Conjunctivitele și otitele, frecvente la copii

Otitele apar în copilărie mai ales pe fondul unor infecții ale căilor respiratorii superioare sau ca urmare a unor traumatisme locale. Frecvente sunt și conjunctivitele, care sunt produse, de cele mai multe ori, de infecții bacteriene sau virale. 

Dacă nu sunt tratate corect și la timp, otitele se pot complica, având implicații pentru tot restul vieții. Infecțiile urechii sunt de obicei asociate cu simptome ale tractului respirator superior, cum ar fi nasul înfundat și tuse. Alte simptome pot include febră, neliniște, iritabilitate. Înghițirea și statul pe o parte înrăutățesc, de obicei, simptomele.

Virusurile sau bacteriile (germenii) provoacă infecții ale urechii medii. Trompa lui Eustachio conectează urechea medie cu partea din spate a gâtului. Germenii se deplasează din spatele gâtului atunci când trompa lui Eustachio este umflată de o răceală, provocând infecții în urechea medie.

Mulți, dar nu toți copiii cu o infecție a urechii simt durere. Otita poate să apară chiar și atunci când nu există nicio infecție și poate fi rezultatul modificărilor de presiune cauzate de acumularea de mucus, de exemplu.  

Există diferite tipuri de infecții ale urechii. Infecția urechii medii (otita medie acută) este o infecție la nivelul urechii medii. O altă afecțiune care afectează urechea medie este numită otită medie cu efuziune. Apare atunci când lichidul se acumulează în urechea medie, fără a provoca febră, dureri de urechi sau acumularea de puroi în urechea medie. Când canalul urechii externe este infectat, afecțiunea se numește „otita înotătorului”, care este diferită de o infecție a urechii medii.

Cauze ale infecției urechii medii 

Această infecție rezultă adesea dintr-o altă afecțiune - răceală, gripă sau alergie - care provoacă congestia și umflarea pasajelor nazale, a gâtului și a Trompei lui Eustachio.

Infecțiile urechii medii pot fi cauzate de:
• Bacterii, cum ar fi Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae și Moraxella
catarrhalis.
• Virusuri, precum cele care provoacă răceli sau gripă;

Însă și igiena inadecvată a zonei nazale, în contextul unor infecții respiratorii care determină producerea de secreții nazale abundente.

Care este rolul Trompei lui Eustachio 

Trompa lui Eustachio un canal musculo-cartilaginos care se află în spatele nasului. Când respirăm aerul pătrunde prin nas, apoi prin trompa lui Eustachio și în urechea medie. Când un copil este răcit, are nasul înfundat și nu reușește să-și sufle corect nasul, secrețiile nazale ajung în trompa lui Eustachio și se adună în cavitatea timpanică. Astfel, apare otita medie seroasă. 

La copii, trompa lui Eustachio nu este complet dezvoltată și este mai îngustă și mai orizontală decât la adulți. Astfel, aceasta nu funcționează corespunzător, iar urechea nu se poate aerisi suficient de bine, acumulându-se lichid în urechea medie. 

Clinic, în otita medie apar următoarele simptome:

  • otalgie (durere la nivelul urechi);
  • iritabilitate;
  • scăderea auzului;
  • diminuarea apetitului;
  • febră foarte mare (peste 39 ° C).

Cronicizarea otitei medii supurate poate fi o consecință a unui tratament deficitar și a menținerii sursei infecțioase nazofaringiene, care alimentează permanent focarul, mai exact polipii.

Într-o otită cronică, poate fi vorba, de fapt, de o infecție care nu a fost niciodată eradicată, și, în acest caz, adenoidectomia (excizia polipilor) devine indicație absolută pentru a rezolva întreținerea procesului infecțios cronic. Dacă se dovedește că în urma unui tratament amănunțit este vorba despre otită, medicul ORL va prescrie antibiotice pentru a trata infecția, pentru minimum șapte zile.

Prevenirea otitei ține și de corecta tratare a bolii inițiale, a rinofaringitei, prin eliberarea și curățarea corectă a nazofaringelui (suflat corect nasul sau aspirarea secrețiilor), medicație antiinflamatorie și repaus la domiciliu, evitând astfel suprainfecțiile.

