Veruca plantară sau negi în talpă: cum se manifestă și ce tratament există

Verucile plantare se mai numesc și negi plantari (în talpă) și se prezintă sub forma unor excrescențe, cu aspect granulat, maroniu închis, care apar, de obicei, pe călcâi sau talpă (partea pe care călcăm), zonele care resimt cea mai mare presiune. Această presiune poate determina, de altfel, ca verucile plantare chiar să crească spre interior, într-un strat mai dur de piele (calus). 

Cauzele negilor plantari sunt infecția cu papilomavirusul uman (HPV). Virusul "intră în talpă" prin leziuni mici ale suprafeței plantare.

Cele mai multe veruci plantare nu sunt grave și poți avea surpriza ca unii medici să nici nu recomande un tratament, mai ales la copii și la tineri. Însă, negii plantari  pot provoca disconfort sau durere la mers ori când persoana practică un sport. În cazul în care tratamentele de auto-îngrijire pentru aceste condiloame plantare nu funcționează, ar trebui evaluate împreună cu medicul dermatolog posibilitățile terapeutice.

Trebuie, însă, să mergi la medic dacă ai diabet zaharat și / sau un sistem imunitar slăbit din cauza medicamentelor imunosupresante, dacă ai HIV / SIDA sau alte tulburări ale sistemului imunitar.

Recomandările experților DOC.ro

Se cunosc mai mult de 100 de tipuri (tulpini) de HPV, iar cel care determină veruca plantară nu trebuie confundat cu tulpinile care determină cancerul de col uterin, de exemplu, sau papiloamele genitale (numite și negi genitali).

Cauze și diagnosticare veruca plantară

Nu toate persoanele care vin în contact cu tulpinile de HPV specifice verucilor plantare fac afecțiunea, deși în familie există un oarecare risc de contagiozitate, însă nu obligatoriu, întrucât tulpinile HPV care cauzează apariția verucilor plantare nu sunt foarte contagioase.
Însă virusul HPV prosperă în medii calde, umede și se poate contacta prin mersul desculț în jurul piscinei, în dușuri sau vestiare. 

Virusul papiloma uman trebuie să aibă un punct de intrare în pielea piciorului, iar aceste puncte sunt, de obicei:

  • fisuri în pielea uscată, în călcâi
  • tăieturi, răni sau zgârieturi
  • pielea care a devenit mai fragilă sau mai sensibilă, din cauza unei șederi prea lungi în apa cu clor a piscinei.

Oricine poate dezvolta veruci plantare, dar acest tip de negi are o probabilitate mai mare să afecteze: 

  • Copiii și adolescenții
  • Persoanele cu un sistem imunitar slăbit
  • Persoanele care au mai avut veruci plantare 
  • Oamenii care merg în picioarele goale în dușuri publice, bazine de înot.

Atunci când negii plantari cauzează durere, ei pot modifica mersul normal sau postura normală și mulți oameni nu își dau seama de acest lucru. În cele din urmă, această schimbare în modul în care persoana stă (postura), merge sau aleargă poate provoca dureri musculare sau dureri articulare, deci complicații indirecte. Medicul poate diagnostica o verucă plantară prin examinarea leziunii sau înlăturarea unei mici secțiuni a leziunii și prin biopsiere.

 

 

Tratamentul pentru veruca plantară

Cele mai multe veruci plantare dispar fără tratament, deși procesul poate dura un an sau doi. De asemenea, medicii pot recomanda aceste tratamente:

Peelingul cu acid salicilic

Peelingul cu acid salicilic acționează prin îndepărtarea straturilor verucii, încetul cu încetul, și poate stimula capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva negilor. Medicul vă va sugera anumite produse și plasturi, iar procedura de peeling este urmată de vizite periodice la medic, pentru monitorizare. Studiile arată că acidul salicilic este mai eficient atunci când este combinat cu tehnici de crioterapie. 

Crioterapia 

Medicul poate utiliza tehnici de congelare instantanee a verucii (crioterapie), prin aplicarea de azot lichid, fie cu un spray sau cu un tampon de bumbac. Medicul anesteziază zona în primul rând, deoarece procedura poate fi dureroasă când se aplică azotul lichid. Produsul chimic determină un blister în jurul verucii, iar țesutul mort se desprinde într-o săptămână. Se impun tratamente repetate la fiecare trei sau patru săptămâni, până când negii dispar.

În cazul în care acidul salicilic și tehnica de congelare nu funcționează, medicul poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele tratamente:

Alți acizi

Medicul va curăța cu bisturiul suprafața negilor și va aplica acidul bicloracetic sau tricloracetic, cu un bețișor de lemn. Efectele secundare includ arsuri și înțepături. Între vizite, se recomandă aplicarea de acid salicilic.

Imunoterapia

Această metodă utilizează medicamente sau soluții pentru a stimula sistemul imunitar pentru a lupta împotriva verucilor virale, cum ar fi inosina acedoben dimepranol

Intervenția chirurgicală minoră folosind un ac electric (electrodesicarea)

Această procedură poate fi dureroasă și se face sub anestezie. Deoarece metoda poate provoca cicatrici și leziunea se vindecă greu, ea nu este de obicei utilizată pentru tratarea negilor plantari.

Tratamentul cu laser

Tratamentul Pulsed-dye cu laser închis cauterizează vasele de sânge mici, țesutul infectat se distruge și negul cade. Dovezile pentru eficacitatea acestei metode sunt limitate, mai ales că tratamentul poate provoca durere și cicatrici.

Mulți oameni apelează direct la farmacist pentru tratarea condiloamelor plantare folosind pe termen lung plasturi cu acid salicilic, sprayuri de crioterapie, benzi adezive de argint, aplicate timp de o săptămână, etc. 

Multe dintre aceste proceduri necesită înmuierea verucii în apă, îndepărtarea ușoară a țesutului mort, cu piatra ponce. Rezultatele studiilor sunt discutabile cu privire la eficacitatea terapiilor efectuate acasă, nu există dovezi care arată că funcționează mai bine decât acidul salicilic și crioterapia.

Alte tratamente populare ar fi:

  • Terapia cu Zinc - este disponibilă fie ca unguent cu zinc, aplicat direct pe veruca plantară, fie se recomandă administrarea de pastile cu zinc. Forma orală poate fi eficace la persoanele cu deficiență de zinc. 
  • Nitrat de argint. Acesta este disponibil sub formă de soluție sau unguent local.
  • Terapia cu Fum. Unii oameni apelează la medicina populară, care presupune expunerea verucii într-o "cutie de fum" rezultat din arderea frunzelor unui tip de plop, numit Populus euphratica. Rezultatele și procedura în sine sunt discutabile.

Când să mergi la medic

Este bine să mergi la cabinetul medicului dermatolog dacă leziunea sau veruca plantară de pe picior:

  • sângerează, este dureroasă sau și-a modificat aspectul ori culoarea
  • ai încercat să tratezi veruca plantară, dar aceasta persistă, se multiplică sau reapare
  • disconfortul provocat de verucile plantare îți afectează activitățile de zi cu zi
  • ai diabet zaharat și terminațiile nervoase de la nivelul tălpilor și picioarelor sunt afectate
  • ai sistemul imunitar slăbit, din cauza unor medicamente sau din cauza altor boli
  • nu ești sigur(ă) dacă leziunea este o verucă plantară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Warts and verrucas” - https://www.nhs.uk/conditions/warts-and-verrucas/
“Wart” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431047/
“Plantar Wart” - https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/plantar-wart


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 4