Mâncărimile pielii: cauze și tratament

Mâncărimile pielii, cunoscute și sub denumirea de prurit, se manifestă prin senzația incontrolabilă de scărpinat, iar cauzele sunt multiple, de la boli interne până la afecțiuni dermatologice precum alergiile sau dermatita.

Dacă nu reușești să depistezi cauza care stă la baza mâncărimilor pielii, este foarte important să mergi la un medic dermatolog sau poate chiar la un medic alergolog pentru diagnostic și tratament.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Din ce cauze pot apărea mâncărimile pielii?

Mâncărimea se poate manifesta local sau generalizat, iar factorii declanșatori sunt numeroși. Iată, pe scurt, câteva posibile cauze ale mâncărimilor:

  • Dermatită
  • Eczemă (include erupții cutanate pruriginoase și cu aspect solzos);
  • Psoriazis (o boală autoimună care duce la înroșirea pielii, iritații și mâncărimi);
  • Dermografism (o formă de urticarie care se manifestă prin înroșirea pielii, prurit și edem);
  • Varicela sau vărsatul de vânt (o boală a copilăriei care se manifestă prin pete roșii sau umflături, care se transformă în vezicule pline cu lichid clar, apoi în pustule și, în final, în cruste, însoțite de mâncărimi persistente);
  • Pojar (rujeolă);
  • Erupții cutanate produse de infecții fungice;
  • Acarieni sau praf;
  • Păduchi;
  • Scabie;
  • Agenți iritanți din diverse produse cosmetice sau de curățenie - pentru uz casnic;
  • Diverse substanțe din anumite plante, care irită pielea (cum ar fi iederă otrăvitoare, stejar etc.);
  • Înțepături de insecte (mai ales cele de țânțari);
  • Alergie  la anumite materiale (lână), metale (aur, argint, bronz etc.) sau chiar alimente (alune, căpșuni etc.);
  • Reacții adverse ca urmare a administrării unor medicamente (antifungice, antibiotice, analgezice, anticonvulsivante etc.).

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune dermatologică și poate duce la prurit sever. Aceasta afectează 10% dintre copii și se dezvoltă adesea înainte de vârsta de șase luni. Dermatita atopică persistă adesea la vârsta adultă și poate fi exacerbată în timpul sarcinii. Pacienții cu dermatită atopică au, de obicei, antecedente familiale de astm și rinită alergică.

La sugarii cu dermatită atopică, eczema implică de obicei fața, scalpul, trunchiul, brațele extensoare și picioarele. De asemenea, adulții pot dezvolta dermatită atopică a mâinilor, pleoapelor superioare și regiunii anogenitale. 

Dermatita alergică de contact

Dermatita alergică de contact poate fi cauzată de expunerea la substanțe precum nichel, latex, cosmetice, uleiuri de rhus (de exemplu, iedera otrăvitoare) și medicamente topice precum benzocaina.

Afecțiuni sistemice

Mâncărimile pielii pot ascunde și afecțiuni mai severe, cum ar fi bolile hepatice, anemia, leucemia, dereglările tiroidei, limfomul, insuficiența renală, tulburările sistemului nervos, diabetul, scleroza multiplă, Zona Zoster, neuropatia diabetică.

Tulburări hormonale

Femeile însărcinate se confruntă frecvent cu mâncărimi ale pielii, mai ales în zona sânilor, brațelor, abdomenului și a coapselor, uneori ca urmare a unei afecțiuni dermatologice preexistente, ale cărei simptome sunt agravate de modificările hormonale.

Și femeile aflate în perioada premenopauzei sau intrării în menopauză se pot confrunta cu mâncărimi ale pielii, deranjante, predominant în zona gâtului - unde se aplică mai des parfum sau alte cosmetice sau se pot trezi că și folosirea produselor cosmetice obișnuite pot genera astfel de simptome. 

Acest lucru este cauzat de modificări hormonale și, de obicei, se îmbunătățește în timp.

Înțepături de insecte

Când un țânțar te înțeapă, cauza mâncărimii pielii este de obicei evidentă, iar mâncărimea tinde să dispară rapid. Când insectele trăiesc pe pielea ta, mâncărimea poate fi de lungă durată și de necontrolat. Insectele care pot provoca mâncărimi de lungă durată includ ploșnițe, păduchi și acarieni (scabie).

