, 1,5 litri de apă, 1 litru de alcool rafinat de minim 60 de grade, 300 grame zahăr brun, 2-3 cuișoare și 2 batoane de scorțișoară. 

Se taie nucile în felii subțiri, se pun într-un vas mare de sticlă și se toarnă, peste, apa și jumătate din cantitatea de alcool. Se acoperă ermetic vasul, preferabil cu un capac din silicon, și se lasă la macerat timp de 10 zile. Se recomandă agitarea vasului o dată pe zi, în perioada de macerație. După cele 10 zile, se strecoară conținutul printr-o sită, se caramelizează zahărul și se toarnă peste, apoi se adaugă cuișoarele, scorțișoara și se pune întregul amestec la fiert. Se lasă să dea un clocot, după care se ia de pe foc, se strecoară, din nou, și, la final, se adaugă restul de alcool. 

Lichiorul este bun pentru consum la 4 săptămâni de la preparare și se recomandaă depozitarea sa în recipiente din sticlă opacă. Se poate consuma o cantitate mică zilnic, ca tonic general, sau la nevoie, pentru afecțiunile stomacului, stimularea bilei, afecțiunile de ficat (mai puțin pentru steatoza hepatică sau ciroza alcoolică), pentru tratamentul viermilor intestinali și pentru atenuarea simptomelor anemiei. 

3. Cataplasmă cu nuci verzi 

Cataplasma se poate face, cu ușurință, din cojile de nuci verzi, care sunt deosebit de bogate în iod și tanin și care ajută la vindecarea negilor cutanați. 

Așadar, pentru a îndepărta negii, este nevoie de tifon și câteva coji de nuci verzi. Se zdrobesc cojile, se înfășoară amestecul în tifon și se plasează pe neg, ținându-se apăsat. Cataplasma se ține pe neg până se usucă seva din cojile zdrobite și se repetă procedeul zilnic, timp de o săptămână sau până la uscarea completă a negului. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Role of walnuts in maintaining brain health with age”, publicat în National Library of Medicine, în 2014, autori: Shibu M Poulose, Marshall G Miller, Barbara Shukitt-Hale

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0