Care sunt locurile de muncă care afectează cel mai mult sănătatea inimii femeilor? [studiu]

În funcție de specificul activității și de nivelul de stres implicat, locul de muncă poate afecta atât sănătatea bărbaților, cât și pe cea a femeilor, indiferent de vârstă. Femeile care lucrează în anumite domenii, însă, au un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare.

Multe persoane suferă de probleme ale inimii și vaselor de sânge, în special vârstnicii. Deși cercetările de până acum au arătat că fumatul, o alimentație nesănătoasă și lipsa de exercițiu fizic sunt factori care cresc riscul cardiovascular, există și alte cauze ale creșterii acestuia. De exemplu, locul de muncă este unul dintre factorii insuficient cercetați. Studii recente au arătat că jobul unei persoane poate fi corelat cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă și alte probleme cardiovasculare.

Sănătatea inimii femeilor, afectată chiar de munca în domeniul sănătății

Unul dintre aceste studii, efectuat în Japonia, a arătat că persoanele aflate în funcții de conducere, indiferent de domeniul de activitate, se confruntă cu un risc cardiovascular mare1 .E nevoie, însă, de cercetări mai ample, deoarece încă nu este în întregime clar cum factorii de risc ocupaționali ajung să dăuneze inimii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În ceea ce privește riscul cardiovascular al femeilor, o prezentare a Asociației Americane a Inimii indică faptul că anumite joburi pot fi legate de o afectare a sănătății inimii acestora. În studiu au fost implicate mai mult de 65.000 de femei în jurul vârstei de 63 de ani, care au trecut deja prin menopauză. Ca parte a cercetării, participantele au fost clasificate în funcție de stilul de viață (fumat, activitate fizică, dietă, greutate) și de diverși factori de risc (colesterol, tensiune arterială, glicemie). De asemenea, au fost luate în calcul cele mai frecvente 20 de locuri de muncă dintre cele enumerate de femeile incluse în studiu.

S-a constatat că aproape 13% dintre participantele la studiu aveau o sănătate cardiovasculară precară. În plus, s-a observat că, pentru aceste persoane, locul de muncă a contat în ceea ce privește sănătatea inimii. Mai precis, femeile care au lucrat în asistență socială erau cu 36% mai predispuse la probleme cardiovasculare decât cele care avuseseră alte ocupații. De asemenea, cele care fuseseră casiere în diverse magazine aveau un risc cardiovascular cu 33% mai mare decât al femeilor care lucraseră pe alte posturi. Și asistentele medicale, infirmierele și cele care fuseseră medici psihiatri aveau o probabilitate cu 16% mai crescută decât a altora de a dezvolta boli de inimă.

La polul opus, femeile care lucraseră ca agente imobiliare sau de vânzări aveau un risc cardiovascular cu 24% mai mic decât al celor care avuseseră alte ocupații, iar secretarele și recepționerele un risc cu 11% mai mic.

Aceste rezultate au rămas valabile și după ce s-au corelat cu detalii despre rasă, educație și statutul civil al participantelor. Cercetătorii consideră că rezultatele studiului le pot fi utile medicilor, care ar putea lua în considerare și locul de muncă al pacienților atunci când le calculează riscul cardiovascular.

Cum se poate scădea riscul cardiovascular

Renunță la fumat. Fumătorii au un risc cardiovascular de două ori mai mare decât al nefumătorilor. În plus, în cazul unui atac de cord, probabilitatea unui deces este mai mare decât în cazul unei persoane care nu fumează.

Ține-ți colesterolul sub control. Ești la risc să dezvolți boli de inimă dacă ai un colesterol total mai mare de 200 mg/dl, dacă ai colesterolul bun (HDL) sub 40 și pe cel rău (LDL) peste 160, iar trigliceridele peste 150. În locul unei diete bogate în grăsimi saturate și zaharuri, preferă o alimentație bazată pe fibre.

Ai grijă la valorile tensiunii arteriale. Principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare este hipertensiunea. Consumă mai multe legume și fructe, evită excesul de sare și, dacă medicul îți recomandă tratament cu antihipertensive, ia-l cu rigurozitate.

Introdu mișcarea în rutina zilnică. Persoanele active își scad riscul cardiovascular și au și alte beneficii pentru sănătate, printre care păstrarea unei greutăți armonioase.

Stabilește-ți o alimentație sănătoasă pentru inimă. Pentru o inimă cât mai sănătoasă, e bine să eviți grăsimile și dulciurile, să consumi cât mai puțină sare și carne. Pune accentul pe legume, leguminoase, fructe, nuci, pâine integrală și cărnuri slabe (pește, pui fără piele).

Învață să gestionezi stresul. E normal să te enervezi din când în când, însă când supărările și grijile te copleșesc, e deja o problemă. Găsește zilnic câteva minute doar pentru tine, în care să te relaxezi și să te gândești la lucruri frumoase.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 
1 Studiul „Occupational Class and Risk of Cardiovascular Disease Incidence in Japan: Nationwide, Multicenter, Hospital‐Based Case‐Control Study”, publicat în Journal of the American Heart Association, autori Soichiro Kato, Yongjoo Kim, Takumi Takeuchi, Yuzuru Sato, Yasuki Kobayashi și Ichiro Kawachi
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326987.php?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_country=RO&utm_hcp=no&utm_campaign=MNT%20Daily%20News%202019-11-13&utm_term=MNT%20Daily%20News#1
https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-risk-factors#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0