Reacții adverse ale medicamentelor 

Mâncărimea pielii este un efect secundar comun al multor medicamente, uneori însoțite și de o erupție cutanată. Cu toate acestea, nu fiecare persoană va experimenta acest efect secundar atunci când ia aceste medicamente.

Următoarele medicamente au mâncărimi ale pielii ca posibil efect secundar:

  • analgezice prescrise în categoria opioidelor, cum ar fi paracetamol, morfină și fentanil
  • unele medicamente care scad tensiunea arterială

Dacă o persoană suspectează că un medicament cauzează mâncărimi ale pielii, ar trebui să vorbească cu un medic înainte de a opri tratamentul. Medicul poate recomanda alte medicamente alternative, dacă este necesar.

Uneori, un medic poate recomanda întreruperea medicamentului curent pentru a vedea dacă acest lucru cauzează mâncărimea. Alteori, poate recomanda administrarea difenhidraminei sau hidroxizinei pentru a reduce simptomele de mâncărime.

Tulburări nervoase

Nervii transmit mesaje de la piele la creier, deci mâncărimea poate apărea în lipsa unor leziuni reale asupra acesteia. Mai multe afecțiuni nervoase pot provoca mâncărime sau alte senzații pe piele fără a provoca o erupție cutanată. Printre aceste afecțiuni se numără:

  • accident vascular cerebral
  • diabet
  • nevralgie postherpetică, o complicație a Zonei Zoster

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, diabetul poate provoca o serie de probleme ale pielii. De exemplu, mâncărimea poate rezulta din neuropatia diabetică, care este o complicație a diabetului care provoacă leziuni ale nervilor și parestezii.

Tratamentele pentru mâncărimea legată de nerv depind de cauza de bază. Dacă o persoană suspectează că are o tulburare nervoasă, poate discuta cu un medic pentru a afla ce ar putea provoca simptome specifice.

Boala renală

Boala renală, în special în stadiile avansate, poate provoca mâncărime fără erupție cutanată.  Pruritul asociat bolii renale cronice este cunoscut și sub numele de prurit uremic, deoarece acumularea de toxine și deșeuri în rinichii afectați, cunoscută sub numele de uremie, a fost asociată cu mâncărimea.

Acest simptom poate interfera cu viața de zi cu zi a pacienților, precum insomnie, sesiuni de dializă mai scurte sau ratate, oboseală, depresie și infecții. Scărpinatul pentru a opri mâncărimea poate dăuna pielii, așa că identificarea tratamentelor potrivite este foarte importantă.

Cauza mâncărimii în bolile renale nu este bine cunoscută, dar oamenii de știință cred că sunt implicați mulți factori. Dacă o persoană știe că are probleme cu rinichii și începe să dezvolte mâncărimi ale pielii, trebuie să se adreseze medicului. Medicul va efectua teste pentru a vedea cât de bine funcționează rinichii.

Boala hepatică

Bolile hepatice, cum ar fi ciroza și hepatita, pot provoca mâncărimi ale pielii. Nu este clar de ce, dar unii specialiști atribuie această senzație acumulării excesive de produși de degradare a bilei  în corp.
Mâncărimea tinde să fie mai gravă la nivelul palmelor și tălpilor. Expunerea la căldură înrăutățește de obicei mâncărimea, iar pacienții observă de obicei că acest simptom se agravează în special noaptea. Opțiunile de tratament depind de obicei de tipul de boală hepatică de care pacientul suferă. Consumul excesiv de alcool poate duce la deteriorări ale ficatului și poate să fie, de asemenea, însoțit de prurit.

Cancerul 

Cancerele de piele nu cauzează întotdeauna simptome semnificative. Cu toate acestea, unii oameni pot observa mâncărimi ale pielii pe o leziune a pielii anterioară sau nouă ca un simptom timpuriu. Alte simptome pot include dezvoltarea unei leziuni noi sau schimbări ale aspectului pielii. Diagnosticul se pune pe baza unei biopsii. Cea mai bună opțiune de tratament pentru cancerul de piele depinde de tipul, locația și stadiul acestuia.

