COVID-19: Femeile la menopauză, risc crescut de complicații ale infecției cu SARS-CoV-2 [studiu]

Menopauza este un factor de risc independent pentru pacientele cu COVID-19, arată un studiu¹ publicat în iulie 2020 în jurnalul academic Clinical Infectious Diseases.

Studiile efectuate până în prezent despre COVID-19 indică faptul că, în general, femeile au o rată a mortalității și a severității bolii mai mică decât a bărbaților. De asemenea, femeile par să se recupereze mai repede după afecțiune și cu mai puține efecte nedorite.

Hormonii feminini protejează împotriva formelor severe de COVID-19

Pentru a afla ce factori au acest potențial efect de protecție împotriva COVID-19 în cazul femeilor, o echipă de cercetători din China a recrutat pentru un studiu o serie de pacienți spitalizați la spitalul Tongji în perioada 28 ianuarie - 8 martie 2020. Oamenii de știință au analizat corelația dintre statusul menstrual, hormonii feminini, citokinele asociate cu imunitatea și inflamația, severitatea bolii COVID-19 și recuperarea pacientelor cu vârste sub 60 de ani.

S-a observat, astfel, că femeile care se aflau încă în perioada fertilă au suferit de o formă mai ușoară de COVID-19 și s-au recuperat mai rapid și mai bine decât bărbații de aceeași vârstă. S-a mai observat și că pacientele bolnave de COVID-19 aflate la menopauză au avut nevoie de o perioadă mai lungă de spitalizare decât cele care erau încă în perioada fertilă.

Atât hormonul anti-müllerian (AMH), cât și estradiolul (E2, hormon steroid estrogen) au arătat o corelație negativă cu severitatea infecției. Nivelurile de estradiol au fost corelate negativ cu IL-2R, IL-6, IL-8 and TNFα în faza luteală (postovulatorie) și cu C3 în faza foliculară (preovulatorie).

De obicei, diferențele în ceea ce privește severitatea bolii și recuperarea după boala provocată de infecția cu virusul SARS-CoV-2 sunt atribuite producției de hormoni steroizi care diferă de la un sex la altul, imunității asociate cu cromozomul X și prezenței genelor care fac o persoană susceptibilă de boală, cum ar fi TLR7, IFN-b și IL6 la bărbați și femei. 

Rezultatele acestui studiu au arătat că E2 și AMH sunt corelate negativ cu severitatea infecției cu SARS-CoV-2, deci femeile care nu au ajuns încă la menopauză sunt mai protejate de boală prin prezența acestor hormoni.

Estradiolul, efect de prevenire și tratament în caz de COVID-19

În prezent, se consideră că hormonii estrogeni protejează femeile care încă nu au ajuns la menopauză de virusul hepatitei C și de alți agenți patogeni. Un studiu pe animale pare să confirme efectul protector al estrogenului. O femelă de șoarece care a suferit îndepărtarea ovarelor și a fost tratată cu un antagonist al receptorilor de estrogen s-a dovedit mai susceptibilă la SARS-CoV-2 - ceea ce sugerează E2 ar putea avea efect protector împotriva infecției cu noul coronavirus. Sunt necesare, însă, studii clinice suplimentare pentru verificarea mecanismului intrinsec.

Unii cercetători cred că estrogenul ar putea fi eficient nu doar în prevenirea bolii COVID-10, ci și ca terapie ideală împotriva acestei afecțiuni, fără niciun risc de reacții adverse. AMH se modifică ușor odată cu ciclul menstrual și cu aportul de medicamente și servește ca marker optim pentru rezerva și funcția ovariană. 

Unele rapoarte au sugerat că dozele mari de estrogen pot inhiba producția de citokine inflamatorii (cum ar fi IL-1β și TNF-α), în timp ce stimularea cu E2 la nivel fiziologic sporește producția acestora. După o infecție virală, chemokinele (citokine mici) proinflamatorii secretate de macrofage au indus diferite mecanisme antivirale. Mai multe studii clinice au raportat că nivelurile de chemokine proinflamatorii, inclusiv IL-6, IL-8, IFN-y, MCP-1 și IL-10, sunt semnificativ crescute la pacienții infectați cu SARS-CoV-2. 

