Autoizolarea și efectele sale asupra sănătății pielii

Distanțarea socială ne afectează pe multe planuri ale vieții și chiar are consecințe asupra sănătății pielii. Acest lucru este cauzat de factori diverși, cum ar fi aerul din casă - care poate fi, adesea, mai uscat față de cel de afară - acarienii din praful de pe suprafețe și stresul.

În ceea ce privește aerul, acesta poate fi mai uscat, în principal, din cauza utilizării aerului condiționat, a dispozitivelor termice de încălzire (aeroterme) sau calorifere. Aerul uscat duce la deshidratarea pielii, care, la rândul său, poate favoriza apariția eczemelor sau a iritațiilor cutanate, ce se pot înrăutăți atunci când petreci foarte mult timp în casă. 

În plus, în contextul pandemiei actuale, spălatul și dezinfectatul mâinilor, cu un produs precum Guard X, este mult mai frecvent ca de obicei, ceea ce sensibilizează pielea, prin dezechilibrarea barierei naturale a acesteia și, astfel, se creează un mediu prielnic pentru eczeme și dermatite iritative. Un alt aspect demn de luat în calcul este faptul că, în mod paradoxal, avem o tendință mai mare de a ne atinge fața în această perioadă. Lipsa machiajului pe ten, care te oprește în mod normal să-ți atingi fața, împreună cu stresul impus de condițiile autoizolării, se pot reflecta în frecvența cu care atingi anumite zone de pe ten, precum ochii, fruntea și bărbia. 

Stresul afectează sănătatea pielii în mai multe feluri. Legătura dintre piele și psihic este mai strânsă decât îți imaginezi și pornește de la originea embriologică pe care o au în comun. Astfel, pielea este primul scut în fața factorilor de mediu, care protejează corpul și mintea de receptorii externi nocivi. În acest sens, pielea cuprinde mecanisme de autoreglare produse de axa hipotalamo-hipofizară, care este suportul de susținere al sistemului nervos. 

Prin urmare, nu este surprinzător că, atunci când stresul induce activarea axei hipotalamo-hipofizară, sunt produși și eliberați hormonii de stres, acest proces având un impact profund asupra pielii. 
Felul în care pielea face față stresului diferă de la o persoană la alta, însă mecanismul comun se caracterizează prin dereglarea procesului de regenerare celulară și activarea anormală a sistemului imunitar, ceea ce duce la procese inflamatorii cronice, care se manifestă prin erupții acneice, exces de sebum, iritație sau uscăciune a pielii. 

Fiecare dintre noi are propriul mecanism de autoapărare în fața stresului. Poate fi vorba de obiceiuri productive și sănătoase, precum meditație, sport sau antrenarea în activități plăcute (hobby-uri), dar, în aceeași măsură, unele persoane apelează la consumul în exces de alimente foarte gustoase, adesea bogate în zahăr și/sau grăsimi, consum excesiv de alcool, somn prelungit sau, chiar, letargie.

Toate acestea pot influența sănătatea pielii, pentru că orice dereglare metabolică trimite un semnal către sistemul imunitar, care reacționează prin declanșarea unui proces inflamator ce poate duce la consecințele enumerate mai sus. 

Cum îți îngrijești pielea pe durata distanțării sociale

Dieta echilibrată, exercițiul fizic regulat și somnul la ore fixe pot aduce îmbunătățiri vizibile în aspectul și sănătatea pielii, dar există și lucruri complementare pe care le poți face pentru a remedia problemele cutanate, dar și pentru a le preveni.

Folosește un gel de curățare blând, atât pentru ten, cât și pentru corp. Deși este important ca produsul de curățare să conțină surfactanți, adică agenți de curățare care elimină murdăria și bacteriile, poți opta pentru o variantă fără parfum. De asemenea, este recomandat să alegi un produs care conține și factori emolienți, precum glicerină sau pantenol. 

După baie sau duș, este foarte bine să aplici, pe pielea încă umedă, o cremă hidratantă pe întreaga suprafață a corpului. În acest fel, previi uscăciunea și descuamarea și protejezi bariera naturală a pielii.  

Chiar dacă stai în casă, nu sări peste rutina de îngrijire a pielii, dimineața și seara. Este posibil ca reacțiile neplăcute să apară tocmai pe fondul întreruperii rutinei de curățare, hidratare și tratament. Așadar, apelează din plin la produsele pe care le-ai folosi în mod normal și menține o rutină temeinică de îngrijire a pielii.

Radiațiile solare de tip UVA penetrează sticla, deci și ferestrele, și îți pot afecta pielea. Prin urmare, chiar dacă nu te mai expui razelor solare ca înainte, este indicat să continui să aplici o cremă cu protecție solară pe față și pe celelalte zone expuse, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii. În plus, dacă ai în rutină un ser pe bază de retinol, este esențial să aplici, în continuare, crema cu fotoprotecție, pentru că, altfel, riști să te iriți. 

Specialiștii atrag atenția că purtarea fardurilor de sub măști pot duce la efecte nedorite, precum iritații. De altfel, persoanele care au cuperoză, rozacee ar trebuie să aplice creme ușoare, hidratante, cu efect calmant. În plus, persoanele care poartă ochelari cu rame grele trebuie să știe că aceștia nu trebuie să fie în contact prea mult timp cu  zona mai dură de fixare a măștii de tip chirurgical, mai ales dacă au tenul sensibil, întrucât pot provoca microleziuni la nivelul pielii. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - How Sheltering in Place Could Be Throwing Your Skin Out of Balance
https://www.healthline.com/health-news/how-being-stuck-inside-affects-your-skin#Ways-to-care-for-your-skin-during-the-pandemic

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0