Și mâncărimile la sân, în jurul mameloanelor poate semnala instalarea unor tumori benigne sau maligne. Cancerul mamar poate fi depistat din timp prin examenul anual ecografic și mamografie.

Limfom Hodgkin

Mâncărimea este frecventă la persoanele care au o boală care le afectează sângele, cum ar fi limfomul Hodgkin sau limfomul cutanat cu celule T. La acești pacienți, mâncărimea se poate răspândi pe o zonă mare a pielii și poate să fie mai intensă pe spate, brațe și picioare.

Alte simptome ale limfomului Hodgkin includ:

  • umflarea ganglionilor limfatici, cum ar fi cele din gât, din zona inghinală sau axile
  • pierderea poftei de mâncare
  • frisoane
  • febră
  • transpirația nocturnă
  • pierderea în greutate inexplicabilă

Opțiunile de tratament pentru limfomul Hodgkin includ chimioterapie, radioterapie și transplanturi de măduvă osoasă sau celule stem.

Majoritatea cazurilor de mâncărime a pielii fără erupție cutanată pot fi însă tratabile și inofensive. Când sunt diagnosticate potențialele cauze ale mâncărimii pielii fără erupții cutanate, medicul va lua în considerare mai întâi cele mai frecvente cauze. Aceasta include pielea excesiv de uscată sau mâncărimea care apare ca efect secundar al unor medicamente.

Alergii

De multe ori, mâncărimile pielii au legătură și cu alergiile. O cauză frecventă a mâncărimilor pielii sunt reacțiile alergice la o anumită substanță sau alergen. Lâna, săpunurile, detergentul, unele produse cosmetice și alte substanțe din locuință sau din aer pot irita pielea și pot cauza mâncărimi. Și unele medicamente, cum ar fi opioidele pot cauza mâncărimi ale pielii.

Mâncărimile pielii pot să apară și din cauza unei alergii alimentare. Alergia alimentară este considerată o urgență medicală, așa că persoana în cauză are nevoie de îngrijiri imediate. O alergie la un aliment are loc când sistemul imunitar reacționează în mod eronat la substanțele care se găsesc în mod normal în alimente sau băuturi. Simptomele pot varia, de la unele ușoare, până la unele severe: strănut, mâncărimi oculare, umflare (edem), erupție cutanată, urticarie, crampe la stomac, greață, vărsături și dificultăți respiratorii.

În funcție de răspunsul sistemului imunitar al persoanei în cauză, simptomele pot să apară în câteva minute sau la câteva ore după ce aceasta a consumat un aliment care îi cauzează reacția alergică. Alimentele care declanșează alergii alimentare cel mai adesea sunt laptele de vacă, ouăle, arahidele, peștele, fructele de mare, nucile și grâul.

Mâncărimile pielii pot să apară și ca reacție la o plantă sau la viața marină. Iedera otrăvitoare este renumită pentru că provoacă o erupție cutanată cu mâncărime, dar nu este singura plantă care poate face acest lucru. Te poți confrunta, de asemenea, cu o erupție cutanată cu mâncărime după ce faci baie în ocean, un lac sau un iaz.

În acest caz, poate fi vorba despre mâncărimea înotătorului cauzată de paraziții care trăiesc în iazuri, lacuri sau oceane. Paraziții se înfundă în piele în timp ce ești în apă. Mai târziu, apar pete mici roșii pe zona pielii pe care costumul tău de baie nu le-a acoperit. Uneori, apar, de asemenea, urticarie și vezicule cu mâncărime intensă.

Erupția Seabather este cauzată de meduzele sau anemonele de mare proaspăt eclozate care rămân prinse între piele și costumul de baie.

Când trebuie să mergi la medic?

Dacă mâncărimile sunt intense, nu reușești să depistezi cauza și prezinți și alte simptome, este important să te adresezi medicului dermatolog, care poate stabili cu exactitate un diagnostic și îți poate prescrie cel mai indicat tratament. 

