Hamamelis, un remediu pentru inflamație și iritații

Hamamelis este un arbore ale cărui frunze și scoarță au proprietăți medicinale, fiind utilizate în reducerea inflamației, a iritațiilor pielii și a hemoroizilor.

Hamamelisul are proprietăți medicinale puternice, ceea ce îl face un remediu util într-o varietate de probleme de sănătate. Frunzele și coaja sunt transformate în ceaiuri, extracte sau unguente. Cel mai adesea folosit pentru aplicarea pe piele și pe scalp, hamamelisul este recunoscut în special pentru capacitatea sa de a ușura inflamația și de a calma pielea sensibilă.

Inflamația este un răspuns imunitar normal, conceput pentru a proteja corpul împotriva rănilor și infecțiilor.Cu toate acestea, se consideră că inflamația cronică joacă un rol central în dezvoltarea anumitor boli. Hamamelisul conține mulți compuși cu proprietăți antiinflamatorii puternice, inclusiv acidul galic și taninurile.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

De asemenea, conține antioxidanți care ajută la prevenirea inflamației răspândite și la neutralizarea radicalilor liberi, acei compuși care cauzeză apariția unor boli și care se pot acumula în corp. Astfel, conform unui studiu¹, hamemelisul sub formă de unguent poate fi util în tratamentul problemelor legate de inflamații, cum ar fi acneea sau eczema.

Aplicarea topică de hamamelis calmează iritațiile pielii sensibile

Pielea sensibilă, definită prin simptome senzoriale anormale, este foarte frecventă, afectând o mare parte din populația lumii. Unele cercetări sugerează că aplicarea unei creme cu hamamelis pe pielea sensibilă poate fi benefică în tratamentul pielii iritate sau crăpate. S-a dovedit că hamamelisul poate suprima eritemul - o înroșire a pielii cauzată de leziuni sau iritații - cu până la 27%.

Hamamelisul ajută la tratarea hemoroizilor

Hemoroizii sunt cauzați de umflarea venelor din rect și anus, ceea ce duce la simptome precum mâncărimile și sângerările. Hamamelisul este adesea folosit ca remediu natural pentru a atenua disconfortul și durerea cauzată de hemoroizi. De obicei, se adaugă cremă pe un tifon sau pe o dischetă de bumbac și se aplică direct pe zona afectată pentru a calma pielea. 

Deși cercetările sunt limitate, se consideră că hamamelisul ajută la tratarea mâncărimii, a roșeței și a durerii asociate cu hemoroizii. Mai mult, un studiu² arată că hamamelisul are proprietăți hemostatice, ceea ce înseamnă că poate opri sângerarea cauzată de hemoroizi. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a examina eficacitatea acestui remediu.

Extractul de hamamelis ține la distanță unele infecții

Unele studii indică faptul că hamamelisul poate fi benefic în combaterea anumitor tipuri de infecții virale. Un studiu în eprubetă, de exemplu, a descoperit că taninurile pe care le conține au efecte antivirale atât împotriva gripei de tip A, cât și a papilomavirusului uman (HPV). Un alt studiu în eprubetă a arătat că extractul de hamamelis a inhibat activitatea virusului herpes simplex 1. Dar, deși studiile în eprubetă au avut rezultate promițătoare, studiile efectuate pe oameni încă lipsesc. 

Hamamelisul reduce sensibilitatea scalpului

Sensibilitatea scalpului poate fi cauzată de o serie de factori, de la tratamente cosmetice pentru păr până la afecțiuni dermatologice, cum ar fi psoriazisul sau dermatita seboreică. Aplicarea unui remediu cu hamamelis înainte de spălarea părului poate ajuta la tratarea sensibilității scalpului și poate ușura simptomele asociate cu aceste probleme, cum ar fi mâncărimea și sensibilitatea.

Conform unui studiu³ realizat pe 1.373 de persoane, utilizarea unui șampon care conține extract de hamamelis s-a dovedit eficientă în reducerea iritației scalpului. Hamamelisul este de asemenea folosit uneori ca remediu natural pentru alte probleme ale scalpului, cum ar fi mătreața și uscăciunea. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua eficacitatea remediului în tratamentul acestor afecțiuni.

