Când sunt recomandate șervețelele oftalmice

Ochii au propriul sistem de protecție alcătuit din pleoape și gene, însă acest sistem nu este infailibil: diferite particule lichide sau solide pot pătrunde în ochi și rămâne acolo până când sunt eliminate.

În acest context, șervețelele oftalmice îndepărtează praful și impuritățile fără să agreseze țesuturile, ochii fiind astfel purificați și hidratați. De asemenea, în cazul în care ochii produc mucus ca răspuns la o infecție (de exemplu, dacă ai conjunctivită), șervețelele oftalmice pot fi folosite pentru curățarea acestora, pentru a pregăti ochiii pentru tratamentul indicat de medic. Șervețelele oftalmice sunt fabricate din viscoză și îmbibate cu ingrediente hidratante, calmante și cu acțiune antiinflamatorie.

Dacă ești răcit sau suferi de alergii și lăcrimezi des, mucusul din ochi se poate usca într-o peliculă incomodă. Pentru a îndepărta pelicula, poți folosi șervețelele oftalmice sau poți pune o compresă caldă și umedă pe ochiul închis. Așteaptă câteva minute până când pelicula se înmoaie și poate fi îndepărtată. Apoi, folosește un șervețel uscat sau un disc de bumbac pentru a usca ochiul, fără să aplici presiune. 

Ce să faci dacă ți-a intrat ceva în ochi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Modul în care trebuie curățat ochiul depinde de ceea ce a intrat în el. Dacă un lichid chimic, cum ar fi un produs de curățare a gospodăriei, te stropește în ochi, primul pas trebuie să fie verificarea etichetei pentru instrucțiunile de siguranță. De obicei, se cere clătirea ochiului cu apă caldă. Dacă nu este disponibilă nici o etichetă, spală imediat ochiul cu apă timp de aproximativ 15 minute. Apoi, solicită neapărat ajutor medical. 

Dacă în ochi se poate observa o particulă de nisip, o musculiță sau altă substanță minusculă care se plimbă pe marginea ochiului, poți încerca să o îndepărtezi cu un tifon curat. În primul rând, asigură-te că mâinile tale sunt curate, spălându-le bine cu săpun și apă caldă. Apoi, dacă porți lentile de contact, îndepărtează-le. Spală ochiul sau ochii, timp de până la 15 minute cu apă caldă, oprindu-te la fiecare câteva minute, pentru a vedea dacă ochiul a fost complet curățat. Există mai multe modalități de a face acest lucru:

  • Stai în duș și lasă apa caldă (nu fierbinte) să îți cadă pe frunte și în ochi, fără presiune prea mare. Nu înclina capul înapoi și încearcă să menții ochii deschiși pentru mai mult timp, pentru a avea șansa de a se curăța bine.
  • Apleacă-te peste chiuvetă și pornește robinetul. Plasează zona ochilor sub apa care curge în timp ce înclini capul în lateral, astfel încât apa caldă să curgă direct în ochi.
  • Apleacă-te peste chiuvetă. Folosește un pahar cu apă caldă pentru a-ți turna ușor în ochi, cu capul înclinat într-o parte (nu sta cu capul pe spate).
  • Umple un lighean cu apă curată și scufundă-ți fața în apă în timp ce clipești.
  • Dacă ajuți un copil să-și scoată ceva din ochi, ține-i ușor pleoapa în timp ce apa îi curge pe ochi. E important să îți păstrezi calmul, astfel încât și copilul să rămână calm.

Ce să NU faci dacă ți-a intrat ceva în ochi

Primul tău instinct poate fi să freci sau să apeși pe ochi. Acest lucru nu face decât să înrăutățească situația, împingând particula de colo-colo. Particulele intrate în ochi pot zgâria țesutul limpede care acoperă și protejează irisul ochiului, numit cornee. Acest lucru poate provoca o abraziune corneeană. Abraziunile corneene nu sunt de obicei grave, dar pot fi dureroase. Dacă unui copil i-a intrat ceva în ochi, asigură-te că nu-și duce mâinile la ochi pentru a-i freca. 

Când trebuie să apelezi la medic

Dacă nu poți elimina iritantul, cel mai probabil vei avea nevoie de ajutor medical pentru a-l scoate. Dacă, după înroșire, ai și alte simptome, cum ar fi durere, roșeață puternică sau vedere anormală, trebuie să soliciți imediat asistență medicală. Dacă un solvent chimic a intrat în ochi, mergi la medic, chiar și după ce ai reușit să cureți ochiul. Când mergi la medic, du-i și recipientul cu lichidul care ți-a sărit în ochi sau o poză cu eticheta pe care sunt trecute ingredientele din soluție.

Dacă un obiect străin, cum ar fi o bucată de sticlă sau de metal, îți intră în ochi, mergi la cea mai apropiată cameră de urgență sau sună la numărul de urgență 112. Nu încerca să înlături singur particula respectivă.

Majoritatea iritanților care intră în ochi pot fi îndepărtați cu ușurință prin lăcrimare, dar, dacă aceștia nu pot fi îndepărtați în acest mod sau cu ajutorul apei, e indicat să soliciți asistență medicală.

Cum îți ferești ochii de leziuni

Atât la serviciu, dacă ai un job de așa natură, cât și acasă, e bine să îți protejezi mereu ochii. Folosește ochelari de protecție atunci când faci activități precum curățarea jgheaburilor, cosirea gazonului sau curățarea unor spații cu substanțe chimice puternice. Produsele de curățenie chimice trebuie plasate într-o zonă sigură, precum sub chiuvetă sau într-un dulap. Asigură-te că zona este suficient ventilată pentru a preveni acumularea toxică și asigură-te că toate capacele sunt bine închise. 

Când deschizi capacul unui astfel de produs, ține-l departe de ochi, la fel și când pulverizezi. Păstrează vopseaua, pesticidele, benzina și îngrășămintele depozitate corespunzător într-o zonă sigură, precum un garaj. Unelte precum măturile și mașinile de tuns iarba trebuie păstrate curate și în bune condiții, pentru a exista în ele mai puține particule care ar putea să îți sară în ochi.

Când te angajezi în activități recreative care implică obiecte care sunt aruncate în zbor, precum bile sau discuri, pune-ți ochelari de protecție și cască. Foarte multe dintre leziunile ochilor apar în timpul jocurilor sportive sau al activităților de agrement fizic. Dacă ai de-a face cu substanțe chimice ori potențiali agenți patogeni (cum ar fi în apa din piscină), curăță-ți ochii cu un șervețel oftalmic când ieși din apă. 

Asigură-te că recipientele cu substanțe chimice periculoase nu sunt lăsate la îndemâna copiilor, deoarece, mai ales cei foarte mici, tind să apuce și să se joace cu orice. Dacă nu ai unde să depozitezi aceste recipiente decât într-un dulap jos, la care copilul ajunge, încuie bine dulapul sau închide-l în așa fel încât cel mic să nu-l poată deschide.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Optometric Association - Protecting Your Eyes at Work
https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision
Mayo Clinic - Foreign object in the eye: First aid
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid/basics/art-20056645

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0