În vederea descoperirii cauzei mâncărimilor pielii, medicul îți va face o anamneză și poate recomanda efectuarea mai multor investigații (analize de sânge, testarea hormonilor tiroidieni, biopsie sau teste alergologice).

Medicul dermatolog poate efectua o analiză sub microscop a țesutului afectat, pe lângă testele  de sânge sau poate „șterge” sau răzui fin cu o lamă de sticlă (de microscop) zona pielii afectată de mâncărime recoltând celule ale pielii, astfel încât acestea să poată fi testate. Acest lucru poate ajuta la identificarea cauzelor mâncărimii pielii, mai ales dacă acestea sunt de natură infecțioasă sau parazitară.

Ce remedii poți încerca la domiciliu împotriva mâncărimilor?

Există câteva măsuri pe care le poți lua acasă în vederea ușurării senzației de mâncărime persistentă, cum ar fi:

Hidratează-te corespunzător

Deshidratarea duce la uscarea pielii, care favorizează apariția mâncărimilor. În general, pentru o stare bună de sănătate, este necesar să bei 6-8 pahare cu apă zilnic sau chiar mai mult dacă faci efort fizic susținut sau lucrezi în căldură mare.

Folosește o cremă hidratantă

Aplică zilnic pe piele o loțiune sau o cremă hidratantă fără parfum și alte ingrediente cu potențial alergen, cum ar fi coloranți. Optează pentru creme cu ingrediente hrănitoare precum glicerină, acid hialuronic, unt de shea, gluconat de zinc.

Nu te scărpina

Evită să te scarpini, pentru că acest lucru nu face decât să intensifice senzația de mâncărime. Mai degrabă, aplică o compresă cu apă rece pe locurile iritate.

Evită băile sau dușurile cu apă fierbinte

Pentru a calma mâncărimile pielii, nu sunt indicate băile și dușurile fierbinți; spală-te mai degrabă cu apă călduță, în care adaugi bicarbonat de sodiu sau un săculeț cu fulgi de ovăz.

Dacă nimic nu funcționează, mergi la medic

Chiar dacă, în multe cazuri, mâncărimile pielii nu ascund o afecțiune gravă și sunt tratabile la domiciliu, în cazul în care observi că remediile nu funcționează, e indicat să mergi la un consult medical. Controlul simptomelor mâncărimii pielii poate necesita terapie pe termen lung. Opțiunile includ:

Creme și unguente cu corticosteroizi

După ce aplici o astfel de cremă pe zonele afectate, ar putea fi nevoie să le acoperi cu o compresă de bumbac umed. Umezeala ajută pielea să absoarbă medicamentele și are un efect de răcire. Dacă ai mâncărimi severe sau o afecțiune cronică, medicul poate recomanda un program de îngrijire înainte de culcare. Pacientul se va spăla în apă călduță timp de cel mult 20 de minute și apoi va aplica unguent pe bază de triamcinolon acetonid. Aceasta captează umezeala și ajută la absorbția medicamentului. Procedeul va fi repetat câteva seri la rând.

Alte creme și unguente

Alte tratamente pentru mâncărimile pielii includ inhibitori de calcineurină, cum ar fi tacrolimus și pimecrolimus, precum și unele anestezice topice, capsaicină.

Medicamente orale

Unele antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, cum ar fi fluoxetina și sertralina, precum și antidepresivele triciclice, cum ar fi doxepina pot fi de ajutor în ușurarea unor tipuri de mâncărime cronică. Este posibil ca pacientul să nu observe beneficiile unora dintre aceste medicamente decât după ce le utilizează timp de 8-12 săptămâni.

Terapia cu lumină (fototerapie)

Fototerapia presupune expunerea pielii la un anumit tip de lumină. Aceasta poate fi o opțiune bună pentru persoanele cu mâncărimi ale pielii care nu pot lua medicamente pe cale orală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association -  10 reasons your skin itches uncontrollably and how to get relief
https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-uncontrollably-itchy-skin
National Kidney Foundation - Chronic Kidney Disease – Associated Pruritus (Itchy Skin)
https://www.kidney.org/atoz/content/chronic-kidney-disease-associated-pruritus-itchy-skin
American Family Pshysician - Pruritus
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0915/p1135.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0