Analize și vaccinuri esențiale pentru persoanele de peste 50 de ani

Adulții, în special dacă au trecut de 50 de ani, au nevoie de unele analize, precum și de unele vaccinuri pentru a se proteja împotriva bolilor grave și potențial letale.

În ceea ce privește analizele, se recomandă ca peste vârsta de 50 de ani să se facă screening pentru anevrismul aortic abdominal și pentru cancerul de colon, precum și teste care să analizeze sănătatea ochilor și a pielii, iar în cazul femeilor, a sânilor și a colului uterin. De asemenea, se recomandă măsurarea anuală (sau după sfatul medicului) a nivelului colesterolului și a tensiunii arteriale, hipercolesterolemia și hipertensiunea fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare. E indicat ca bărbații peste 50 de ani să facă și un screening pentru cancerul de prostată.

În ceea ce privește vaccinurile, iată spre care să te îndrepți dacă ai 50 de ani sau mai mult:

Vaccinul antigripal

De vaccinul antigripal are nevoie toată lumea în vârstă de peste 6 luni, însă el este extrem de important pentru categoriile aflate la risc să aibă complicații în urma gripei, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice, gravidele, copiii și bătrânii instituționalizați și personalul medical. 

Autoritățile sanitare recomandă ca acest vaccin să fie făcut o dată pe an, de preferință până la sfârșitul lunii octombrie: corpul are nevoie de două săptămâni pentru a pune în funcțiune anticorpii de combatere a virusului gripal. Însă vaccinul antigripal este la fel de util și dacă se face în luna noiembrie și poate fi administrat cu succes chiar și în ianuarie.

Gripa poate duce la spitalizare și, uneori, la moarte, iar vârstnicii sunt cei mai vulnerabili. Studiile arată că vaccinarea poate reduce riscul de îmbolnăvire cu până la 40-60%. Chiar dacă te vaccinezi antigripal, e posibil ca totuși să faci gripă, dar o formă mai ușoară, care să nu cauzeze complicații sau să necesite spitalizare. Cât de bine protejează inocularea depinde de diferiți factori, inclusiv vârsta și starea de sănătate.

Vaccinul antipneumococic 

De acest vaccin au nevoie adulții sănătoși cu vârste de 65 de ani sau peste și adulții cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani care au anumiți factori de risc (fumatul sau alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile cronice pulmonare sau cardiace, leucemia, limfomul sau alcoolismul). Se recomandă să se facă mai întâi un vaccin antipreumonocic conjugat, urmat la șase luni de un vaccin antipneumococic polizaharidic.

Boala pneumococică, care poate provoca pneumonie, duce anual la foarte multe decese. Copiii mici și persoanele de peste 65 de ani au cea mai mare incidență a bolilor grave, iar adulții mai în vârstă sunt mai predispuși să-și piardă viața din cauza acestora. Persoanele care lucrează cu bolnavi cronic, de exemplu într-un spital sau într-un azil de bătrâni, ar trebui să facă acest vaccin chiar dacă sunt sănătoase.

Vaccinul dTpa (diftero-tetano-pertussis acelular) și / sau rapelul dT (difterie, tetanos)

Vaccinul dTpa a apărut în 2005 și, împreună cu protejarea împotriva tetanosului și difteriei, la fel ca vaccinul pe care l-a înlocuit, include, de asemenea, o protecție suplimentară împotriva tusei convulsive, cunoscută și sub denumirea de pertussis. Dacă nu știi să fi făcut vreodată acest vaccin, probabil că e nevoie să îl faci dacă ai peste 50 de ani. Vaccinul ar trebui repetat la fiecare 10 ani, aceasta fiind perioada după care protecția împotriva tetanosului și a difteriei dispare. 

Acest vaccin este crucial pentru persoanele care au un contact strâns cu sugarii cu vârsta sub 12 luni, inclusiv părinți, bunicii și personalul medical care se ocupă de bebeluși.

