Lumânările, printre cele mai importante surse de poluare din casă

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, aerul pe care îl respirăm în casele și birourile noastre poate fi de până la cinci ori mai mult poluat decât aerul din exterior. Acest lucru se datorează faptului că spațiile închise permit poluanților să stea mai mult decât în spațiile deschise.

Spre deosebire de fumul uzual, gazele de radon și mucegaiurile sunt toxine care se transmit prin aer, pe care nu le putem controla cu ușurință, iar majoritatea factorilor care poluează aerul din interior provin din produse pe care le aducem în mod voluntar în casa noastră. Iată câteva surse de poluare a aerului din interior care te-ar putea surprinde.

Lumânările

Oricât de frumoase pot fi, majoritatea lumânărilor îți vor polua locuința cu gaze și sedimente dăunătoare. Nu contează dacă lumânarea este făcută din parafină, ulei vegetal, soia sau din ceară de albine. În timp ce ard, toate lumânările eliberează particule de carbon care se degajă în aer și care pot duce la probleme respiratorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lumânările cu parafină sunt cele mai nocive. Parafina este un produs secundar petrolului, cărbune sau șist care a fost albit folosind înălbitor care infuzează cu dioxina - una dintre cele mai toxice substanțe produse vreodată. O altă substanță chimică, acroleina, este legată de riscul de cancer pulmonar cauzat de fumul de țigară și este adăugată în ceară ca agent de solidificare. Studiile au arătat că arderea lumânărilor de parafină eliberează, de asemenea, în aer cantități mari de benzen și toluen - ambii agenți cancerigeni cunoscuți. Majoritatea lumânărilor pe care le poți cumpăra de la majoritatea comercianților sunt fabricate din parafină.

Alte toxine care se găsesc în lumânări sunt coloranții artificiali și parfumurile sintetice, în special cele utilizate în aromaterapie. Aceste ingrediente conțin adesea plastifianți toxici și solvenți care se eliberează în aer atunci când arzi lumânarea. O alegere mai sigură este să cumperi lumânări din ceară de albine sau uleiuri vegetale și care să aibă cu coloranți și parfumuri naturale.

Produsele de curățat

Multe dintre produsele de curățare menajere convenționale conțin substanțe chimice nocive precum alcoolul, clorul, amoniacul sau solvenții pe bază de petrol, iar toate acestea pot avea efecte negative asupra sănătății tale, irită ochii, gâtul sau îți pot provoca dureri de cap. Unele produse de curățare eliberează compuși organici volatili periculoși care pot contribui la problemele respiratorii cronice și pot agrava alergiile, astmul și alte boli respiratorii. Produsele acestea includ cele mai multe spray-uri cu aerosoli, înălbitorul cu clor, produsele de curățare a covoarelor și tapițeriei, lacurile pentru podea și mobilier și alte produse de curățat cuptorul. Chiar și produsele de curățare „verzi” sau „organice” pot conține ingrediente care îți pot cauza probleme de sănătate. Cel mai sigur este să folosești produse de curățat mai puțin toxice, mai puțin costisitoare, cum ar fi peroxidul de hidrogen (pentru igienizare, îndepărtarea petelor și albire), ulei de arbore de ceai, sodă de copt și oțet alb (pentru curățarea sticlei, tejghelei și gresiei).

Covoarele

Faimosul „nou miros de covor” este de fapt gazul din compușii organici volatili periculoși: toluen, benzen, etil benzen, formaldehidă, brom, stiren și acetonă.  Se știe că expunerea regulată la aceste substanțe chimice cauzează dureri de cap, iritații la gât și ochi, alergii, confuzie și somnolență.  Unele covoare noi conțin, de asemenea, naftalină chimică rezistentă la molie, despre care se știe că produce reacții toxice, în special la nou-născuți. De asemenea, adăugăm toxine în covoarele noastre atunci când aducem murdăria contaminată, metalele grele și pesticidele din exterior pe încălțămintea noastră. Aproape orice substanță toxică pe care o folosim în apropierea sau în interiorul casei se poate instala în fibrele de covor și ulterior răspândită în aer. Un aspirator de calitate te poate ajuta să elimini multe dintre toxinele pe bază de particule din covorul tău, fără să le arunci în aer, unde pot fi inhalate.

Odorizantele

Majoritatea odorizantelor cumpărate din magazin emit poluanți toxici la niveluri care ne pot pune sănătatea în pericol. Multe dintre acestea conțin cantități semnificative de eteruri de glicol pe bază de etilenă, despre care se știe că provoacă efecte neurologice și sangvine, inclusiv oboseală, greață, tremor și anemie. Multe odorizante conțin de asemenea ftalați, despre care se știe că sunt perturbatori endocrini. Acestea pot fi în mod special dăunătoare pentru sugari și copii ale căror sisteme endocrine nu s-au dezvoltat încă pe deplin. O alegere mai sigură pentru purificarea aerului ar fi păstrarea plantelor de casă. Dacă preferi parfumul, cel mai sigur este să difuzezi uleiuri esențiale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.iqair.com/cn-en/newsroom/hidden-dangers-scented-candles
https://www.smallfootprintfamily.com/sources-of-indoor-air-pollution

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0