Nivelul înalt de educație, indicator pentru o viață lungă? [studiu]

Nivelul de educație este un indicator precis pentru speranța de viață, se arată într-un studiu recent.

În SUA, speranța de viață este în scădere pentru prima dată în decenii, iar autoritățile de sănătate publică au identificat un șir de cauze potențiale, inclusiv inaccesibilitatea la servicii medicale, dependența de droguri și tulburărie de sănătate mintală aflate în creștere, precum și factori socio-economici.

Acum, un studiu¹, realizat în colaborare de mai multe instituții și condus de Școala de Medicină Yale și Universitatea Alabama-Birmingham, a încercat să elimine impactul relativ pentru două variabile care apar cel mai adesea asociate cu speranța de viață - rasa și educația - prin analiza unor date preluate de la aproximativ 5.114 indivizi aparținând atât de rasă albă cât și de cea neagră din patru orașe americane.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Viețile și decesele care au avut loc în rândul acestui grup de persoane - care au fost recrutate pentru un studiu de longevitate în urmă cu aproximativ 30 de ani, pe când aveau 20 și ceva de ani, iar acum au vârste de 50 și ceva de ani - arată că nivelul de educație, și nu rasa, este cel mai bun indicator al persoanelor care vor trăi cel mai mult, relatează cercetătorii. Aceste persoane implicate în cercetare au făcut parte dintr-un studiu care evalua riscul dezvoltării de boală coronariană la adulții tineri.

Dintre cele 5.114 de persoane participante la studiu, 395 au decedat de-a lungul anilor. Aceste decese s-au produs, practic, la persoane active, aflate încă în câmpul muncii, care aveau și copii, înainte ca acestea să împlinească vârsta de 60 de ani.

Ratele de deces în rândul indivizilor din acest grup au arătat în mod clar diferențe rasiale, aproximativ 9% dintre persoanele de culoare decedând la o vârstă fragedă, comparativ cu 6% dintre persoanele albe. Au existat, de asemenea, diferențe în ceea ce privește cauzele decesului în funcție de rasă. De exemplu, bărbații de culoare au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a muri în urma unei crime, în timp ce, pentru bărbații din rasa albă probabilitatea avea de-a face cu SIDA. Cele mai frecvente cauze de deces în toate grupurile de-a lungul timpului au fost bolile cardiovasculare și diferite tipuri de cancer.

Cercetătorii spun că au existat, de asemenea, diferențe notabile în ceea ce privește rata de deces în funcție de nivelul de educație. Aproximativ 13% dintre participanții care au decedat aveau studii liceale sau studiile lor se opreau mai devreme de liceu, în timp ce doar aproximativ 5% erau absolvenți de facultate.

În mod surprinzător, au observat cercetătorii, dacă rasa și nivelul de educație sunt analizate în același timp, diferențele legate de rasă dispar: 13,5% dintre subiecții de culoare și 13,2% dintre subiecții din rasa albă cu o diplomă liceală au murit în timpul studiului. În schimb, au decedat numai 5,9% dintre subiecții din rasa neagră și 4,3% dintre cei din rasa albă care aveau studii universitare.

Pentru a contribui la contabilizarea diferențelor de mortalitate legate de vârstă, cercetătorii au folosit o măsură numită „ani de viață potențială care s-au pierdut”, calculată ca speranță de viață proiectată minus vârsta reală la deces. O persoană care decedează la 25 de ani în urma unei crime, spun oamenii de știință, acumulează mai mulți „ani de viață potențială care s-au pierdut”, decât o persoană care își piere viața la 50 de ani din cauza bolilor cardiovasculare. Practic, decesele a două persoane în vârstă de 50 de ani egalează „anii de viață potențială care s-au pierdut” în cazul persoanei care și-a pierdut viața la 25 de ani.

Chiar și după contabilizarea efectelor altor variabile, cum ar fi, de exemplu, veniturile celor implicați în studiu, nivelul de educație a fost în continuare cel mai bun indicator pentru o viață lungă. Studiul a arătat că fiecare etapă educativă obținută de o persoană a condus spre 1,37 mai puțini „ani de viață potențială care s-au pierdut”.

Echipa de cercetători consideră că aceste descoperiri sunt foarte importante, deoarece sugerează că îmbunătățirea accesului la educație pentru mai multe persoane ar putea ajuta la inversarea acestei tendințe tulburătoare de reducere a speranței de viață în rândul adulților de vârstă mijlocie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - Want to live longer? Stay in school, study suggests
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200220193449.htm
1 Studiul „Education, Race/Ethnicity, and Causes of Premature Mortality Among Middle-Aged Adults in 4 US Urban Communities: Results From CARDIA, 1985–2017”, apărut în American Journal of Public Health, 2020; e1 DOI: 10.2105/AJPH.2019.305506, autori: Brita Roy et. al

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0