O măsură preventivă contra recidivelor otitelor medii este ca părinții să aibă grijă ca nasul copilului să fie mereu desfundat și curățat. În acest sens, se recomandă curățarea nasului cu ajutorul spray-ului cu apă de mare și suflarea lui zilnic, ori de câte ori este nevoie. 

Infecțiile oculare la copii

Inflamație de natură infecțioasă ce cauzează iritarea ochiului, conjunctivita se manifestă prin roșeață, mâncărimi, senzații de usturime, secreții și vedere încețoșată.  Deseori, conjunctivita este produsă de infecții bacteriene, virale sau de hipersensibilitate alergică.

Pentru că este o infecție contagioasă, copilul cu conjunctivită trebuie izolat la domiciliu și să fie supus unui control specializat, pentru a primi un tratament corespunzător. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și dezinfectarea suprafețelor sunt măsuri foarte importante în rândul celorlalți membri ai familiei.

Virusurile sunt cea mai frecventă cauză a conjunctivitei de natură infecțioasă. Conjunctivita virală este frecventă la sfârșitul toamnei și la începutul primăverii. Simptomele includ roșeața în albul ochiului, umflarea pleoapelor, mâncărimi ale ochilor, lăcrimarea excesivă. De obicei, ambii ochi sunt afectați. 

Simptomele conjunctivitei bacteriene pot fi ușor mai grave decât cele ale conjunctivitei virale, incluzând cantități mari de secreții galbene care determină lipirea genelor, durerilor de ochi, sensibilitate la lumină și umflarea ganglionilor limfatici. Uneori, bacteriile care provoacă conjunctivita pot provoca, de asemenea, o infecție a urechii. 

Simptomele conjunctivitei bacteriene durează de obicei între șapte și 10 zile fără tratament cu antibiotice și între două până la patru zile cu tratament cu antibiotice.  Picăturile oftalmice cu antibiotice fac parte din tratamentul recomandat de specialist.  

Secrețiile oculare atât în ​​conjunctivita virală, cât și bacteriană sunt de obicei mai pronunțate dimineața, când copilul se trezește. Deoarece ochii au fost închiși toată noaptea, secrețiile se acumulează în timpul somnului și pot împiedica deschiderea ochilor. Acestea pot fi îndepărtate prin spălarea ușoară a zonei cu apă călduță. Umflarea pleoapelor poate fi mai proeminentă dimineața și ar trebui să se îmbunătățească pe parcursul zilei.

Conjunctivita  infecțioasă este extrem de contagioasă, de aceea spălarea foarte bine a mâinilor este necesară. Împărțirea obiectelor, cum ar fi prosoape, medicamente pentru ochi, cu o persoană care are conjunctivită, de asemenea, poate răspândi infecția.

Nu utiliza picături oculae cu antibiotic prescrise pentru altcineva sau pentru o infecție anterioară. Este posibil ca aceste medicamente să fi fost contaminate sau pot fi inadecvate pentru infecția curentă pe care o ai. 

Conjunctivita alergică afectează ambii ochi și este cauzată de răspunsul organismului la o substanță care provoacă alergii, cum ar fi polenul sau părul animalelor de companie. Printre simptomele conjunctivitei alergice se numără includ mâncărimi, roșeață și umflarea ochilor. Copilul tău poate avea, de asemenea, strănut și secreție nazală apoasă. Majoritatea conjunctivitei alergice pot fi controlate cu ajutorul unor picături recomandate de medicul oftalmolog.

Pe www.health-shop.com găsiți soluții complete pentru sănătate, atent selecționate de Experți  pentru voi, în baza unui proces amplu de analiză a originii și calității ingredientelor, formulelor și tehnologiilor folosite.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Ear infection (middle ear)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616
Centers for Disease Control and Prevention - Ear Infection
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/ear-infection.html
Centers for Disease Control and Prevention - Conjunctivitis (Pink Eye)
https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/diagnosis.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0