Hiperhidroza palmara si plantara – remedii pentru transpiratia excesiva

Hiperhidroza este termenul medical folosit pentru transpiratia excesiva, care nu are rolul de a regla temperatura corpului. Orice parte a corpului poate fi afectata de hiperhidroza, insa palmele si picioarele sunt cel mai adesea afectate. Transpiratia excesiva a palmelor si a talpilor ne poate crea un disconfort major, mai ales in sezonul cald, atunci cand temperaturile crescute din termometre favorizeaza oricum transpiratia.

hiperhidroza-palme-talpi

Hiperhidroza este de 3 feluri:

 • Hiperhidroza indusa emotional
 • Hiperhidroza localizata
 • Hiperhidroza generalizata
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Totodata, exista doua tipuri de hiperhidroza, in functie de momentul debutului afectiunii:

 • Hiperhidroza primara – apare in timpul adolescentei si de multe ori are o cauza genetica
 • Secundara – apare in mod subit, ca o consecinta a unei alte afectiuni precum hipertiroidia sau diabetul. Transpiratia excesiva poate aparea si ca o urmare a instalarii menopauzei la femei.

Hiperhidroza palmara si plantara debuteaza de cele mai multe ori la o varsta destul de frageda, in general in jurul varstei de 13 ani. Netratata, aceasta afectiune banala poate afecta considerabil calitatea vietii individului.

Transpiratia excesiva a palmelor si a picioarelor poate avea un impact negativ asupra interactiunilor sociale, care sunt extrem de importante, mai ales in perioada adolescentei, dar poate impiedica individul si sa practice activitati obisnuite precum condusul, cauzand alunecarea mainilor pe volanul masinii.

Cauzele hiperhidrozei palmare si plantare

In cele mai multe cazuri, hiperhidroza este declansata de starea emotionala si accentuata de caldura.

Alte cauze ale acestei afectiuni sunt de natura:

 

 

Diagnosticare hiperhidroza palmara si plantara

Istoricul tau si un examen fizic sunt suficiente pentru diagnosticarea hiperhidrozei. Diagnosticul poate fi insa confirmat si printr-o reactie pe care o are combinatia de iod si amidon atunci cand intra in contact cu transpiratia, determinand innegrirea pielii.

Simptome hiperhidroza palmara si plantara

 • Cel putin un episod de transpiratie excesiva a mainilor/ picioarelor pe saptamana

Trebuie sa apelezi de urgenta la ajutorul unui medic daca apar, alaturi de transpiratia excesiva, si simptome precum: frisoane, ameteli, greata, febra. Este posibil sa fie vorba despre o afectiune serioasa.

Pentru diagnosticarea si tratarea hiperhidrozei trebuie sa apelezi la medic daca transpiratia excesiva iti afecteaza calitatea vietii, daca incepi sa transpiri abundent in mod subit ori daca transpiri foarte tare in timpul noptii, fara sa existe un motiv evident pentru care acest lucru se intampla.

Tratament hiperhidroza palmara si plantara

Medicul dermatolog este cel mai in masura sa recomande un tratament potrivit pacientului, pentru ca rezultatele sa fie cele dorite. De regula, tratamentul include:

 • Folosirea deodorantelor care contin aluminiu sau clorura de aluminiu
 • Folosirea antiperspirantelor care contin clorura de aluminiu hexahidratat
 • Tratamentul pe baza de medicamente anticolinergice, care reduc transpiratia
 • Injectarea toxinei botulinice, procedura destul de dureroasa in zona palmelor si a talpilor
 • Simpatectomia toracoscopica – interventie chirurgicala cu rezultate permanente, insa care prezinta alte riscuri precum dezvoltarea hiperhidrozei in alte zone ale corpului ori dezvoltarea unor probleme la nivelul sistemului nervos

Remedii naturiste care pot ameliora hiperhidroza palmara si plantara

Ceaiul de salvie – ceaiul de salvie este bogat in continutul de magneziu si vitamina B, care reduc activitatea glandelor sudoripare. Si ceaiul verde poate fi de ajutor.

Ulei esential de arbore de ceai – maseaza palmele si talpile cu ulei esential de arbore de ceai pentru a reduce transpiratia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sare si zeama de lamaie – prepara un amestec din sare si zeama de lamaie si maseaza-ti palmele si talpile cu acest amestec pentru a incetini activitatea glandelor sudoripare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0