Vaccinul contra Zonei Zoster

Autoritățile sanitare recomandă ca toate persoanele de peste 50 de ani să facă vaccinul împotriva Zonei Zoster. Vaccinarea cu două doze protejează în 90% dintre situaţii. Una din trei persoane va face Zona Zoster, de obicei după vârsta de 50 de ani (riscul crește odată cu înaintarea în vârstă).

Varicela și zona zoster sunt cauzate de același virus. După ce o persoană se recuperează după varicelă, acest virus rămâne latent timp de zeci de ani în corp, gata să apară atunci când sistemul imunitar este slăbit din cauza stresului, a medicației sau a unor boli.

 
 

Această infecție provoacă o erupție roșie și vezicule dureroase. Aproximativ 15% dintre bolnavi rămân cu dureri extreme ale nervilor - o afecțiune numită nevralgie postherpetică, care poate ține luni întregi sau chiar mai mulți ani. Adulții mai în vârstă ar trebui, de asemenea, să facă acest vaccin, indiferent dacă își amintesc sau nu că au avut varicelă în copilărie. 

Vaccinul împotriva hepatitei A 

De acest vaccin au nevoie persoanele cu vârste de peste 50 de ani care prezintă un risc crescut de hepatită A, o boală a ficatului. Infecțiile rezultă în principal în urma călătoriilor în altă țară în care transmiterea virusului hepatitei A este frecventă, prin contactul strâns cu o persoană infectată cu hepatita A sau prin consumul de droguri recreative.

Vaccinul se administrează în două doze în decurs de șase luni. Hepatita A este o boală ascunsă, în sensul că este posibil să nu ai simptome care să te îngrijoreze.

Vaccinul împotriva hepatitei B

Acest vaccin ar trebui făcut de adulții cu vârste de 50 de ani și peste, care sunt expuși riscului de a contracta hepatita B, o infecție hepatică. Hepatita B se transmite atunci când un lichid corporal (sânge, material seminal, salivă) de la o persoană infectată cu virusul hepatitei B intră în corpul cuiva care nu este infectat. Acest lucru se poate întâmpla prin contact sexual, prin contactul cu sânge sau răni deschise (dacă ai o slujbă care te expune la sânge uman sau alte fluide corporale), sau prin folosirea la comun cu o persoană infectată a unui aparat de ras, a unei periuțe de dinți etc. Alți factori de risc pentru infecție includ dializa la rinichi și călătoriile în țări în care hepatita B este frecventă.

Adulții care fac acest vaccin au nevoie de trei doze, a doua doză administrată la patru săptămâni după prima, iar a treia la cinci luni după a doua. Există, de asemenea, un vaccin combinat atât pentru hepatita A cât și pentru B, care se administrează în trei doze pe parcursul a șase luni.

Înainte de a face aceste vaccinuri e bine să discuți cu medicul tău, care te va informa în cunoștință de cauză dacă este necesar să le faci (în funcție de starea ta de sănătate, de serviciul pe care îl ai etc.) sau dacă anumite vaccinuri îți sunt contraindicate.

 

Vaccinul impotriva COVID 19

Adulții de peste 50 de ani  au un risc mai mare  să se îmbolnăvească  de COVID-19, sa aiba  nevoie de spitalizare, terapie intensivă sau un ventilator care să îi ajute să respire sau chiar ar putea muri. Riscul crește exponential pentru persoanele în vârstă de peste 50 de ani, iar persoanele de peste 85 de ani sunt cele mai predispuse să se îmbolnăvească grav. De aceea, se impune efecturae dozei complete de vaccinare, precum si efectuarea la trei -sase luni a dozei booster pentru consolidarea nivelului de anticorpi protectori.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Aarp - Vaccines You’ll Need After 50
https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2018/every-vaccine-needed-after-age-50.html
Age UK - 9 health tests that could save your life
https://www.ageuk.org.uk/information-advice/health-wellbeing/health-services/health-tests-that-could-save-your-life/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0