Glioblastomul: simptome, cauze, diagnostic, tratament

Glioblastomul este de obicei foarte agresiv, crescând și răspândindu-se cu repeziciune. Deși nu se poate vindeca, există tratamente care ușurează simptomele. Cancerele cerebrale nu sunt frecvente, dar când apar, 4 din 5 cazuri sunt glioblastoame (astrocitom de grad IV). Bărbații au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de tumoră cerebrală, riscul crescând odată cu înaintarea în vârstă.
Glioblastomul este o formă de astrocitom, un cancer care se formează din celulele în formă de stea (astrocite) aflate în creier. La adulți, acest cancer pornește de obicei din creierul mare. Această tumoră cerebrală își face propriile rezerve de sânge, care o ajută să crească și să invadeze țesutul cerebral sănătos.

Din ce cauze apare glioblastomul

Cauza apariției acestui gen de tumoră cerebrală nu este cunoscută, la fel ca în cazul multor tumori care se dezvoltă la nivelul creierului. O persoană nu poate face nimic pentru a evita și nici pentru a provoca apariția glioblastomului. Creșterea acestor celule care formează tumora ar putea avea legătură cu genele. Factorii de risc pentru a dezvolta glioblastom sunt: sexul masculin, vârsta de peste 50 de ani și rasa caucaziană ori cea mongoloidă.

De câte tipuri este glioblastomul

Există două tipuri de glioblastom:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Primar (de novo) este cea mai răspândită formă de glioblastom și cea mai agresivă
2. Secundar, o formă mai puțin comună și cu o rată de creștere mai redusă. Afectează aproximativ 10% dintre persoanele diagnosticate cu acest tip de cancer cerebral, acestea având în general vârste sub 45 de ani.

Care sunt simptomele

Dacă tumora nu este foarte mare, poate să nu dea niciun fel de simptome. În momentul în care acestea apar, ele includ:

-    Dureri de cap
-    Greață și vărsături
-    Somnolență
-    Slăbiciune resimțită pe o parte a corpului
-    Pierderi de memorie
-    Dificultăți de vorbire
-    Schimbări de dispoziție și de personalitate
-    Slăbiciune musculară
-    Tulburări de vedere
-    Pierderea apetitului
-    Convulsii

Pentru a diagnostica glioblastomul, medicul va recomanda un CT sau un RMN.

Cum se tratează glioblastomul

Glioblastomul poate fi greu de tratat. Crește repede și are ramificații printre țesuturile normale ale creierului, greu de îndepărtat prin operație. Aceste tumori conțin multe tipuri diferite de celule, deci tratamentele pot funcționa în cazul unora dintre aceste celule, dar nu în cazul altora. Scopul tratamentului este de a încetini și de a controla creșterea tumorii, pentru a ajuta pacientul să aibă o viață cât mai normală.

De obicei, tratamentul pentru glioblastom presupune:

-    Intervenție chirurgicală, pentru a îndepărta cât mai mult din tumoră. Acesta este primul tip de tratament aplicat în cazul glioblastomului. În anumite zone ale creierului, însă, riscul este prea mare pentru a se putea interveni.
-    Radioterapie, pentru a elimina celulele canceroase care au mai rămas după operație. De asemenea, radioterapia poate încetini creșterea tumorilor inoperabile.
-    Chimioterapie, care presupune administrarea de temozolomidă, cel mai uzual tratament în cazul glioblastomului. Alte medicamente utilizate în chimioterapia pentru această tumoră sunt carmustina și lomustina. 
-    Împreună cu chimioterapia, se poate aplica și terapia cu câmpuri electrice alternante (pe cap se montează o cască cu electrozi)
-    Administrarea altor medicamente precum bevacizumab sau polifeprosan.
-    Îngrijirea paliativă este foarte importantă pentru o persoană diagnosticată cu glioblastom, această abordare implicând grija față de eliminarea durerilor și managerierea stresului asociat cu boala, în scopul îmbunătățirii calității vieții pacientului.

În prezent, există și o serie de tratamente care se află în testări clinice. Acestea includ:

-    Imunoterapia (sistemul imunitar al organismului este folosit pentru eliminarea celulelor canceroase)
-    Terapia genetică (tratează cancerul prin repararea genelor defecte)
-    Terapia cu celule stem
-    Terapia prin vaccinare
-    Medicină personalizată (terapie țintită).

Rata medie de supraviețuire a unui pacient cu glioblastom este de 15-16 luni, dacă acesta a trecut prin operație, radioterapie și chimioterapie. Acest cancer are efecte diferite asupra fiecărei persoane în parte, unii pacienți nereușind să supraviețuiască atât de mult, în timp ce alții pot trăi încă cinci ani sau mai mult de la data diagnosticului.
În cazul copiilor diagnosticați cu glioblastom, acești tind să supraviețuiască mai mult decât adulții. Aproximativ 25% dintre copiii care au această tumoră trăiesc mai mult de cinci ani de la data diagnosticului.

 

 

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 

https://www.webmd.com/cancer/brain-cancer/what-is-glioblastoma?ecd=wnl_day_010820&ctr=wnl-day-010820_URL3&mb=cglF4tw5JC8Ph1sJUTjxxhJZpsk9%40mj5ejhxraL2cbU%3d#1
https://www.healthline.com/health/brain-tumor/glioblastoma#types
https://www.thebraintumourcharity.org/brain-tumour-diagnosis-treatment/types-of-brain-tumour-adult/glioblastoma/ 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0