Cât de des trebuie să schimbi așternuturile ca să te ferești de bolile de piele

Lenjeria de pat trebuie schimbată săptămânal și aerisită zilnic, spun specialiștii. Astfel vom evita alergii, dermatite de contact și eczeme.

Ce se întâmplă dacă nu speli cearșafurile în mod regulat?

În medie, majoritatea experților recomandă spălarea săptămânală a așternuturilor (se pot spăla și la două săptămâni doar în cazul în care nu dormi în pat în fiecare noapte). Dacă nu îți speli cearșafurile în mod regulat, te poți expune la ciuperci, bacterii, polen, alergeni, acarieni și păr de animale, care se găsesc în mod obișnuit pe cearșafuri și alte așternuturi. Totodată te expui și la alte secreții corporale, transpirație, care apar pe așternuturi.

Aceste lucru nu te vor face neapărat să te îmbolnăvești. Dar pot declanșa eczeme la persoanele predispuse sau pot provoca dermatita de contact. La persoanele cu astm și alergii se pot declanșa sau agrava simptomele dormind pe cearșafurile murdare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dar chiar și dacă nu faci parte din aceste grupuri, este posibil să te confrunți cu un nas înfundat și strănut după o noapte de somn, dacă așternuturile tale nu sunt curate. De asemenea, poți transmite și contracta infecții prin lenjeria murdară, conform rezultatele unui studiu din 2017 1.

Cum trebuie spălate așternuturile

Este recomandat să speli cearceafurile și alte așternuturi în apă caldă. Citește instrucțiunile de îngrijire de pe etichetă și spală așternuturile la cea mai mare setare recomandată. Este de preferat să alegi 60 de grade.Cu cât apa este mai caldă, cu atât se elimină mai multe bacterii și alergeni, stafilococii și virusuri. Nu spăla lenjeria de pat cu cea intimă sau cu prosoapele de bucătărie, există riscul să se contamineze mai ușor cu Salmonella sau E. Coli. Se recomandă călcarea așternuturilor după spălare.

În cazul cearșafurilor, acestea trebuie spălate o dată pe săptămână, iar feţele de pernă trebuie schimbate mai des, cel puţin de două ori pe săptămână şi călcate la temperaturi înalte pentru a le steriliza. Este recomandat să alegi aşternuturi din materiale naturale, precum bumbacul sau mătasea, chiar dacă sunt mai costisitoare.

Ar trebui să speli așternuturile mai des dacă:

  • ai alergii sau astm și ești sensibil la praf;
  • ai o infecție sau leziune care intră în contact cu cearșafurile sau pernele pe care le folosești;
  • transpiri excesiv;
  • animalul tău de companie doarme în patul tău;
  • mănânci în pat;
  • te duci la culcare fără să faci duș;

Cum să menții așternuturile curate între spălări

Poți menține așternuturile curate între spălări dacă ții cont de următoarele:

  • să faci duș înainte de culcare;
  • să eviți reprizele scurte de somn după ce ai venit de la sală și ești transpirat;
  • să îți îndepărtezi machiajul înainte de somn;
  • să eviți să folosești cremele, loțiunile sau uleiurile chiar înainte de culcare;
  • să-ți ții animelele de companie departe de cearșafuri;
  • să îndepărtezi murdăria de pe picioare sau șosete înainte să te urci în pat. 

În cazul pernelor și pilotelor

Alte așternuturi, cum ar fi păturile, trebuie spălate la două săptâmâni. Pernele şi pilotele pot conţine şi 20.000 de acarieni, fungi şi bacterii. Ele trebuie spălate cel puţin o dată pe an, de preferat la o curăţătorie ecologică, nu în maşina de spălat. 

Un studiu din 2005 2 care a evaluat contaminarea fungică a așternuturilor a constatat că pernele, în special cele sintetice, sunt o sursă primară de ciuperci. Pernele testate au fost cuprinse între 1,5 și 20 de ani. Pernele ar trebuie înlocuite o dată la doi. Utilizarea unui protecții de perne poate ajuta la menținerea prafului și a bacteriilor la minimum. Pilota poate fi folosită de la 5 până la 8 ani atunci când este utilizată cu o protecție și este curățată chimic regulat.

Salteaua este bine să fie aspirată o dată pe săptămână şi curăţată cu un spray special. De altfel, trebuie învelită cu o husă, care o protejează de bacterii și îi prelungește durata de viață. Salteaua trebuie schimbată o dată la cel mult zece ani.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul  „Transmission of dry surface biofilm (DSB) by and through cotton bed sheets”, Nov.2017, autori Durdana Chowdhury (Dr), Shamaila Tahir (Dr), Mark legge, Honghua Hu (Dr), Khalid Aljohani, Tania Prvan (Dr) , Karen Vickery (Dr)
2 Studiul „Fungal contamination of bedding”, Ashley A. Woodcock, N. Steel, C.B. Moore, S.J.Howard, A. Custovic, D.W.Denning, nov.2005
https://www.healthline.com/health/how-often-should-you-change-your-sheets#takeaway
https://www.sleepadvisor.org/how-often-should-you-wash-your-sheets/
https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Nouvelles/Fiche.aspx?doc=quelle-frequence-devriez-vous-changer-votre-linge-lit

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0