Cum se eliberează concediul medical pentru angajații în carantină

Izolarea la domiciliu, cât și carantina sunt măsuri prin care se încearcă împiedicarea răspândirii coronavirusului. Află care este procedura de obținere a concediului medical și care este diferența dintre carantină și izolarea la domiciliu. 

Persoanele care s-au întors în țară din China continentală - Provincia Hubei (inclusiv orașul Wuhan), orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo, Taizhou din Provincia Zhejiang - sau din una dintre cele 12 localități din Italia și care nu prezintă simptome trebuie să stea în carantină, pentru cel puțin 14 zile. În schimb, cei care au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19 trebuie să se izoleze la domiciliu.

Care este procedura de obținere a concediului medical 

Atât salariații care se află în carantină, cât și cei care se izolează voluntar acasă au dreptul la concediu medical. Persoanele care ajung în țară, indiferent că au zburat cu avionul sau au circulat cu automobilul/autocarul, sunt consultate de un medic desemnat de la DSP, după care acestea trebuie să completeze un formular, unde notează zona/țara de unde vin. În urma acestui control, se eliberează o adeverinţă în care se menţionează dacă e nevoie de carantină sau de izolare și de câte zile ar fi nevoie. 

La finalul zilelor de carantină sau de izolare, dacă este salariată, persoana în cauză va obține concediu medical de la medicul de familie, care se eliberează retroactiv, în baza certificatului DSP, fără a fi nevoie de adeverință de la angajator.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul poate să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până la sfârșitul lunii în curs. Totodată, în cazul în care angajatul trebuie să stea în carantină mai mult de 90 de zile, nu este nevoie de comisie de expertiză pentru asta. 

Este bine de știut că valoarea indemnizației pentru carantină reprezintă tot 75% din baza de calcul, așa cum se întâmplă și în cazul concediilor medicale care se acordă pentru alte afecțiuni. De altfel, durata concediului pentru carantină nu scade numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni și nici nu se aplică restricția de 10 zile în cazul concediului și indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidentele care au loc în afara muncii.

Elevii pot obține scutire medicală?

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, este foarte important ca atât salariații, cât și elevii să contacteze fie angajatorul, fie unitatea de învățământ, după caz, pentru a-i înștiința că se află în autoizolare la domiciliu sau în carantină. La finalul perioadei de carantină, cât și de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, care se obține de la medicul de familie. 

Diferența dintre carantină și izolare la domiciliu

Toate persoanele care nu se confruntă cu simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19), mai exact vin din China continentală - Provincia Hubei (inclusiv orașul Wuhan), orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo, Taizhou din Provincia Zhejiang - sau din una dintre cele 12 localități din Italia trebuie să intre în carantină timp de 14 zile. Carantina este organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Potrivit Ministerului de Afaceri Interne, trebuie să intre în izolare voluntară la domiciliu persoanele care nu prezintă simptome, dar care:
- au călătorit în ultimele 14 zile în regiunile sau în localitățile din zonele afectate de COVID-19;
- au intrat în contact direct cu persoane care manifestă simptome și care au călătorit în zonele  cu transmitere comunitară extinsă;
- au intrat în contact direct cu persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19.

În izolare la domiciliu trebuie să intre și membrii familiei sau ceilalți locatari ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus. Izolarea voluntară la domiciliu se face pentru cel puțin 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data când persoanele  în cauză au intrat în contact direct cu o alta simptomatică ori diagnosticată cu COVID-19. Acestea vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică și nu au voie să părăsească domiciliul în care se află în autoizolare.  

În cazul în care ceilalți membri ai familiei sau ceilalți locatari nu doresc să intre în izolare cu persoana care s-a întors din călătorie, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Este important de știut că au această opțiune doar persoanele care, după întoarcerea în țară, nu au intrat în contact direct cu familia sau cu celelalte persoane cu care locuiesc. 

Cum pot fi ajutate persoanele aflate în autoizolare?

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, cei care se află în autoizolare pot fi ajutate cu aprovizionarea cu apă, alimente și măști de protecție de către rude și/sau prieteni. În cazul în care acest lucru nu este posibil, persoanele care se află în izolare voluntară la domiciliu pot solicita sprijinul Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale.

Cât timp o persoană se află în izolare voluntară acasă este important să nu intre în contact cu cei care se ocupă de aprovizionarea ei. Mai exact, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană a plecat. De altfel, cei care ajută persoana în izolare acasă cu aprovizionarea alimentelor trebuie să evite să atingă soneria sau clanța ușii, atunci când livrează produsele. Cel mai bine este ca persoana care se află în izolare să fie anunțată telefonic de livrarea produselor. Recomandat este ca de fiecare dată când persoanele autoizolate preiau bunurile sau produsele primite la domiciliu să poarte mască de protecție. 

În ce condiții persoanele aflate în izolare pot părăsi domiciliul?

Persoanele care au sosit din alte zone/localități decât cele care sunt nevoite să stea în carantină pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, cu o singură condiție: să nu prezinte niciun simptom. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în aceste cazuri, nu este necesară testarea pentru coronavirus.

Dacă o persoană a intrat în contact direct cu cineva care a fost diagnosticat cu COVID-19,  va fi testată atât în prima zi de autoizolare, cât și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Aceasta va putea să părăsească domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative. De altfel, persoanele aflate în autoizolare vor primi de la DSP un aviz epidemiologic care să ateste că pot reveni în colectivitate și, de la medicul de familie, concediul medical sau adeverință pentru școală, în funcție de caz. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Ministerul Afacerilor Interne - Buletin informativ - 1 martie 2020
https://www.mai.gov.ro/buletin-informativ-01-martie-2020-ora-14-00/
Casa Națională de Asigurări de Sănătate -Reglementări privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-reglementari-privind-acordarea-concediului-medical-i-a-indemnizatiei-pentru-carantina.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0