Artrita psoriazica si riscul crescut de fractura

Artrita psoriazica este o artropatie inflamatorie asociata psoriazisului. Un procent relativ scazut din pacientii cu psoriazis fac si afectare articulara. Debutul bolii este la persoane tinere, intre 20-40 ani, femeile si barbatii sunt afectati in proportii egale.

Debutul bolii este lent. In trei sferturi din cazuri, afectarea articulara apare la un pacient deja cunoscut cu psoriazis. Exista si cazuri in care afectarea articulara si afectarea cutanata coincide in timp in ceea ce priveste aparitia primelor semne ale bolii, dar in aceeasi masura exista si cazuri in care debutul articular al bolii precede afectarea cutanata si atunci diagnosticul de artropatie psoriazica este dificil.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Afectarea cutanata presupune portiuni de piele îngrosata, placa psoriazica este bine delimitata, rotund-ovalara, de dimensiuni variabile, rosie (eritematoasa), acoperita de scuame, albe-sidefii, usor detasabile. Se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, dar mai ales pe coate, genunchi, zona lombara si pielea capului. Si unghiile sunt afectate la un pacient cu psoriazis, ele devin ingrosate si isi modifica culoarea.

In ceea ce priveste afectarea articulara in cadrul artropatiei psoriazice, exista afectare a articulatiilor mici ale mainilor (gradul de prindere al articulatiilor interfalangiene distale este mai important decat cel al articulatiilor interfalangiene proximale) si afectare a articulatiilor mari, precum genunchiul. Afectarea coloanei vertebrale (spondilita) si a articulatiilor sacroiliace este mai frecvent intalnita la barbati, modificarile radiologice sunt mult mai importante decat simptomatologia pacientului.

Rezultatele unui studiu publicat in Annals of Rheumatic Disease  au aratat ca adultii cu psoriazis sever au un risc de doua ori mai mare decat populatia generala de a experimenta fracturi vertebrale. In plus, toti pacientii cu psoriazis si artrita psoriazica au un risc crescut pentru dezvoltarea oricarui tip de fractura.

Studii anterioare au sugerat o relatie între psoriazis si artrita psoriazica si osteoporoza / osteopenie, dar aceasta este una dintre primele studii pentru a evalua riscul de factura la pacientii cu aceste afectiuni.

Raportat la populatia de control, pacientii cu artrita psoriazica si psoriazis au avut o prevalenta crescuta a factorilor de risc pentru osteoporoza si fracturi, inclusiv diabetul zaharat, abuzul de alcool, fumatul, tratamentul cortizonic, tratamentul cu metotrexat si ciclosporina.

Cu toate acestea, chiar si dupa ajustarea pentru acesti factori de risc, pacientii cu psoriazis sever au avut un risc de doua ori mai mare de fracturi vertebrale comparativ cu pacientii din controlul grup. In plus, au avut un risc crescut pentru toate tipurile de fractura, inclusiv fractura de sold.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Psoriazisul si artropatia psoriazica se asociaza cu scaderea densitatii minerale osoase si pierderea de masa osoasa. Riscul crescut de fracturi asociate cu psoriazisul si artropatia psoriazica sugereaza ca acesti pacienti ar trebui sa fie informati despre posibila relatie intre afectiuni si sa fie investigati si tratati corespunzator pentru osteoporoza.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0