Hamamelisul calmează durerea în gât

Datorită capacității sale de a reduce inflamația și de a acționa ca un astringent, hamamelisul s-a dovedit, pentru unele persoane, de folos în atenuarea durerii în gât. 5 ml de extract de hamamelis se fierb în 250 ml apă de apă timp de aproximativ 10 minute, apoi se face gargară cu lichidul, ceea ce poate oferi o detensionare a gâtului. Se crede că hamamelisul poate ajuta la reducerea umflăturii, la scăderea durerii și la eliminarea excesului de mucus cauzat de o durere în gât.

Cu toate acestea, chiar dacă proprietățile antiinflamatoare ale hamamelisului sunt bine documentate, utilizarea sa pentru tratarea durerilor în gât se bazează exclusiv pe dovezi anecdotice. Sunt necesare, deci, studii de o calitate înaltă pentru a stabili potențialele beneficii ale hamamelisului pentu această problemă de sănătate.

În plus, administrarea orală de hamamelis poate provoca iritații ale stomacului din cauza conținutului ridicat de tanin, de aceea este important ca, mai ales persoanele care au sensibilități în acea zonă, să procedeze cu prudență și să ceară sfatul medicului înainte de a apela la acest remediu.

Hamamelisul acționează ca o barieră împotriva bacteriilor

Hamamelisul este bogat în taninuri, compuși naturali cu proprietăți antioxidante puternice. Un studiu efectuat pe animale a arăta că taninurile pot acționa ca o barieră, împiedicând pătrunderea în celulele pielii a substanțelor cauzatoare de inflamație. Mai mult, un studiu în eprubetă a arătat că hamamelisul a ajutat la neutralizarea radicalilor liberi nocivi și a împiedicat răspândirea celulelor de cancer de piele. 

În mod similar, un alt studiu realizat pe animale a arătat că taninul din hamamelis a fost capabili să încetinească creșterea tumorilor pielii la șoarecii expuși la radiații. Cu toate acestea, cele mai multe cercetări sunt limitate în prezent la studii în eprubetă și pe animale, deci sunt necesare mai multe lucrări pentru a evalua efectele acestui remediu asupra oamenilor.

Hamamelisul luptă împotriva acneei

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice, unele cercetări sugerează că hamamelisul ar putea fi util în tratamentul acneei, dacă este aplicat direct pe față după ce tenul este purificat cu ajutorul aburului, pentru o eficiență maximă.

Remediul acționează ca un astringent, ceea ce face ca țesuturile să se contracte pentru a contribui la reducerea porilor, în același timp calmând pielea și inflamația. Acest lucru poate împiedica bacteriile cauzatoare de acnee să infecteze pielea. Din acest motiv, hamamelisul este un ingredient care se adaugă în mod obișnuit la multe produse antiacneice, utile în special pentru persoanele cu piele grasă. Și în acest caz, studiile asupra efectelor acestui remediu natural asupra acneei sunt limitate și este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina clar eficacitatea lui.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Anti-inflammatory efficacy of topical preparations with 10% hamamelis distillate in a UV erythema test
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11867970/
1. Studiul „Anti-inflammatory efficacy of topical preparations with 10% hamamelis distillate in a UV erythema test”, apărut în Skin Pharmacol Appl Skin Physiol. Mar-Apr 2002;15(2):125-32. doi: 10.1159/000049400, autori: B.J. Hughes-Formella at al.
NIH - Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11302778/
2. Studiul „Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options”, apărut în Altern Med Rev. 2001 Apr;6(2):126-40, autori: D. MacKay
NCBI - North American Virginian Witch Hazel (Hamamelis virginiana): Based Scalp Care and Protection for Sensitive Scalp, Red Scalp, and Scalp Burn-Out
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158622/
3. Studiul „North American Virginian Witch Hazel (Hamamelis virginiana): Based Scalp Care and Protection for Sensitive Scalp, Red Scalp, and Scalp Burn-Out”, apărut în Int J Trichology. 2014 Jul-Sep; 6(3): 100–103. doi: 10.4103/0974-7753.139079, autori: Ralph M Trüeb

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0