Medicația antihipertensivă ar putea să reducă severitatea infecției cu SARS-CoV-2 [studiu]

Medicamentele pentru hipertensiune arterială ar putea crește rata de supraviețuire la pacienții diagnosticați cu COVID-19 și reduce severitatea infecției, potrivit unui nou studiu efectuat la University of East Anglia. Echipa de cercetători a studiat peste 28.000 de pacienți aflați pe tratament antihipertensiv și a descoperit faptul că riscul de agravare a bolii COVID-19, precum și cel de deces, au fost considerabil reduse pentru pacienții cu tensiune arterială crescută care s-au aflat pe un tratament cu inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (iECA) sau cu blocante ale receptorilor angiotensinei (ARB). 

Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru deces, la nivel mondial. Așadar, tratamentul acestei afecțiuni se concentrează pe diminuarea, pe termen lung, a mortalității și morbidității. 
Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei reprezintă o clasă de medicamente antihipertensive care susține inhibarea formării enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ECA2). Această enzimă este, de fapt, un hormon care susține procesul de vasocontricție la nivelul întregului organism, fenomen ce poate duce la hipertensiune arterială, precum și la un efort sporit din partea inimii pentru a dirija sângele către arterele mari. 

Așadar, inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei previn procesul de vasoconstricție, ceea ce ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea energiei necesare pompării sângelui către vasele mari. În plus, aceste medicamente protejează sistemul renal și reduc morbiditatea cardiovasculară.

Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei se impart în 3 categorii, și anume: 

  • sulfhidril, care se administrează pentru tratamentul insuficienței cardiace congestive, hipertensiunii ateriale și nefroaptiei diabetice
  • dicarboxilic, care se administrează pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace, dar și pentru prevenția afecțiunilor renale 
  • fosfor, utilizat în tratamentul hipertensiunii arteriale și a insuficienței cardiace

Dr. Vassilios Vassiliou de la UEA's Norwich Medical School și responsabil pentru desfășurarea studiului susține că, la momentul inițierii studiului, se cunoștea deja faptul că pacienții cu boli cardiovasculare se confruntă cu un risc mai mare de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Cu toate acestea, la începutul pandemiei, specialiștii erau îngrijorați de faptul că medicamentele pentru tensiunea arterială crescută ar putea agrava starea pacienților hipertensivi diagnosticați cu COVID-19.    

Așadar, inițiativa studiului a pornit de la necesitatea de a afla care este impactul acestei clase de medicamente pentru pacienții cu COVID-19 și cu hipertensiune arterială. În acest sens, oamenii de știință au analizat consecințele pe care le-ar putea suferi un pacient hipertentsiv, aflat pe tratament specific, în contextele cele mai grave ale bolii COVID-19, și anume internarea la terapie intensivă sau conectarea la ventilație mecanică, inclusiv decesul. 

Studiul a fost desfășurat în colaborare cu Norfolk and Norwich University Hospital, iar echipa de cercetători a analizat informații colectate din 19 studii legate de COVID-19 în raport cu medicamente din clasa IECA și ARB. Meta analiza a implicat peste 28.000 de pacienți și reprezintă cel mai amplu și mai detaliat studiu de această natură de până acum. 

Oamenii de știință au comparat datele preluate de la pacienți cu COVID-19, care s-au aflat, la momentul bolii, pe tratament antihipertensiv cu medicamente din clasa iECA și ARB, cu cele preluate de la pacienți hipertensivi care nu urmau un asemenea tratament. Cercetătorii au acordat o atenție deosebită evenimentelor critice de pe parcursul bolii COVI-19, cum ar fi internarea la terapie intensivă, conectarea la ventilație mecanică sau încetarea din viață, pentru a înțelege dacă acestea ar putea avea legătură cu tratamentul antihipertensiv.  

Potrivit dr. Vassiliou, aceștia au descoperit faptul că o treime din pacienții bolnavi de COVID-19 cu hipertensiune arterial, precum și o pătrime din totalul de pacienți studiați, se aflau pe un tratament antihipertensiv la momentul studiului. Acest lucru este cauzat de faptul că riscul de infecție este mai crescut la persoanele cu diverse comorbidități, cum ar fi diabetul, astmul și hipertensiunea arterială.  

Studiul s-a soldat cu rezultate pozitive, în sensul în care nu s-a descoperit nicio legătură între medicamentele antihipertensive din clasa inhibitorilor enzimei de conversie ai angiotensinei (iECA) sau blocantelor receptorilor angiotensinei (ARB) și riscul agravării bolii COVID-19 sau cel de deces. 

Mai mult, oamenii de știință au descoperit că riscul de consecințe critice ale bolii COVID-19 este semnificativ mai scăzut la pacienții hipertensivi aflați pe tratamentul sus-menționat, iar această clasă de medicamente poate chiar ajuta pacienții COVID-19 să își revină mai ușor. 

Potrivit cercetătorilor, pacienții bolnavi de COVID-19 cu hipertensiune arterială, aflați pe tratament cu medicamente din clasa iECA sau ARB, au fost de 0.67 ori mai puțin expuși riscului de deces sau alte consecințe critice în urma bolii, față de pacienții hipertensivi care nu urmau un asemenea tratament. 

Cercetătorii atenționează că, având în vedere faptul că ne pregătim pentru un nou potențial val de infectări, odată cu venirea anotimpului rece, este important să înțelegem impactul benefic pe care îl poate avea această clasă de medicamente și să acționăm ca atare. Aceștia continuă prin a recomanda luarea, în continuare, a tratamentului antihipertensiv de persoanele cu tensiune arterială crescută și, pentru cei care nu urmează un asemenea tratament, consultarea unui medic pentru o schemă de tratament adecvată.  

Cu toate acestea, oamenii de știință de la UEA's Norwich Medical School nu au putut adresa problema inițierii unui tratament cu antihipertensive în cazul pacienților bolnavi, deja, de COVID-19, pentru a putea analiza efectele acestora și a observa dacă acțiunea acestora ar putea fi diferită. Pentru a obține aceste informații, este nevoie de un studiu clinic separat, care ar putea fi demarat în viitorul apropiat. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Science Daily - Blood pressure medication improves COVID-19 survival rates, research finds
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200823201518.htm 
Studiul Effect of Renin-Angiotensin-Aldosterone System Inhibitors in Patients with COVID-19: a Systematic Review and Meta-analysis of 28,872 Patients, publicat în Springer Link, în august 2020, autori: Ranu Baral, Madeline White, Vassilios S Vassiliou et al. https://link.springer.com/article/10.1007/s11883-020-00880-6 

  

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0