Ce rol au testele serologice validate de CDC în pandemia COVID-19?

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din Statele Unite ale Americii, a dezvoltat teste serologice care ar putea oferi oficialilor din domeniul sănătății publice informații cruciale despre modul în care noul coronavirus s-a răspândit în Statele Unite ale Americii, chiar și în cazurile ușoare sau asimptomatice.

Testele serologice validate de CDC sunt diferite de cele utilizate pentru diagnosticarea infecției active. Acestea ar permite cercetătorilor să testeze sângele persoanelor care nu au fost diagnosticate cu COVID-19 în comunitățile în care noul coronavirus s-a răspândit. Acestea ar fi concepute pentru a determina dacă la fel cum se întâmplă și în cazul altor virusuri și SARS-CoV-2 conferă imunitate, odată ce populația s-a infectat și a eliminat virusul din organism.

Aceste teste serologice i-ar ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre răspândirea virusului. De asemenea, ar oferi o imagine mai exactă asupra așa-numitului raport de mortalitate a infecției, adică a procentului de cazuri care sunt letale. Acestă cifră se obține împărțind numărul de decese la numărul de cazuri. De aceea, dacă nu sunt înregistrate mii de cazuri, este posibil ca boala să pară mai letală decât este de fapt, atrag atenția specialiștii.

Cercetătorii din China și Singapore au dezvoltat și ei teste serologice și au inițiat aceste tipuri de studii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Ba mai mult, OMS a invitat toate țările cu bolnavi diagnosticați cu COVID-19 să efectueze acest tip de studii epidemiologice. 

De ce este important testul serologic al CDC?

Un test serologic are ca rol identificarea anticorpilor, adică proteinele ​​specifice care se formează ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2. Anticorpii sunt detectați în sângele persoanelor testate după infecție. Rezultatele testelor serologice sunt deosebit de importante pentru detectarea infecțiilor anterioare la persoanele care s-au confruntat cu puține simptome sau care au fost asimptomatice. Dacă anticorpii oferă într-adevăr imunitate, oamenii de știință încearcă să afle și cât poate dura o protecție împotriva SARS-CoV-2. 

Testul serologic al CDC a fost validat în scop de cercetare, pentru a estima procentul populației din SUA infectat cu noul coronavirus. Testul CDC nu este conceput pentru a testa persoanele care doresc să știe dacă au fost anterior infectate cu SARS-CoV-2. Testarea serologică validată de CDC diferă de identificarea anticorpilor (imunoglobulinelor) de tip IgM și IgG produși de sistemul imun al persoanei infectate împotriva virusului infectant, testare disponibilă la cerere, în diferite clinici sau spitale de la noi din țară. 

Despre testul serologic al CDC

Testul serologic al CDC se bazează pe metoda ELISA, pentru a detecta anticorpii SARS-CoV-2 în componentele serice sau plasmatice ale sângelui. Dacă se găsesc anticorpi, asta înseamnă că a existat o infecție anterioară. 

Anticorpii sunt proteine care pot combate infecțiile. Cercetările care utilizează testarea serologiei se numesc sondaje de seroprevalență. Sondajele de seroprevalență pe care CDC le desfășoară includ sondaje geografice la scară largă, studii la nivel de comunitate și anchete la scară mai mică pe populații specifice pentru a afla mai multe despre COVID-19.

De altfel, prin utilizarea sondajelor de seroprevalență, specialiștii pot afla numărul total de persoane care au fost infectate, pot estima cât la sută din populație nu a fost încă infectată și pot urmări modul în care infecția cu SARS-CoV-2 progresează în timp. Sondajele de seroprevalență pot viza, de asemenea, factorii de risc pentru COVID-19, cum ar fi vârsta, locația sau starea de sănătate ale unei persoane. În cele din urmă, unele tipuri de sondaje de seroprevalență pot determina cât „rezistă” anticorpii în  organism în urma infecției.

Oficialii CDC spun și că testul serologic a fost conceput și pentru a minimiza reactivitatea încrucișată la anticorpii generați de alte coronavirusuri comune care provoacă boli mai puțin severe, precum răcelile. 

Testul serologic al CDC are o specificitate de peste 99% și o sensibilitate de 96% pe baza evaluărilor inițiale. Acesta poate fi utilizat pentru a identifica infecția cu SARS-CoV-2 la persoanele care au fost infectate cu cel puțin 1 până la 3 săptămâni anterior.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention, USA - Serology Testing for COVID-19 at CDC
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/serology-testing.html
Centers for Disease Control and Prevention, USA  - COVID-19 Serology Surveillance Strategy
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/covid-data/serology-surveillance/index.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0