Electroencefalograma (EEG): ce presupune și când se recomandă

O electroencefalogramă (EEG) este un test care detectează activitatea electrică din creier, folosind discuri mici (electrozi) atașate la nivelul scalpului. EEG-ul este unul dintre principalele teste diagnostice pentru epilepsie.

Când se recomandă electroencefalograma

Un EEG poate stabili dacă există modificări ale activității creierului care ar putea ajuta la diagnosticarea tulburărilor cerebrale, în special a epilepsiei. Elecroencefalograma ar putea fi de asemenea utilă pentru diagnosticarea sau tratarea următoarelor probleme de sănătate:

  • O tumoare pe creier
  • Leziuni ale creierului cauzate de rănirea capului
  • O disfuncție cerebrală care poate avea o varietate de cauze (encefalopatie)
  • Inflamarea creierului (encefalita)
  • Accident vascular cerebral
  • Tulburări de somn.

Un EEG ar putea fi folosit și pentru a confirma moartea cerebrală la o persoană aflată în comă persistentă. Un EEG continuu este utilizat pentru a ajuta la găsirea nivelului potrivit de anestezie pentru un pacient aflat în comă indusă medical.

Care sunt riscurile unui EEG

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Elecroencefalograma este o procedură utilizată de mulți ani și este considerată sigură. Electrozii înregistrează activitatea creierului, dar nu provoacă niciun disconfort. În cazuri rare, un EEG poate să provoace convulsii unei persoane care face crize (cum sunt cele de epilepsie), din cauza luminilor intermitente din timpul testului.

Pot exista și alte riscuri, în funcție de starea medicală specifică a pacientului. Din acest motiv, se recomandă ca, înainte de procedură, orice altă problemă de sănătate să fie adusă la cunoștința medicului. 

Anumiți factori pot interfera cu citirea unui test EEG, printre care glicemia scăzută cauzată de post, mișcarea corpului sau a ochilor în timpul testelor (dar acest lucru nu intervine semnificativ în interpretarea testului), luminile, în special cele puternice sau intermitente, anumite medicamente (sedativele), băuturi care conțin cofeină (acestea pot modifica ocazional rezultatele unui EEG, dar nu interferează semnificativ cu interpretarea testului), părul gras sau prezența fixativului.

Cum te pregătești pentru un EEG

E bine să îi soliciți medicului informații despre ce presupune procedura și ce ai de făcut înainte de test. În principiu, e nevoie să respecți următoarele indicații:

  • Să îți speli părul cu șampon în ziua de dinaintea testului, dar să nu folosești balsam și nici alte produse pentru îngrijirea părului (fixativ, gel).
  • Să îți informezi medicul despre toate medicamentele și suplimentele pe bază de plante pe care le iei în perioada respectivă.
  • Să întrerupi utilizarea medicamentelor care pot interfera cu testul dacă medicul te-a îndrumat să faceți acest lucru. Nu înceta utilizarea medicamentelor fără să discuți înainte cu medicul!
  • Să eviți consumul de alimente sau de băuturi care conțin cofeină timp de 8 până la 12 ore înainte de EEG.
  • Să urmezi instrucțiunile pe care medicul ți le-a dat legat de reducerea somnului în noaptea anterioară testului. Pentru unele EEG-uri e nevoie să dormi în timpul procedurii, pentru altele e nevoie să fii treaz. Dacă EEG-ul se face în timpul somnului, adulților nu li se poate permite să doarmă mai mult de 4-5 ore în noaptea de dinaintea testului. Copiii nu au voie să doarmă mai mult de 5-7 ore.
  • Să nu ții post cu o seară înainte de electroencefalogramă sau în ziua procedurii. Glicemia scăzută poate influența rezultatele.
  • În funcție de starea ta medicală generală, medicul îți poate da și alte instrucțiuni prin care să te pregătești pntru test.

Ce se întâmplă în timpul EEG-ului

Te întinzi pe un pat și tehnicianul îți măsoară capul și marchează scalpul cu un creion special pentru a indica unde trebuie atașați electrozii. E posibil să ungă acele locuri cu o cremă abrazivă pentru a spori calitatea înregistrării.

Tehnicianul atașează discurile (electrozii) pe scalp folosind un adeziv special. Electrozii sunt conectați cu fire la un instrument care amplifică undele creierului și le înregistrează pe echipamente computerizate.

Odată ce electrozii sunt plasați, EEG-ul durează de obicei până la 60 de minute. Testarea pentru anumite afecțiuni presupune ca pacientul să fie adormit. În acest caz, testul poate fi mai lung.

În timpul procedurii, tehnicianul îți poate solicita să deschizi și să închizi ochii, să efectezi câteva calcule simple, să citești un paragraf, să privești o imagine, să respiri profund sau să privești o lumină intermitentă.

Ce se întâmplă după EEG 

Tehnicianul scoate electrozii și, în principiu, persoana poate reveni la activitățile obișnuite. Medicii instruiți să analizeze EEG-ul interpretează înregistrarea și trimit rezultatele la medicul care a solicitat procedura. Apoi, medicul va stabili o întâlnire cu pacientul pentru a discuta rezultatele testului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - EEG (electroencephalogram)
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/eeg/about/pac-20393875
Johns Hokins Medicine - Electroencephalogram (EEG)
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/electroencephalogram-eeg

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0