Cancerul pulmonar metastatic – cum apare si cum poate fi gestionat diagnosticul

Cancerul pulmonar metastatic apare atunci cand celulele de la nivelul unei tumori pulmonare se desprind si incep sa migreze catre alta parte din organism, prin intermediul sangelui sau al sistemului limfatic.

Cancerul la plamani poate fi deja metastatic in momentul diagnosticarii, sau se poate metastazia in urma tratamentului. Pentru ca simptomele nu apar, in general, atunci cand cancerul la plamani se afla in stadiu initial, adesea acest tip de cancer se metastaziaza inainte de a fi diagnosticat.

Chiar daca celulele canceroase care migreaza de la nivelul plamanilor formeaza o noua tumoare la nivelul altor organe, acesta este denumit tot cancer pulmonar, dupa partea din organism unde a debutat cancerul.

Cele mai comune locuri in care migreaza celulele bolnave in cancerul pulmonar sunt: celalalt plamani, glandele suprarenale, oase, creier sau ficat.

Cancerul metastaziat nu trebuie sa fie confundat cu al doilea cancer primar. Al doilea cancer primar este cel care apare dupa vindecarea unui cancer primar, insa in alta zona din organism. Cazurile de al doilea cancer primar sunt extrem de rare.

Simptome cancer metastatic

Nu intotdeauna cancerul metastatic cauzeaza simptome, insa atunci cand o face, acestea pot fi confundate cu usurinta cu simptomele altor afectiuni. Iata care sunt simptomele cancerului metastatic:

  • Tuse persistenta
  • Tuse cu sange/ flegma
  • Durere in piept
  • Respiratie accelerata
  • Respiratie suieratoare
  • Slabiciune
  • Scadere rapida in greutate

Cum se metastaziaza cancerul pulmonar

Pentru ca celulele canceroase sa se metastazieze, acestea trebuie sa treaca printr-o serie de schimbari. In primul rand, celulele se desprind de tumoarea de la nivelul plamanilor. Apoi, acestea gasesc o modalitate de a patrunde in sange ori de a ajunge la nivelul sistemului limfatic. Imediat dupa ce reusesc acest lucru, celulele incep calatoria catre alt organ.

Diagnosticare cancer pulmonar metastatic

Diagnosticul este confirmat dupa ce se fac o serie de analize si teste precum:

  • Radiografii
  • Tomografie computerizata (CT)
  • Biopsie la nivelul plamanilor
  • Bronhoscopie

Cancerul metastatic este asociat intotdeauna cu celulele cancerului primar, nu cu organele la care s-au raspandit celulele.

 

 

Tratament cancer pulmonar metastatic

Scopul tratamentului pentru cancerul la plamani metastaziat este acela de a impiedica cresterea tumorilor, precum si de a ameliora simptomele. Tratamentul este ales de medic in functie de varsta pacientului, de starea de sanatate si istoricul medical al acestuia, de natura tumorii primare, de localizarea tumorilor, de dimensiunile tumorilor precum si de numarul acestora.

Chimioterapia este adesea folosita pentru tratarea cancerului pulmonar metastatic, insa si interventia chirurgicala este uneori folosita pentru indepartarea unor tumori.

Alte tratamente folosite in caz de cancer la plamani metastatic sunt:

  • Radioterapia
  • Terapia cu laser

Speranta de viata in caz de cancer la plamani metastatic

Cancerul metastatic nu poate fi vindecat, insa tratamentul poate prelungi viata pacientului si poate imbunatati totodata calitatea vietii, ameliorand simptomele resimtite.

De pilda, in cazul cancerului pulmonar cu celule non-mici metastatic, speranta de viata pe 5 ani este de 1-2%. Durata medie de supravietuire este de 8 luni.

Sprijinul familiei, terapia cognitiv comportamentala si alte terapii complementare pot ajuta pacientul sa se simta mai bine in ultima parte a vietii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0