Anemia nu este de un singur fel - Iata cum se deosebesc cele mai frecvente anemii

Există circa 400 de forme diferite de anemie, fiecare cu propria cauză de declanșare, spune dr. Mihaela Andreescu, Medic Primar Hematologie Clinica. Dintre acestea, foarte puține tipuri de anemii au gene transmisibile ereditar. Prin urmare, specialistul spune că anemia nu se dobândește neapărat, iar în cele mai multe cazuri ea este, de fapt, "oglinda" unei alimentații necorespunzătoare. Însă trebuie să reţinem că nu doar deficitele minerale și vitaminice sunt implicate în apariția anemiilor.

Cel mai des, medicii hematologi întâlnesc la pacienții lor anemii cauzate de afecțiunile onco-hematologice. De regulă, anemiile sunt asociate cu afecțiunile măduvei osoase și au la bază mecanisme multiple și complexe de declanșare. Boli precum leucemia, mielodisplazia sau mielofibroza pot provoca anemii prin faptul că afectează producției de sânge în măduva osoasă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, exista trei tipuri majore de anemie, clasificate in functie de dimensiunea globulelor rosii din sange, numite si eritrocite.

1. Daca globulele rosii sunt mai mici decat in mod normal, se numesc anemii microcitare. Principalele cauze ale acestui tip sunt anemia prin deficienta de fier (nivel scazut al fierului) si talasemia (bolile mostenite care afecteaza hemoglobina).

 

 

2. Daca globulele rosii din sange au dimensiuni normale (dar numarul lor este scazut), atunci aceasta se numeste anemie normocitara, cum ar fi anemia care insoteste bolile cronice sau anemia legata de bolile renale.

3. Daca globulele rosii din sange sunt mai mari decat in mod normal, atunci aceasta se numeste anemie macrocitara. Cauzele majore ale acestui tip sunt anemia pernicioasa si anemia legata de alcoolism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In functie de cauze, exista o alta clasificare a anemiilor. Multe afectiuni medicale pot fi cauza anemiei.

Cele mai intalnite cauze ale anemiei includ urmatoarele:

  • Anemia aparuta de pe urma unei sangerari active: pierderea sangelui de pe urma sangerarilor menstruale abundente sau ranilor deschise poate cauza anemie. Ulcerele gastrointestinale sau cancerele, precum cancerul la colon pot afecta fluxul sangvin si pot cauza anemia.
  • Anemia prin carenta de fier - maduva osoasa are nevoie de fier pentru a produce globulele rosii din sange. Fierul joaca un rol important in structura corespunzatoare a moleculei de hemoglobina. Daca aportul de fier este limitat sau inadecvat din cauza alimentatiei sarace, drept rezultat poate sa se instaleze anemia. Aceasta este numita anemie prin carenta de fier. Totodata, anemia prin carenta de fier poate sa apara cand exista ulcer la stomac sau alte surse de sangerare cronica lenta (cancerul la colon, cancerul uterin, polipii intestinali, hemoroizii, etc.).
  • Anemia aparuta pe fondul bolilor cronice - orice boala cronica pe termen lung poate duce la anemie. Mecanismul exact al acestui proces este necunoscut, dar orice afectiune ce se intinde pe mai mult timp, cum ar fi o infectie cronica sau un cancer poate cauza acest tip de anemie.
  • Anemia legata de bolile renale - Rinichii produc un hormon numit eritropoetina, care ajuta maduva osoasa sa produca celulele rosii ale sangelui. La persoanele cu boala cronica renala, productia acestui hormon este diminuata si, prin urmare, se diminueaza si productia de globule rosii (eritrocite) din sange, cauzand astfel anemia.
  • Anemia ce are legatura cu sarcina: greutatea in apa si retentia de lichide in timpul sarcinii dilueaza sangele, lucru care se poate reflecta intr-o anemie, deoarece concentratia de globule rosii din sange este scazuta.
  • Anemia ce apare pe fondul alimentatiei necorespunzatoare: vitaminele si mineralele sunt necesare pentru ca organismul sa produca eritrocite. Pe langa fier, este nevoie si de vitamina B12 si de acid folic pentru productia corespunzatoare a hemoglobinei. Deficientele aparute in oricare dintre aceste elemente pot cauza anemia, din cauza productiei inadecvate de globule rosii ale sangelui.
  • Anemia pernicioasa - ar putea exista si o problema in stomac sau in intestine, care duce la o slaba absorbtie a vitaminei B12. Acest lucru poate duce la o anemie prin carenta de vitamina B12, cunoscuta si sub numele de anemie pernicioasa.
  • Anemia cu celule in secera sau siclemia: in cazul anumitor indivizi, problema poate fi legata de productia unor molecule anormale de hemoglobina. In aceasta afectiune numita si siclemie, problema hemoglobinei este calitativa sau functionala. Moleculele anormale de hemoglobina pot cauza probleme in ceea ce priveste integritatea structurii globulelor rosii ale sangelui, iar acestea pot sa capete o forma ca de secera (de aici si denumirea acestui tip de anemie).

Alte tipuri de anemie sunt:

  • Talasemia - un alt grup de cauze legate de hemoglobina ale anemiei.
  • Anemia din cauza alcoolismului - alcoolul in sine poate fi toxic pentru maduva osoasa si poate sa incetineasca productia de eritrocite din sange.
  • Anemia ce are legatura cu maduva osoasa - in acest caz, anemia poate fi legata de afectiunile ce implica maduva osoasa, cum ar fi unele tipuri de cancere (leucemia sau limfoamele).
  • Anemia aplastica: ocazional, unele infectii virale pot afecta grav maduva osoasa si pot diminua semnificativ productia de tuturor globulelor din sange.
  • Anemia hemolitica: forma normala a eritrocitelor (globulelor rosii din sange) este importanta pentru functionarea lor. Anemia hemolitica este un tip de anemie in care eritrocitele devin disfunctionale, are loc hemoliza sau distrugerea globulelor rosii. Hemoliza se poate intampla din mai multe motive.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0