Alergia la vin: care sunt alergenii din vin și cum îi putem depista

Vinul este o băutură alcoolică foarte populară, care poate aduce beneficii organismului, datorită aportului mare de antioxidanți, atunci când este consumată în moderație. Cu toate acestea, există persoane care pot dezvolta alergie la vin. Află mai multe despre potențialii factori alergeni din vin și cum să-ți dai seama dacă ai, și tu, această formă de alergie, și cum să o tratezi.

Simptomele alergiei la vin

Simptomele alergiei la vin sunt similare cu cele ale alergiei la anumite alimente, cele mai comune fiind:

  • congestie nazală și secreții nazale
  • senzație de usturime sau mâncărime în jurul buzelor sau în gât
  • erupții cutanate
  • disconfort stomacal, greață, vărsături sau diaree
  • dificultăți de respirație
  • inflamarea buzelor, a gurii sau a gâtului 

Anafilaxia

Anafilaxia este o reacție alergică acută, care necesită asistență medicală. În cazul alergiei la vin, aceasta se poate produce după consumarea unui produs pe bază de struguri, inclusiv stafide sau struguri proaspeți. Șocul anafilactic se manifestă prin erupții cutanate, dificultăți de respirație, până la sufocare, în anumite cazuri, inflamarea acută a gâtului, hipotensiune, stare de vertij, greață și vărsături.

Care sunt alergenii din vin

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetătorii au descoperit câțiva compuși cu potential alergenic în vin, printre care:

  • anumite proteine conținute de struguri
  • etanolul - alcoolul prezent în vin 
  • drojdia, care are rolul de a fermenta zaharurile din struguri, pentru a-i transforma în etanol 
  • sulfiții, care pot fi produși naturali în vin sau adăugați de producător

Majoritatea tipurilor de vin conțin acești alergeni, însă vinul roșu este cel mai problematic în ceea ce privește reacțiile alergice. Potrivit unui studiu din 20051, realizat pe aproximativ 11000 de persoane, 83% din respondenți au raportat simptome de congestie și secreții nazale imediat după consumul de vin roșu. Urmat de acesta a fost vinul alb, cu 31% dintre subiecți acuzând simptome similare după consum.  

Deși nu se cunoaște, încă, motivul pentru care vinul roșu are cel mai ridicat potențial alergenic, un motiv poate fi faptul că vinul roșu conține, de regulă, mai mulți sulfiți, iar strugurii se fermentează cu tot cu coajă, spre deosebire de celelalte tipuri de vin. 

Diagnostic și tratament

Dacă recunoști simptomele enumerate mai sus și suspectezi că ai alergie la vin, este important să afli care factor alergenic îți produce reacția. Pentru acest lucru, există o serie de teste de alergii care te pot ajuta.Testele cutanate sunt o opțiune, care se derulează prin injectarea superficială a unei cantități infime de substanță alergenică, pentru a analiza reacția dată de piele. Rezultatul se obține imediat.
O alternativă la testele cutanate sunt cele de sânge, care presupun prelevarea unei mostre de sânge pentru analiza de laborator, numită analiză de anticorpi igE.

Din păcate, nu toți factorii alergeni din vin, precum proteinele de struguri, pot fi depistate cu ajutorul testelor de alergii, motiv pentru care este recomandat să te consulți cu medicul specialist înainte de a începe investigațiile. În ceea ce privește tratamentul, reacțiile alergice minore pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor antihistaminice, care pot fi eliberate fără prescripție medicală. 

 
 

Pentru persoanele care suferă de reacții alergice severe, precum anafilaxia, injecțiile cu adrenalină (epinefrină) sunt necesare. Acestea reprezintă tratamentul imediat aplicat în cazul șocului anafilactic.
O opțiune de tratament relativ recentă este imunoterapia orală, prin care pacientului îi este administrată, sistematic, o cantitate mică de substanță alergenică, iar doza este crescută gradual, pentru promovarea toleranței la substanța respectivă.

Metode de prevenție

Cea mai bună metodă de prevenție împotriva alergiei la vin este, desigur, evitarea acestuia. Dacă reușești să depistezi factorul alergenic la care ești sensibilă, poți evita sortimentele de vin care îl conțin și să te bucuri, în continuare, de această băutură. Deși alergia la vin este destul de rară, ea poate apărea și în stadii mai târzii ale vieții, prin urmare este bine să fii prevăzătoare în cazul în care manifești simptome de alergie după consumul de vin.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Am I Allergic to Wine? What to Know About Wine Allergens and Allergies
https://www.healthline.com/health/wine-allergens#allergens
Studiul „Alcohol-induced upper airway symptoms: prevalence and co-morbidity”, publicat în US National Library of Medicine, în iunie 2005, autori: Nihlen U, Greiff LJ, Nyberg P, Persson CG, Andersson M.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15878494

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0