E2 a arătat de asemenea că poate să regleze răspunsul imunitar al gazdei. Deoarece estrodiolul fluctuează de-a lungul ciclului menstrual, este imposibil pentru cercetători să colecteze probe de sânge în ziua 2-5 la nivelul de bază.

Prin urmare, autorii studiului au împărțit pacientele în două faze ale ciclului menstrual (cele aflate în faza foliculară și cele aflate în faza luteală) pentru a le face comparabile. Faza luteală are o perioadă relativ fixă de timp - 14 zile în care există un nivel relativ stabil de E2, care reflectă nivelul real al acestui hormon. Faza foliculară are, însă, o perioadă instabilă de 14 zile sau chiar mai mult, în special sub efectul infecției cu SARS-CoV-2, când estradiolul poate fluctua în mare măsură, acoperind corelația sa cu citokinele. 

Suplimentele cu hormoni, utile pentru femeile la menopauză în lupta cu COVID-19?

Rezultatele studiului de față au indicat faptul că estradiolul este asociat negativ cu C3 în faza foliculară și cu IL-2R, IL-6, IL-8 sau TNFα în faza luteală. Citokinele și chemokinele joacă roluri vitale în imunitate și imunopatologie în timpul unei infecții virale, iar efectele E2 asupra sistemului imunitar se datorează în principal concentrării sale, distribuției și expresiei diferită a doi receptori principali de estrogen - ERα și ERβ - în diverse celule limfoide. 

E2 a fost implicat atât în răspunsurile imunitare mediate celular, cât și în cele umorale (asociate cu lichidele bilogice). Astfel, estradiolul poate fi un factor protector pentru pacientele cu COVID -19 de sex feminin, prin reglarea citokinelor sau a imunoproteinelor precum IL2R, IL6, IL8, TNFα și C3. La femei, severitatea simptomelor se poate modifica în perioadele de fluctuație hormonală, ceea ce sugerează că ar fi nevoie și de alte cercetări mai aprofundate.

Autorii studiului spun că această cercetare are și câteva limitări. În primul rând, analiza de asociere a arătat că estradiolul este corelat negativ cu severitatea COVID-19, dar relația cauzală dintre ele rămâne încă neclară. În al doilea rând, nivelul seric de estradiol a fost stabilit din numai un eșantion de sânge per pacientă, indiferent de faza ciclului menstrual, și nu s-a colectat sânge și înainte de infecția cu SARS-CoV-2, astfel încât rezultatele ar putea să nu reflecte în totalitate nivelul obișnuit de estradiol și efectele sale.

Concluzia studiului a fost că menopauza este un factor de risc independent pentru femeile bolnave de COVID-19, deoarece producția de estrogen scade în această perioadă. Hormonul anti-müllerian și estradiolul sunt factori potențial protectori, care contribuie la evitarea formelor severe de COVID-19 pentru pacientele aflate în perioada fertilă. Oamenii de știință sugerează, astfel, că suplimentele cu hormoni ar putea face parte din terapia pacientelor la menopauză bolnave de COVID-19.

 

 

 

Bibliografie:
Oxford Academic - Potential Influence of Menstrual Status and Sex Hormones on female SARS-CoV-2 Infection: A Cross-sectional Study from Multicentre in Wuhan, China
https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1022/5875093
1. Studiul „Potential Influence of Menstrual Status and Sex Hormones on female SARS-CoV-2 Infection: A Cross-sectional Study from Multicentre in Wuhan, China”, apărut în Clinical Infectious Diseases, ciaa1022, https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1022, Published: 22 July 2020, autori: Ting Ding, Jinjin Zhang et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0